F Ποιος κυβερνά; Ο… Πιτσιόρλας; – Επί του Πιεστηρίου

Ποιος κυβερνά; Ο… Πιτσιόρλας;


Βοά ο φάκελος των δύο τεράστιων σκανδάλων – Φωτιά τα στοιχεία
  • Με ποιες πλάτες γράφει στα παλιά του τα παπούτσια υπουργούς, ξεπουλάει το Λιμάνι του Πειραιά και βιάζεται να παραδώσει στους Καναδούς το Αεροδρόμιο, όταν ενδιαφέρονται και άλλοι επενδυτές;

Δεν έχει διχαστεί απλώς η κυβέρνηση, αλλά κορυφαίοι υπουργοί, με δηλώσεις τους, διαφωνούν δημόσια με το ξεπούλημα του ΟΛΠ και του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», που προωθείται -με σκανδαλώδεις διαδικασίες και σε τιμές που οδηγούν κατευθείαν στην πόρτα του Εισαγγελέα- από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, τον οποίο βέβαια έχει διορίσει η σημερινή κυβέρνηση. Και τα ερωτηματικά για τον ρόλο του διορισμένου έχουν αρχίσει πλέον να αγγίζουν το Μαξίμου, που δεν μπορεί να σιωπά όταν κυβερνητικά στελέχη καταγγέλλουν τις ενέργειες του Πιτσιόρλα. Με πρώτη το ότι πάει να παραδώσει το Λιμάνι του Πειραιά στους Κινέζους και το Αεροδρόμιο στους Καναδούς, με έναν συμμετέχοντα στον… τύποις πλέον διαγωνισμό, κάτι που από μόνο του ακυρώνει διαγωνισμό του Δημοσίου ακόμη και για 10.000 ευρώ, και εδώ πρόκειται για δισεκατομμύρια.

Όταν μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής για τις ΔΕΚΟ, από την οποία είχε περάσει για να εγκριθεί ο διορισμός του, είχε ταχθεί κατά των διαγωνισμών με έναν συμμετέχοντα και είχε τονίσει ότι αυτά δεν είναι σωστά πράγματα.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση στις 16 Μαρτίου 2015 είχε πει τα εξής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση:

«Εγώ θα ήθελα να αναφερθώ για το θέμα των διαγωνισμών που καταλήγουν με έναν διαγωνιζόμενο.

Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που δείχνει ότι τα πράγματα δεν γίνονται σωστά. Αναφέρθηκα ήδη στο θέμα και πιστεύω ότι στη δική μας περίοδο δεν θα υπάρξει τέτοιο θέμα».

Θέλουν και άλλοι το Αεροδρόμιο

Από το προηγούμενο φύλλο επισημαίναμε την περίεργη βιασύνη του κ. Πιτσιόρλα να ικανοποιήσει το αίτημα του καναδικού fund για παράταση της σύμβασης παραχώρησης, δέκα χρόνια πριν λήξει (λήγει το 2026), για άλλα 20 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2046! Και μάλιστα χωρίς να συντρέχει κανένας σπουδαίος λόγος.

Και μη μας πει ότι πιάνει… κορόιδο τους Καναδούς, γιατί έχοντας την εκμετάλλευση ξέρουν πολύ καλά ότι η πορεία της κίνησης του Αεροδρομίου θα είναι συνεχώς ανοδική και ότι πρόκειται για διαχρονικό φιλέτο.

Το κορόιδο είμαστε εμείς, κύριε Πιτσιόρλα. Ποια στοιχεία έχετε ότι το 2026 θα είναι χειρότερη η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας; Κανένας από όλους τους προηγούμενους ξένους επιχειρηματίες που είχαν αποικιοκρατικές συμβάσεις δεν βγήκε χαμένος.

Τυχαίο είναι το ότι το 30% των μετοχών του ΔΑΑ που έχει το ΤΑΙΠΕΔ το έχουν βάλει στο μάτι πολλοί επώνυμοι επενδυτές, γνωστοί διεθνώς, όπως είπε στο «ΠΑΡΟΝ» κορυφαίος υπουργός του οικονομικού τομέα; Λέτε κι αυτοί να είναι κορόιδα; Θα είναι έγκλημα κατά της χώρας αν πάτε, κύριε Πιτσιόρλα, να δώσετε το 30% του ΔΑΑ με έναν συμμετέχοντα στον διαγωνισμό. Ήδη έχετε αποδεχθεί ότι μια τέτοια διαδικασία δεν είναι νόμιμη.

Ρουμελιώτης: Μέγα σκάνδαλο η επέκταση της σύμβασης

Τίθεται, όμως, και ένα άλλο καίριο ζήτημα: Κάθετα αντίθετος στην παράταση για 20 χρόνια, και μάλιστα 10 χρόνια πριν λήξει η αρχική σύμβαση, είναι ο πρόεδρος του ΔΣ του Αεροδρομίου Τάκης Ρουμελιώτης, ο οποίος θεωρεί ότι αποτελεί σκάνδαλο η παράταση και τόνισε πως «έχουν γνώση οι φύλακες», εννοώντας ότι έχει ενημερώσει τους αρμόδιους υπουργούς, που είναι αποφασισμένοι να θέσουν όρους στη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ. Και πρόσθεσε: «Έχοντας διατελέσει υπουργός Εθνικής Οικονομίας, δεν θα άφηνα να λειτουργεί έτσι όπως λειτουργεί».

Σε συνέντευξή του στον κυβερνητικό (και αυτό κάτι σημαίνει…) ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» ο κ. Ρουμελιώτης:

• Χαρακτήρισε σκάνδαλο τυχόν επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Αεροδρομίου, σημειώνοντας ότι μετά το 2026, αν δεν επεκταθεί η σύμβαση, το Αεροδρόμιο περιέρχεται πλήρως στο Δημόσιο.

• Δήλωσε ότι πέρυσι τα καθαρά κέρδη του Αεροδρομίου έφτασαν τα 100 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 60 εκατ. ευρώ πήγαν στα ταμεία του Δημοσίου.

• Και τόνισε ότι το τίμημα που θα εισπράξει το Δημόσιο από την παράταση της σύμβασης θα είναι γύρω στα 250 εκατ. ευρώ, το 55% των οποίων θα πρέπει να το βάλει το ίδιο, αφού κατέχει το 55% των μετοχών!

Ανησυχεί η ΝΔ μήπως δεν γίνει το χατίρι των Καναδών!

Την ανησυχία της ΝΔ μήπως δεν επεκταθεί μέχρι το 2046 η σύμβαση παραχώρησης του Αεροδρομίου στους Καναδούς προδίδει η ερώτηση που κατέθεσαν η συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κώστας Καραμανλής.

Αναφερόμενοι στις δηλώσεις του κ. Ρουμελιώτη, που χαρακτήρισε «σκάνδαλο» τυχόν επέκταση της σύμβασης παραχώρησης και κατηγόρησε ευθέως το ΤΑΙΠΕΔ ότι κινείται αυτόνομα, χωρίς να έχει λάβει εντολή από το αρμόδιο υπουργείο, καλούν τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών «να πουν ξεκάθαρα ποια είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα της παράτασης της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ, καθώς και το αν και κατά πόσο ο κ. Ρουμελιώτης εκφράζει δικές του, προσωπικές απόψεις».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *