F Πούλησε και τις αρχαιότητες του Λιμανιού το ΤΑΙΠΕΔ – Επί του Πιεστηρίου

Πούλησε και τις αρχαιότητες του Λιμανιού το ΤΑΙΠΕΔ


Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το ξεπούλημα του ΟΛΠ
  • Οι Κινέζοι έβγαλαν και… την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου!

Τα διαδικαστικά του ξεπουλήματος του ΟΛΠ δεν έχουν τέλος. Οι γνωστοί τοποτηρητές της Cosco, αναφερόμενοι στο σχέδιο νόμου για τη σύσταση Δημόσιας Αρχής Λιμένος που επεξεργάζεται το υπουργείο Ναυτιλίας, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «επανακρατικοποίηση» το αυτονόητο συνταγματικά και νομικά θέμα της λειτουργίας Δημόσιας Αρχής στα λιμάνια. Δηλαδή, ούτε λίγο – ούτε πολύ, στηρίζουν τη θέση του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έσπευσε να πουλήσει αναιτιολόγητα το 67% των μετοχών, χωρίς να έχει προηγηθεί ο διαχωρισμός Δημόσιας Αρχής και επιχείρησης στο Λιμάνι.

Πολύ απλά, ζητούν να παραδοθεί στην Cosco όχι μόνο η επιχειρηματική δραστηριότητα του ΟΛΠ αλλά και το τμήμα του Δημοσίου (αρχαιότητες, στρατιωτική βάση, ευθύνη ναυσιπλοΐας, ρυμούλκηση) και ο δημόσιος έλεγχος της χώρας επί των συνταγματικά κατοχυρωμένων κοινόχρηστων πραγμάτων, υπέρ των οποίων έχει εκδώσει απόφαση η Ολομέλεια του ΣτΕ και τα δικαστήρια της χώρας. Στο μεταξύ, χωρίς ακόμα να έχει καθαρογραφεί (μαγειρευτεί) και να έχει σταλεί από το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελεγκτικό Συνέδριο η ξεπουλητική απόφαση του ΔΣ, στις μέσα σελίδες της «Ημερησίας» δημοσιεύθηκε κείμενο της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ν. 3959/2011), που ανακοινώνει ότι η επιχείρηση Cosco Hong Kong τής γνωστοποίησε ότι ο Όμιλος Cosco «αποκτά τον έλεγχο του συνόλου της επιχείρησης με την επωνυμία ΟΛΠ ΑΕ κατόπιν απόκτησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εξαγοραζόμενης εταιρείας»!

Δηλαδή, η Cosco, πριν βγει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πριν ψηφισθεί η Αρχή Λιμένος, πριν ψηφισθεί η σύμβαση παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου – ΟΛΠ, πριν όλα αυτά ψηφισθούν από τη Βουλή, ανακοίνωσε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι αγόρασε τον ΟΛΠ και της ζητάει να πάρει θέση.

Δηλαδή, οι Κινέζοι και ο πρέσβης τους, που οι Έλληνες τους θεωρούν φίλους, είναι τόσο ακραία προσβλητικοί απέναντι στο ελληνικό κράτος; Για Μπανανία μάς πέρασαν; Αυτά δεν γίνονταν ούτε από τους Αμερικανούς τη δεκαετία του ’50. Κάποιος πρέπει να τραβήξει το αυτί στον κινέζο πρέσβη και στους διαπλεκόμενους του Πειραιά, γιατί αυτός ο τόπος έχει δημοκρατικό πολίτευμα και είναι μέλος της ΕΕ και όχι Χονγκ Κονγκ ή Βερμούδες. Το θέμα αυτό, παρότι πέρασε στα ψιλά, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών στο Λιμάνι και μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που άρχισαν και πάλι να βάλλουν κατά του ΤΑΙΠΕΔ και του Πιτσιόρλα. Και ναι μεν έσπευσαν να ενημερώσουν την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, έστω και προσβλητικά, ιταμά.

Γνωρίζουν, όμως, ότι ετοιμάζεται να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ο φάκελος του ξεπουλήματος του ΤΑΙΠΕΔ; Τους ενημερώνουμε, λοιπόν, ότι οι ευρωπαίοι λιμενεργάτες και τα μεγάλα λιμάνια είναι στα κάγκελα με τον τρόπο ξεπουλήματος του ΟΛΠ και το ΤΑΙΠΕΔ θα τρέχει για χρόνια…

Τέλος, το θέμα της σύμβασης παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου – ΟΛΠ, που το ΤΑΙΠΕΔ ήθελε να υπογραφεί με το νέο… αφεντικό του ΟΛΠ (αν είναι δυνατόν!), εξαπατώντας τους υποψήφιους αγοραστές και την κυβέρνηση, έφθασε στην Εισαγγελία Πειραιά, λόγω όμως της απεργίας των δικηγόρων δεν ξεκίνησε η έρευνά του. Φυσικά, παρά τα τεκμηριωμένα δημοσιεύματά μας, κανένα ΤΑΙΠΕΔ και κανένας Πιτσιόρλας δεν απάντησε στους πολίτες:

Πώς είναι δυνατόν να πουλάς δυνατό πακέτο μετοχών όταν το Χρηματιστήριο είναι στις 500 μονάδες; Πώς είναι δυνατόν να πουλάς το 67% των μετοχών μιας κερδοφόρας εταιρείας, που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στο Δημόσιο, για 311 εκατ. ευρώ, όταν τα πάγιά της αξίζουν 1,2 δισ. ευρώ, η ίδια η υπάρχουσα σύμβαση ΟΛΠ – Cosco 1 δισ. ευρώ, η οποία το 2020 θα εισπράττει ετησίως από την Cosco 110 εκατ. ευρώ και έχει ζεστό χρήμα στο Ταμείο της 65 εκατ. ευρώ;

Σε όλα αυτά θα απαντήσει κανείς; Όχι φυσικά το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ακόμα δεν έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο (εδώ δεν την έχει στείλει στον αρμόδιο υπουργό Θ. Δρίτσα) την απόφαση που έλαβε, ούτε βέβαια ο κατά τα άλλα λαλίστατος, «αντικρατιστής» πρόεδρός του, αλλά έστω η κυβέρνηση και η εκπρόσωπός της;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *