F Ποιανού το παιγνίδι παίζει το ΤΑΙΠΕΔ και προχωρεί στην παράδοση του ΟΛΘ – Επί του Πιεστηρίου

Ποιανού το παιγνίδι παίζει το ΤΑΙΠΕΔ και προχωρεί στην παράδοση του ΟΛΘ

  • Γράφει στα παλιά του τα παπούτσια την Επιτροπή της Βουλής, που ομόφωνα είπε όχι στην πώληση του 67%, αλλά και τον Βενιζέλο που δεν συμφωνεί 
  • ΟΧΙ εισέπραξε η κυβέρνηση και από τον Μπουτάρη που προσπάθησε να τον προσεταιρισθεί προσφέροντας στον δήμο την Α΄ προβλήτα του λιμανιού

 

Oι κυβερνητικοί εταίροι κινδυνεύουν να πνιγούν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ο Σαμαράς, όπως όλα δείχνουν, κινείται πίσω από την πλάτη του Βενιζέλου και προχωρεί στην πώληση του 67% του ΟΛΘ, δηλαδή της καταστατικής πλειοψηφίας, που σημαίνει ότι ο αγοραστής παίρνει ιδιοκτησιακά το λιμάνι, παρά τις αντιδράσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, 37 φορέων της συμπρωτεύουσας, του δημάρχου της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής της Βουλής κατά της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει διασυρθεί με τις κωλοτούμπες που υποχρεώθηκε να κάμει, υπακούοντας προφανώς στις εντολές του Μαξίμου. Τη μια μέρα να αποδέχεται την αρνητική απόφαση της Επιτροπής της Βουλής και να ανακοινώνει ότι παγώνει τη διαδικασία, γιατί «απαιτείται περαιτέρω ενημέρωση των αρμοδίων φορέων και πολιτικών κομμάτων, πριν από την έναρξη του διαγωνισμού».

Και ενώ είναι απόλυτα ξεκάθαρη η θέση του ΤΑΙΠΕΔ -Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, για να μην ξεχνάμε ποια είναι η αποστολή του- ότι ο διαγωνισμός αναστέλλεται, μετά δύο μέρες ξεχνάει τι έλεγε και δημοσιεύει την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, παρά τη δημόσια διαφωνία του ΠΑΣΟΚ. Αποτελεί υπερβολή αν μιλήσει κανείς για τον απόλυτο εξευτελισμό της διοίκησης του Ταμείου;

Το ερώτημα που αυτόματα προκύπτει είναι τι μεσολάβησε και έκανε αυτήν τη δημόσια κωλοτούμπα. Η απάντηση δεν είναι καθόλου δύσκολη: Υπάκουσε στην εντολή του κυρίου του, του πρωθυπουργού, που διόρισε τον πρόεδρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο και τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου.

Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να αποκτήσει συνενόχους προχώρησε σε μια αθλιότητα, που στόχο είχε να διασπάσει το… αντιδραστικό μπλοκ. Βασικά να προσεταιρισθεί τον Δήμο Θεσσαλονίκης, που πρωτοπορεί στον αγώνα της συμπρωτεύουσας κατά του ξεπουλήματος του λιμανιού το οποίο αποτελεί τη σημαντικότερη και πιο άμεση πύλη εισόδου προς το κέντρο της ΕΕ. Σύμφωνα με πάρα πολύ έγκυρες πηγές, προσφέρθηκε από κυβερνητικό παράγοντα στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη η παραχώρηση της προβλήτας 1 (Α’) του λιμανιού στον δήμο κατά πλήρη εκμετάλλευση.

Η απάντηση του κ. Μπουτάρη, κατά τις ίδιες πηγές, ήταν ότι δεν συζητά τίποτε πριν ξεκαθαριστεί ότι δεν θα πουληθεί η καταστατική πλειοψηφία, ήτοι το 67%. Αυτό είναι εκ των ουκ άνευ, όπως άλλωστε εκφράστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σχεδόν ομόφωνα. Η μόνη διαφωνία ήταν του επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μουταφίδη, ο οποίος είναι εναντίον οποιουδήποτε ποσοστού.

Η θέση του δήμου είναι η θέση του ΟΛΘ, την οποία περιέγραψε στη συνεδρίαση του συμβουλίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ Στέλιος Αγγελούδης και είναι η πώληση του 24% και η παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ, του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων.

Να σημειώσουμε ότι για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν ενδιαφέρεται η COSCO, αλλά μια άλλη κινεζική εταιρία, κολοσσός και αυτή, πρόκειται για την HUTCHISON. Και βέβαια υπάρχει ενδιαφέρον και από πολλές άλλες ανάλογες εταιρείες.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *