F Πουλάνε για 200 εκατ. το Αεροδρόμιο 10 χρόνια πριν λήξει η σύμβαση – Επί του Πιεστηρίου

Πουλάνε για 200 εκατ. το Αεροδρόμιο 10 χρόνια πριν λήξει η σύμβαση


Διά χειρός πάλι Πιτσιόρλα, νέο εθνικό έγκλημα
  • Όταν το Δημόσιο στα 10,9 χρόνια κέρδισε 600 εκατ. ευρώ, συν 400 εκατ. ευρώ από φόρους μερισμάτων, και οι Καναδοί έβγαλαν καθαρά 500 εκατ. ευρώ!
  • Τι κρύβεται πίσω από αυτήν τη βιασύνη, όταν η σύμβαση παραχώρησης λήγει το 2026, που οι συνθήκες θα είναι πολύ πιο ευνοϊκές για τη χώρα μας;
  • Μπλόκο στο ξεπούλημα βάζει ο πρόεδρος του ΔΑΑ Τάκης Ρουμελιώτης

Νέο μέγα σκάνδαλο στα σκαριά… Είναι η σειρά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», την εκμετάλλευση του οποίου έχει, με σύμβαση παραχώρησης από το 2006 μέχρι το 2026, το fund PSP Investments, το οποίο διαχειρίζεται τα αποθεματικά των συνταξιοδοτικών ταμείων του Καναδικού Δημοσίου και το 2013 αγόρασε το ποσοστό της γερμανικής Hochtief. Πλέον κατέχει το 40,1% του Αεροδρομίου, ένα 4,9% έχει γνωστός έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας και το υπόλοιπο 55% ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, από το οποίο το 30% έχει μεταβιβασθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.
Δέκα χρόνια πριν λήξει η σύμβαση, οι Καναδοί ζητούν να παραταθεί για άλλα 20 χρόνια, μέχρι το 2046, δίνοντας 200 με 250 εκατ. ευρώ.
Μπροστάρης και εδώ ο κ. Πιτσιόρλας, που τον έβαλε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ ο φίλος του ο κ. Σπ. Σαγιάς, τον οποίο με πρόταση δική του (του Πιτσιόρλα) ο Τσίπρας είχε επιλέξει για γενικό γραμματέα της κυβέρνησης (σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 13). Όπως είχε λειτουργήσει και στο ξεπούλημα του 51% του ΟΛΠ, με επόμενο βήμα την παράδοση και του άλλου 16%. Στρώνει, λοιπόν, το έδαφος στους Καναδούς, υπερθεματίζοντας υπέρ της προσφοράς τους, με το επιχείρημα ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση. Και δηλώνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ συμφωνεί και είναι έτοιμο να πουλήσει το 30% που κατέχει, κάτι που αν συμβεί θα έχει αποτέλεσμα να χάσει το Δημόσιο τον έλεγχο του Διεθνούς Αεροδρομίου!

Δεν υπογράφει ο Ρουμελιώτης

Εμπόδιο, που πολύ δύσκολα μπορεί να ξεπερασθεί, είναι ο πρόεδρος της εταιρείας του Αεροδρομίου, ο πρώην υπουργός Τάκης Ρουμελιώτης, ο οποίος με συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία δεν επιδέχονται καμία διάψευση, αποδεικνύει ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων από την παράταση που ζητάνε οι Καναδοί και αρκετών δισεκατομμυρίων αν αποξενωθεί από την ιδιοκτησία του ΔΑΑ με την πώληση του 30% που έχει το ΤΑΙΠΕΔ.
Και εξηγεί τι εννοεί ο κ. Ρουμελιώτης: Το 2026, η αξία του Αεροδρομίου, με την τεράστια αύξηση των αφίξεων (ήδη έχουν φθάσει τα 11 εκατ.) που όλοι οι διεθνείς ταξιδιωτικοί και τουριστικοί φορείς προβλέπουν, θα είναι αυξημένη. Θα είναι επίσης πολύ πιο ευνοϊκοί οι όροι και οι συνθήκες της ελληνικής οικονομίας και το Δημόσιο θα μπορεί να διαπραγματευθεί από πολύ καλύτερη θέση από αυτήν που είναι σήμερα και θα έχει πολλαπλάσια έσοδα από αυτά που έχει σήμερα. Ήδη τα έσοδα που έχει σήμερα τεκμηριώνουν τις παραπάνω εκτιμήσεις.
Στα 10,9 χρόνια που έχουν την εκμετάλλευση οι Καναδοί, το Δημόσιο έχει πάρει 600 εκατ. ευρώ, συν περίπου 400 εκατ. ευρώ από φόρους μερισμάτων, ενώ οι ιδιώτες είχαν καθαρά κέρδη 500 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι πιέσεις -κάθε είδους- που ασκούνται από πολλές πλευρές, και από τις γνωστές μνημονιακές εφημερίδες, προς τον πρόεδρο του ΔΑΑ Τάκη Ρουμελιώτη, για να συναινέσει στη σκανδαλώδη απαίτηση των Καναδών και των εδώ νταβατζήδων τους, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο.

Τι προτείνετε, κύριε Πιτσιόρλα;

Οι σχέσεις του προέδρου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, καθηγητή Τάκη Ρουμελιώτη, πρώην υπουργού Εθνικής Οικονομίας, και του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα είναι γνωστό ότι δεν είναι καλές λόγω της διαφωνίας τους για το ξεπούλημα του Αεροδρομίου. Ο κ. Ρουμελιώτης είναι κατηγορηματικά αντίθετος, ο δε κ. Πιτσιόρλας είναι υπερασπιστής των «ιδιωτικοποιήσεων», ανεξαρτήτως όρων… Και αυτό φαίνεται και από την επιστολή που έστειλε την περασμένη Πέμπτη ο κ. Ρουμελιώτης στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ. Σε αυτήν ο πρόεδρος του ΔΑΑ ζητάει από τον κ. Πιτσιόρλα γραπτές «τεκμηριωμένες προτάσεις που οδηγούν σε όφελος της εταιρείας», που σημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ αποφεύγει μέχρι σήμερα να δεσμευθεί για αυτά που θέλει εγγράφως!
Παραθέτουμε τρεις παραγράφους από την επιστολή του κ. Ρουμελιώτη, από τις οποίες βγαίνουν τα κρίσιμα συμπεράσματα:
«Έλαβα την επιστολή σας και διαπίστωσα, ίσως με μεγαλύτερη έκπληξη από τη δικιά σας, ότι διατυπώνετε κριτική για καθυστερήσεις από μεριάς μου, ενώ υπήρχε τηλεφωνική ενημέρωση προς εσάς και φυσικά αντίστοιχη ενημέρωση προς την εταιρεία και τα μέλη του ΔΣ, όπου είχα διατυπώσει -θεωρούσα με σαφήνεια- τις προϋποθέσεις για τη διαδικασία επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ, στη βάση μιας αποδοτικής, ρεαλιστικής, ιεραρχημένης και τεχνοκρατικά ορθής διαδικασίας σε όφελος της εταιρείας».
«Δεχθείτε την άποψη ότι δεν είναι δίκαιο και τεχνοκρατικά αποδοτικό, άλλος φορέας να έχει τις εξουσιοδοτήσεις για μια διαδικασία και να ζητείται από άλλον να κάνει τις ενέργειες. Η μακρόχρονη εμπειρία μου σε θέσεις ευθύνης υπαγορεύει ότι οι καθαρές διαδικασίες και ρόλοι, καθώς και οι τεκμηριωμένες θέσεις, οδηγούν έγκαιρα στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ οι αντεγκλήσεις και η υψηλή κριτική μόνο θόρυβο δημιουργούν και εφήμερες δικαιολογίες.
Από τη μέχρι σήμερα επικοινωνία μας, θεωρούσα ότι και εσείς αντιλαμβανόσασταν τα παραπάνω με τον ίδιο τρόπο και ελπίζω ακόμα να συμβαίνει αυτό. Άρα, θα σας ζητήσω, γραπτά αυτήν τη φορά, να μου εκδηλώσετε και τεκμηριώσετε τι ακριβώς προτείνετε να συζητηθεί στο ΔΣ του ΔΑΑ και ποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα».

Γιατί τώρα;

Το ερώτημα, αναπόφευκτο: Γιατί απαιτούν εδώ και τώρα την παράταση της σύμβασης, όταν υπολείπονται πάνω από 10 χρόνια; Και είναι τόση η αγωνία των Καναδών αλλά και των περί αυτών, που ο πρέσβης του Καναδά ανεβοκατεβαίνει συχνά τις σκάλες του Μαξίμου και τις τελευταίες μέρες είχε συναντήσεις με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, έχοντας μαζί του υψηλόβαθμα στελέχη του fund, τον Πάτρικ Σαρμπονό και τον Χόλγκερ Λινκβάιλερ. Το γιατί δεν χρειάζεται να το εξηγήσουμε. Αυτονόητοι οι λόγοι… Αποκλείεται να μην τους έχει μεταφέρει ο κ. Πιτσιόρλας στην κυβέρνηση.

Χοντρά λεφτά…
Υπέρ της παράτασης μέχρι το 2046 και της τιμής που προσφέρουν οι Καναδοί -ο χαρακτηρισμός «ξεπούλημα» αποτελεί… χάιδι- είναι ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ιωάννης Παράσχης, ο μισθός του οποίου είναι 35.000 ευρώ τον μήνα. Οι δε μισθοί των γενικών διευθυντών είναι από 12.000 έως 13.000 ευρώ και των διευθυντών από 10.000 έως 11.000 ευρώ!

……………………………………………………………………………………………………..

Στημένη από το 2011, κατά σατανικό τρόπο, η μεγάλη κομπίνα-σκάνδαλο!

Να μιλήσουμε για σατανική μεθόδευση; Για το μεγάλο κόλπο; Όποιον χαρακτηρισμό και να δώσουμε στην κομπίνα για το… μέλλον που είχε στηθεί, και μάλιστα με τη βούλα του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι λίγος.
Η σύμβαση παραχώρησης της εκμετάλλευσης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για 20 χρόνια, που είχε υπογραφεί το 2006, ξαφνικά το 2011 αναθεωρήθηκε στα… μουλωχτά με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, 15 χρόνια πριν από τη λήξη της σύμβασης! Με σκανδαλώδη διάταξη προς όφελος των ιδιωτών!
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι 10 χρόνια πριν από τη λήξη της μπορεί να επεκταθεί για άλλα 20 χρόνια, με τη συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ, που κατέχουν το 55%, των αναδόχων, των Καναδών, που έχουν το 40,1%, και του έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία, που έχει το 4,9%.
Αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα, όπως τονίζουμε στο κεντρικό θέμα. Το μέγα σκάνδαλο το οποίο υποκρύπτει η διάταξη που μπήκε από το παράθυρο είναι ότι το τίμημα της παράτασης θα καταβληθεί από όλους τους μετόχους κατά το ποσοστό που έχουν. Τι σημαίνει αυτό; Στην παράταση μέχρι το 2046 που ζητούν οι Καναδοί, αυτοί θα πληρώσουν, αν το τίμημα είναι 200 εκατ. ευρώ, το 40,1%, ήτοι 80,2 εκατ. ευρώ, και το Ελληνικό Δημόσιο, που έχει το 55% (μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ), 110 εκατ. ευρώ. Το μέγα σκάνδαλο, που το επινόησε μαφιόζικος εγκέφαλος, είναι ότι το Δημόσιο θα πληρώσει, αλλά δεν θα πάρει τίποτε παραπάνω από το ποσό που προβλέπει η σύμβαση, ενώ ο έχων την εκμετάλλευση θα παίρνει το 100%, όταν θα έχει πληρώσει μόνο το 40,1% της παράτασης για άλλα 20 χρόνια. Θυμίζει αυτό που έλεγε ο Καραγκιόζης: «Τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σου, δικά μου». Οι ξύπνιοι οι Καναδοί θα βγάλουν δεκαπενταπλάσια!
Ο χαμένος θα είναι το σύνηθες κορόιδο. Και μάλιστα πολλαπλά, γιατί αν δεν είχε γίνει η υποβολιμαία τροποποίηση, το αίτημα της παράτασης θα ετίθετο λίγους μήνες πριν από το 2026 που λήγει η σύμβαση. Και τότε η οικονομία θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τον εφιάλτη που ζούμε σήμερα, με τις τιμές σε κάθε χώρο να έχουν πέσει πάρα πολύ.
Το τι πρέπει να γίνει είναι πλέον οφθαλμοφανές. Να καταργηθεί η σκανδαλώδης τροποποίηση που έγινε το 2011. Και ο λόγος ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα.
Πρωθυπουργός το 2011 ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τον Νοέμβριο παρέδωσε στον Παπαδήμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *