F ΠΟΛΕΜΟΣ μέχρις εσχάτων – Επί του Πιεστηρίου

ΠΟΛΕΜΟΣ μέχρις εσχάτων


Ή εμείς ή αυτοί, το μήνυμα του Τσίπρα μετά την απόφαση του ΣτΕ
  • Μέτωπο ΝΔ και νταβατζήδων με στόχο εκλογές και ανατροπή της κυβέρνησης

ΑΓΡΙΑ σύγκρουση, με απρόβλεπτες εξελίξεις, πυροδοτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει τον νόμο της κυβέρνησης και συνακόλουθα τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Από τη μια πλευρά η κυβέρνηση, που με σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών επιχειρεί να επιβάλει καθεστώς διαφάνειας και να αποκαταστήσει τη νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο. Από την άλλη η Νέα Δημοκρατία, που σε αγαστή συνεργασία με τους «νταβατζήδες» και το οικονομικό κατεστημένο προσπαθούν να μπλοκάρουν τις πρωτοβουλίες αυτές προκειμένου να συνεχιστεί ως έχει το υφιστάμενο καθεστώς αδιαφάνειας και ανομίας, με απώτερο στόχο να σύρουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Η σύγκρουση προδιαγράφεται σκληρή, αδυσώπητη και μέχρις εσχάτων. «Ή εμείς ή αυτοί», το ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, με πολλούς αποδέκτες. Κόμματα, «νταβατζήδες», οικονομικούς παράγοντες. «Έχουμε πόλεμο», τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση, παρά το σοκ που προκάλεσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στον δρόμο που έχει χαράξει τους τελευταίους μήνες, παρά τις αντιδράσεις και τον βρώμικο πόλεμο που δέχεται από κάθε λογής κέντρα. Ενδεικτικό της αποφασιστικότητάς της είναι το γεγονός ότι αύριο ή το αργότερο το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα βάζει τέρμα στο «τζάμπα» και στην «αεροπειρατεία» των καναλαρχών υποχρεώνοντάς τους να καταβάλουν ένα σημαντικό ποσό (6,5 εκατ.) σε ετήσια βάση.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακύρωσε τον αρχικό νόμο, αλλά και οι ισχυρές πολιτικές αναταράξεις που ακολούθησαν έχουν προκαλέσει τον προβληματισμό και τις ανησυχίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμένοι εξ αυτών δεν κρύβουν τους φόβους για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα και αναρωτιούνται σε ποιον βαθμό μπορούν να επηρεάσουν τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι παραμονές της απόφασης του ΣτΕ κάποιοι (ανάμεσα σ’ αυτούς και υπουργοί) είχαν δηλώσει δημόσια ότι αν ο νόμος κηρυχθεί αντισυνταγματικός, αυτό θα συνιστά πολιτική ήττα για την κυβέρνηση και μπορεί δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, μέχρι και πρόωρες εκλογές. Για πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος άλλωστε το θέμα των τηλεοπτικών αδειών είναι ένα από τα δύο που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα προσφυγή στις κάλπες – το δεύτερο είναι το χρέος.

Την ίδια στιγμή από ορισμένες πλευρές εκτιμάται ότι η απόφαση του ΣτΕ και οι θριαμβολογίες της Νέας Δημοκρατίας και των «νταβατζήδων» θα λειτουργήσουν ευεργετικά για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό την έννοια ότι θα συσπειρώσουν τα στελέχη προ του «μεγάλου εχθρού» και του κινδύνου να προκηρυχθούν εκλογές και να χαθεί η εξουσία. Πολύ δε περισσότερο όσοι -και δεν είναι λίγοι- κατέχουν θέσεις και αξιώματα, είτε στην κυβέρνηση είτε στον κρατικό μηχανισμό.

Θα κοπάσουν ως εκ τούτου οι τριβές και οι εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, που είχαν γίνει καθημερινό φαινόμενο το τελευταίο διάστημα, και είτε είχαν να κάνουν με τον ανασχηματισμό και το μοίρασμα της πίτας είτε με το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και το κατά πόσο η πώληση δημόσιας περιουσίας αποτελεί αριστερή πολιτική.

Η νηνεμία που θα επέλθει θα δώσει την ευκαιρία και τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να χειριστεί τα τρέχοντα ζητήματα με ψυχραιμία και χωρίς επιπλέον πίεση και να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος για την κυβέρνηση. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η απόφαση του Αλ. Τσίπρα να μεταθέσει τον χρόνο του ανασχηματισμού. Σε λίγες ημέρες, άλλωστε, έρχεται στην Αθήνα ο αμερικανός Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα, ενώ το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου είναι κρίσιμο για το ζήτημα του χρέους και το Κυπριακό βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν πολύ σοβαρότερα θέματα να αντιμετωπίσουν…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *