F Πού βρίσκεται η Ακαδημία Αθηνών; Γιατί δεν ακούγεται; – Επί του Πιεστηρίου

Πού βρίσκεται η Ακαδημία Αθηνών; Γιατί δεν ακούγεται;

ΘΑΡΡΑΛΕΑ

Του ΜΑΚΗ ΚΟΥΡΗ


-Λέξη δεν είπε για το Βατερλώ στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Κάτι σάπιο πρέπει να υπάρχει στο «Βασίλειο της Δανιμαρκίας». Άλλη εξήγηση που να στέκει στη λογική δεν μπορεί να δώσει κανείς βλέποντας τα αποτελέσματα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Κατάρρευση των βάσεων παντού. Βαθμοί κάτω από το 10, με τους οποίους άλλοτε στο Γυμνάσιο έμενες στην ίδια τάξη. Φιλόλογοι με βαθμό εισαγωγής το 9 (!) και μαθηματικοί με 7,5, που αύριο θα διδάξουν τα παιδιά μας, θα τους μάθουν γράμματα, με αυτά τα προσόντα.

Τίποτα δεν έρχεται τυχαία. Όπως στρώνει διαχρονικά το κράτος μας, με τους ηγέτες του, έτσι και κοιμάται. Μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις, λέει η σοφή λαϊκή παροιμία, που είναι ζυμωμένη από την ίδια τη ζωή. Από την πραγματικότητα.

Τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι –θα το πούμε ωμά– χαστούκι για τους καθηγητές όλων των ειδικοτήτων. Φανερώνουν την ποιότητα της εκπαίδευσης που προσφέρουν στα παιδιά μας. Πολύ κάτω από τη βάση παίρνουν οι καθηγητές τους. Μένουν μετεξεταστέοι… Πρέπει να ξανακαθίσουν στα θρανία… Πληρώνονται για να εκτελούν σωστά την υψηλή αποστολή που τους έχει αναθέσει η Πολιτεία. Για να δίνουν στη χώρα ικανά στελέχη, που τα χρειάζεται η πατρίδα μας για να της ανοίξουν νέους δρόμους και να την ανεβάσουν σε διεθνές επίπεδο, να μην είναι η Ελλάδα ο… παρίας.

Μας κάνει εντύπωση το ότι δεν ακούστηκε από την ΟΛΜΕ το παραμικρό σχόλιο για αυτό το Βατερλώ. Άκρα του τάφου σιωπή… Καμία εξήγηση. Τι φταίει; Ποιος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του; Συμβαδίζουν οι βαθμοί που έχουν οι μαθητές στο απολυτήριό τους με τα μόρια που συγκέντρωσαν στις εξετάσεις για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ); Κι αν όχι, πώς εξηγούν την κατάρρευση; Δεν δείχνει ότι η εκπαίδευση που προσφέρουν κάπου πάσχει; Ότι κάτι δεν γίνεται σωστά; Έχουν προτείνει κάποιες λύσεις για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος; Κι αν ναι, ποια ήταν η θέση του κάθε υπουργείου Παιδείας, επί όλων των κυβερνήσεων;

Αυτό που μας κάνει ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση, όμως, είναι η απόλυτη σιωπή της Ακαδημίας Αθηνών, του κορυφαίου Ιδρύματος των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Πολιτισμού. Δεν ακούσαμε το παραμικρό σχόλιο από την ηγεσία της για αυτήν τη μεγάλη ήττα της Παιδείας μας. Της μόρφωσης που παρέχει η Ελλάδα στα παιδιά της, στην επόμενη γενιά, στα χέρια της οποίας θα περάσουν τα ηνία της πατρίδας μας.

Γιατί αυτή η αφωνία μπροστά σε ένα τέτοιο γεγονός, που κάθε άλλο παρά ισχυροποιεί τα θεμέλια της χώρας μας σε παγκόσμιο επίπεδο; Όταν, μάλιστα, η άποψη της Ακαδημίας Αθηνών και οι τυχόν προτάσεις της δεν θα μπορούσαν να αγνοηθούν από κανέναν, και πρωτίστως από την κυβέρνηση αλλά και από όλο τον πολιτικό χώρο. Όπως και από όλα τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Το φετινό Βατερλώ στις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα πρέπει να είναι το τελευταίο.

Οι νέες γενιές πρέπει να έχουν όλα τα εφόδια, ώστε στον διεθνή στίβο να μπορούν να ανέβουν στο βάθρο…

Και κάτι ακόμη για την Ακαδημία Αθηνών: Αυτά τα δέκα άγρια χρόνια των Μνημονίων ήταν παντελώς απούσα. Δεν βγήκε ποτέ να στηρίξει σε διεθνές επίπεδο τη χώρα μας, την ελληνική κοινωνία, που πάλευε και συνεχίζει να παλεύει, περιορίζοντας τα πάντα, για να κρατηθεί όρθια, ζωντανή.

Η Ακαδημία Αθηνών ήταν απούσα. Πέρα, όμως, από το πνευματικό και το πολιτιστικό της έργο, υπάρχει και η ανθρώπινη επιβίωση, η επιβίωση του ΕΛΛΗΝΑ, για να υπάρχει συνέχεια της τεράστιας και ζηλευτής από όλο τον πλανήτη πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *