F Ποιους πετάει έξω ο Μητσοτάκης – Επί του Πιεστηρίου

Ποιους πετάει έξω ο Μητσοτάκης


Το κάρο δεν τραβάει
  • Στον… ανασχηματισμό του Σεπτέμβρη

Ομάδα που δεν κερδίζει… αλλάζει. Η αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να επωφεληθεί ουσιαστικά από τη σημαντική φθορά της κυβέρνησης και παράλληλα να διευρύνει την απήχησή της στην κοινωνία είναι οι βασικοί λόγοι που υποχρεώνουν τον Κυρ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στη δομή και στα όργανα του κόμματος. Αλλαγές που αναμένεται να δρομολογηθούν -εκτός απροόπτου- ε­ντός του Σεπτεμβρίου, εν όψει και της νέας περιόδου, που κατά τη Λ. Συγγρού θα υπάρχουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Θα αφορούν, δε, όλη την κομματική πυραμίδα (τομεάρχες, επικεφαλής γραμματειών κ.ά.), αλλά ακόμη και το επικοινωνιακό επιτελείο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στόχος του κ. Μητσοτάκη να ενισχυθεί η δυναμική της Νέας Δημοκρατίας, ούτως ώστε, σε συνδυασμό με ορισμένες ακόμη προϋποθέσεις, να καταφέρει να ασκήσει πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση και να αυξήσει έτσι τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις.

Στενοί συνεργάτες του, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις εντυπώσεις για την ως τώρα αδυναμία του κομματικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στον ρόλο του, σημειώνουν ότι το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα ήταν επί της ουσίας μεταβατικό. Όπου, όπως λένε, ο κ. Μητσοτάκης ήταν εκ των πραγμάτων αναγκασμένος να χρησιμοποιήσει ορισμένα πρόσωπα που δεν ήταν της δικής του απολύτως επιλογής. Επιπλέον, στελέχη που εμπιστεύθηκε αποδείχθηκαν κατώτερα των περιστάσεων και κατά συνέπεια θα πρέπει να αντικατασταθούν και στη θέση τους να τοποθετηθούν νέα. Προσθέτουν δε ότι αυτήν τη φορά -εννοούν στον επικείμενο ανασχηματισμό- η επιλογή των προσώπων που θα κληθούν να αναλάβουν θέσεις-κλειδιά θα γίνει με πιο αυστηρά κριτήρια και όχι για να τηρηθούν οι κομματικές ισορροπίες. Επισήμανση που εγείρει ερωτηματικά ως προς τις τελικές επιλογές του κ. Μητσοτάκη, καθώς δεν είναι λίγοι εντός της Νέας Δημοκρατίας που πιστεύουν ότι τα πρόσωπα που θα αξιοποιηθούν θα κινούνται στον στενό πυρήνα των υποστηρικτών του, της Ντ. Μπακογιάννη και του Αντ. Σαμαρά. Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να πυροδοτήσει νέο γύρο αντιδράσεων.

Κορυφαία στελέχη της παράταξης υπογραμμίζουν ότι το γεγονός ότι η δυναμική της Νέας Δημοκρατίας παραμένει ισχνή και χαμηλή η απήχησή της στην κοινωνία δεν έχει να κάνει τόσο με τα πρόσωπα όσο με την πολιτική που έχει υιοθετήσει και ακολουθεί τους τελευταίους μήνες σε κρίσιμα ζητήματα. Έχει να κάνει και με τη λογική των αποκλεισμών που εφαρμόζει ο ίδιος και το στενό επιτελείο του από την πρώτη ημέρα που κάθισε στην καρέκλα του αρχηγού, δίνοντας σε μόνιμη βάση την εικόνα του διχασμού. Για απουσία πειστικού πολιτικού λόγου έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης και συνδιεκδικητής της αρχηγίας Απ. Τζιτζικώστας. Έπρεπε πρώτα να παρουσιάσει πειστικές προτάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και μετά να ζητήσει τη διεξαγωγή εκλογών, εξήγησε. «Η σημερινή Νέα Δημοκρατία είναι offshore της πραγματικής Νέας Δημοκρατίας», τόνισε ο πρώην νομάρχης Π. Ψωμιάδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *