F Πολύ μαγειρεύουν τις δόσεις, στο τέλος μάπα θα βγει το καρπούζι…  – Επί του Πιεστηρίου

Πολύ μαγειρεύουν τις δόσεις, στο τέλος μάπα θα βγει το καρπούζι… 

  • ΘΑΡΡΑΛΕΑ
  • Η λύση είναι μία αν θέλουν να κρατήσουν ζωντανή την Αγορά: Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών το λιγότερο σε 100 δόσεις, χωρίς κανέναν όρο, με διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων και με κατάργηση της ποινικοποίησης

Στο αμήν έχουν φθάσει οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, αλλά και οι απλοί πολίτες που χρωστάνε στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Ικέτες έχουν γίνει και περιμένουν μπας και δώσει η κυβέρνηση μια λύση στην οποία θα μπορούν να ανταποκριθούν, ώστε να φύγει ο βραχνάς που τους βασανίζει μέρα – νύχτα. Αλλά στο Μαξίμου τον χαβά τους… Και κάθε μέρα που περνά όλα γίνονται πιο δύσκολα, τα δε ληξιπρόθεσμα αυξάνουν.

Ο πρωθυπουργός έδωσε κάποιες αόριστες υποσχέσεις από τη ΔΕΘ, που έμειναν όμως στα λόγια. Τις τελευταίες βδομάδες μαθαίνουμε από διαρροές στα ΜΜΕ για σχέδια με ρυθμίσεις περίπλοκες, με «αν» και «εφόσον», που λες και έχουν φτιαχτεί από άσχετους ανθρώπους, σαν εκείνον τον μορφωμένο σύμβουλο του Στουρνάρα, τον περιβόητο Καραβίτη, που με τον τρελό ΕΝΦΙΑ που έφτιασε κατόρθωσε να τον μάθει κι ο… τσοπάνης, αφού μέχρι και το μαντρί του έπαιρνε.

Αν αυτές οι ρυθμίσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν βάση, να λείπει το βύσσινο. Γιατί δεν αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα. Δεν δίνουν άμεσες ανάσες, που θα φέρουν χρήμα στο άδειο σήμερα συρτάρι του Δημοσίου.

Δεν χρειάζονται βαθυστόχαστοι εγκέφαλοι, φίρμες οικονομολόγοι. Απλό μυαλό λείπει, αυτό που έχει όποιος περπατάει στο πεζοδρόμιο και έχει βγάλει μεροκάματο. Κι ας έχει απολυτήριο δημοτικού.

Κύριε πρωθυπουργέ, η λύση για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων είναι απλή σαν το αυγό του Κολόμβου. Δόσεις το λιγότερο 100 για όλες τις οφειλές σε Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς καμία προϋπόθεση και κανέναν όρο και χωρίς εγγυητικές. Αλήθεια, ποιος ηλίθιος το ξεφούρνισε αυτό; Υπάρχει τράπεζα που να δίνει σήμερα εγγυητική αν δεν έχεις καταθέσεις και φορολογική ενημερότητα; Και, φυσικά, με διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων, που έχουν φθάσει στο σημείο να είναι συνολικά δύο φορές πάνω από το κεφάλαιο. Τύφλα να ‘χει ο Σάιλοκ.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει εδώ και τώρα να υλοποιηθεί η εξαγγελία του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη για αποποινικοποίηση των οφειλών στις Εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Είναι λύσεις που δεν κοστίζουν, κύριε Σαμαρά, ούτε ένα ευρώ στο Δημόσιο. Αντίθετα, θα φέρουν έσοδα και ταυτόχρονα θα προσφέρουν ανάσα, ανακούφιση και ηρεμία στην Αγορά, στοιχεία που θα δημιουργήσουν άλλο κλίμα, με όρεξη για να παλέψει κανείς.

Κέρδος θα έχετε κι εσείς, κύριε πρωθυπουργέ, από μια άμεση λύση, που θα λέγαμε ότι είναι ανάγκη να ισχύσει ακόμη και από αύριο το πρωί. Όσο αργεί το… μαγείρεμα, υπάρχει κίνδυνος να καεί το φαγητό…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *