F Ποιος θα αντέξει τέτοιο τσουνάμι; – Επί του Πιεστηρίου

Ποιος θα αντέξει τέτοιο τσουνάμι;


Ήρθε η ώρα της αλήθειας και της ευθύνης όλων
  • Βαριά και ασήκωτα τα μέτρα, επί δικαίους και αδίκους – Στο στόχαστρο και τα άλλοτε περήφανα γηρατειά
  • Τα 99 χρόνια κατοχής της δημόσιας περιουσίας από το Υπερταμείο δεν… καταπίνονται
  • Η μόνη σανίδα σωτηρίας που απομένει, η ρύθμιση του χρέους, αν έρθουν άμεσα οι ελαφρύνσεις

Θύελλα ξεσηκώθηκε με το που κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο με τις 8.000 σελίδες, το οποίο δεν αφήνει κανέναν παραπονούμενο ότι δεν ασχολείται μαζί του. Πέτυχε η κυβέρνηση να ενώσει τους πάντες εναντίον της, και μάλιστα τη στιγμή που όλοι οι κοινωνικοί φορείς, ολόκληρη η Αγορά, ακόμη και οι βιομήχανοι δήλωναν ότι έπρεπε να υπάρξει συμφωνία, ακόμη και κακή, προκειμένου να φύγει η χώρα από την αβεβαιότητα, να γυρίσει σελίδα και να δημιουργηθεί κλίμα οικονομικής και πολι τικής σταθερότητας, για να ανοίξει η πόρτα στους επενδυτές.
Μόλις, όμως, άρχισε να γίνεται γνωστό το περιεχόμενο της συμφωνίας, φάνηκε ότι κρύβει βόμβες που ανατινάζουν κάθε καλή διάθεση να βάλει ξανά πλάτη η κοινωνία ώστε να περάσει τον κάβο. Θόλωσε η ατμόσφαιρα. «Ταφόπλακα», «χαριστική βολή», «λογαριασμό της αυταπάτης», «σχέδιο αυτοκτονίας», «ψαλίδι που έγινε δρεπάνι» χαρακτήριζαν οι εφημερίδες και τα κανάλια τη συμφωνία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή. Και απόψε πρέπει να ψηφισθεί (εκτός απροόπτου, αν και τη στιγμή που γράφεται το ρεπορτάζ δεν φαίνεται πιθανό ότι οι 153 βουλευτές δεν θα είναι μια γροθιά, όπως ήταν πριν από 15 μέρες, που ήταν όμως λιγότερο επαχθές για τον λαό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο), ώστε να την προσφέρει την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, κάτι που είναι προϋπόθεση για να ανοίξουν το… πουγκί τους και να πάρουμε τη δόση μας… όπως γίνεται συνέχεια από το 2010 και μετά.
Οι αντοχές, όμως, έχουν λιγοστέψει και το οξυγόνο που όλες οι τάξεις ανέμεναν δεν θα φθάσει για όλους με τα πολύ σκληρά και ανάλγητα μέτρα που περιέχει το πακέτο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει για μέτρα λιγότερο επώδυνα για τις χαμηλές εισοδηματικά τάξεις, ενώ λεγόταν ότι ο ακριβός λογαριασμός θα είχε παραλήπτη τους εύπορους, τα υψηλά διαμερίσματα και τα ρετιρέ. Και ξαφνικά φόροι, εισφορές και περικοπές. Ακριβότερος θα είναι ο λογαριασμός για τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους. Φθάνουν μέχρι στο σημείο να ζητούν από τα άλλοτε περήφανα γηρατειά να δώσουν πίσω το ΕΚΑΣ που πήραν από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι και τον Μάιο! Τέτοια αναλγησία δεν έχει προηγούμενο. Δεν θα μπορούσε να τη φαντασθεί κανείς. Η απάντηση του Μαξίμου θα είναι ότι η χώρα βρίσκεται κάτω από δεσμά. Ναι, αλλά για να σπάσει αυτά τα δεσμά ψήφισε ο ελληνικός λαός τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.

Όλα δυσκόλεψαν…
Το βαρύ κλίμα που έχει σκεπάσει από προχθές τη χώρα κάνει τα πάντα πιο δύσκολα, μόνο που λόγω του καλοκαιριού και του τουρισμού θα μετριασθούν οι οδυνηρές επιπτώσεις της συμφωνίας σε κάθε επιχείρηση και μαγαζί, σε κάθε νοικοκυριό. Υπάρχει, όμως, απογοήτευση και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πού, πότε και με ποιον τρόπο θα εκδηλωθεί. Ήδη τα πρώτα μηνύματα εκπέμφθηκαν την Παρασκευή με την κοινή δήλωση ΣΕΒ (βιομήχανοι), ΣΕΤΕ (ξενοδοχεία – τουρισμός), ΕΣΕΕ (έμποροι) και ΓΣΕΒΕΕ (μικρομεσαίοι). Από κοντά και η ΓΣΕΕ, που έχει προγραμματίσει για σήμερα το απόγευμα συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή.
Αν δεν υπάρξει κάποιο… απρόσμενο δώρο μέχρι το τέλος του χρόνου -ρύθμιση του χρέους σε κάποιον βαθμό της εντυπωσιακής πρότασης του ΔΝΤ, να μην πληρώνει η Ελλάδα ούτε δόση ούτε τόκους μέχρι το 2040-, φως στον ορίζοντα δεν θα υπάρξει και κανείς δεν μπορεί να πει τι θα γίνει.
Αυτήν την ανησυχία εξέφραζε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης σε κουβέντα που είχε την Πέμπτη το μεσημέρι στο καφενείο της Βουλής.

Όλοι μαζί
Ίσως τώρα, μπροστά σε αυτά τα αδιέξοδα, να είναι η στιγμή που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να επιζητήσει εθνική συνεννόηση, να βάλουν όλα τα κόμματα τη χώρα πάνω από τα συμφέροντά τους και να της εξασφαλίσουν ένα ανθρώπινο επίπεδο ζωής. Ο Τσίπρας έχει δείξει ότι μπορεί να κάνει μια τέτοια υπέρβαση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *