F Προστάτες των φοροφυγάδων όλες οι κυβερνήσεις – Επί του Πιεστηρίου

Προστάτες των φοροφυγάδων όλες οι κυβερνήσεις

ΘΑΡΡΑΛΕΑ
15 δισ. ευρώ χάνονται κάθε χρόνο, που αν εισπράττονταν θα ήταν παράδεισος η Ελλάδα
  • Δεν θέλησαν ποτέ να τους βάλουν χέρι και, αν δεν ήξεραν, ας ρώταγαν τους ομοτράπεζους πρωθυπουργούς και υπουργούς Οικονομικών στις Συνόδους Κορυφής να τους πουν πώς αντιμετωπίζουν τη φοροδιαφυγή

 Του ΜΑΚΗ ΚΟΥΡΗ

Στο σκαμνί θα έπρεπε να είχαν καθίσει όλοι οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Οικονομικών από τη Μεταπολίτευση και μετά γιατί άφησαν ασύδοτη τη φοροδιαφυγή. Ήταν απλοί θεατές –κάποιοι από αυτούς ίσως και καλεσμένοι– στο οργιώδες πάρτι των φοροφυγάδων, που έτρωγαν με δέκα μασέλες και έπιναν πανάκριβο καμπανίτη (όπως συμβαίνει και σήμερα στις ανά την Ελλάδα Μυκόνους, με 120.000 ευρώ το μπουκάλι), εις υγείαν του μόνιμου κορόιδου, του λαουτζίκου, που μια ζωή πληρώνει τον λογαριασμό των άλλων.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο η χώρα χάνει κατά μέσο όρο 15 δισεκατομμύρια ευρώ από το αχόρταγο τέρας, τη φοροδιαφυγή. Και αυτά που έχουν καταφάει τα τελευταία 15 χρόνια οι φοροφυγάδες, μικροί και μεγάλοι, ξεπερνούν ένα ΑΕΠ (πάνω από 200 δισ. ευρώ συνολικά). Ενώ αν είχε εισπραχθεί το 60% με 70%, η χώρα θα ήταν ένας μικρός παράδεισος, δεν θα είχε μπει στην κόλαση των Μνημονίων, με τον Έλληνα να ζει με το πιστόλι στον κρόταφο, τις ασθενέστερες τάξεις να έχουν βυθιστεί στη φτώχεια και πάρα πολλούς συμπατριώτες μας να ζητιανεύουν ένα πιάτο φαΐ στα συσσίτια.

Για την κατάντια της Ελλάδας, που έφτασε στο σημείο να την αντιμετωπίζουν ως… επαίτη, ευθύνη έχουν ΟΛΟΙ εκείνοι που κυβέρνησαν τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των γενικών γραμματέων του υπουργείου Οικονομικών. Γιατί από προστάτες του λαού έγιναν προστάτες των… προνομιούχων φοροφυγάδων. Ποτέ δεν θεσμοθέτησαν ένα πάγιο φορολογικό σύστημα, στο οποίο να μην αλλάζει ούτε κόμμα για 10 χρόνια. Αντίθετα, όλες οι κυβερνήσεις άνοιγαν παράθυρα για να νομιμοποιούνται οι κομπίνες και οι κλοπές των δικών τους, που κατά… σύμπτωση ήταν και οι χρηματοδότες τους. Ποτέ δεν κυνήγησαν με σχέδιο και πρόγραμμα τη φοροδιαφυγή. Όλα τα μέτρα που παίρνονταν κατά καιρούς ήταν περιστασιακά, για τα μάτια του κόσμου. Και στη συνέχεια έμπαιναν στο συρτάρι.

Πάνω από έξι χρόνια έχουν στα χέρια τους τις περιβόητες λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργου και μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ δεν έχει μπει στο Δημόσιο Ταμείο, παρότι οι εκτιμήσεις είναι ότι μπορούσαν να είχαν εισπραχθεί πάνω από ΔΥΟ δισ. ευρώ μόνο από τη λίστα Λαγκάρντ. Το γιατί είναι γνωστότατο. Σε αυτές φιγουράρουν δικοί τους άνθρωποι, όπως ο εξ απορρήτων συνεργάτης του κ. Σαμαρά, ο κ. Παπασταύρου.

Από το 2012 είναι στα χέρια των υπουργών Οικονομικών η λίστα με τους 52.000 καταθέτες που τα ποσά που έχουν στους λογαριασμούς τους έχουν πρόβλημα. Τη λίστα την απέστειλε ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος και από την έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι οι 17.000 δεν έχουν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση τα χρήματα που έχουν στην τράπεζα. Και μέχρι τώρα δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ.

Σε καθεστώς ασυλίας είναι και οι 6.300 offshore εταιρείες. Έχει αρχίσει, υποτίθεται, έλεγχος, αλλά πηγαίνει σαν τον κάβουρα. Δεν είχαν κάνει το απλούστατο, να είναι συνδεδεμένες με τα κεντρικά του υπουργείου Οικονομικών οι ταμειακές μηχανές όλων των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, από τις ταβέρνες μέχρι τα καφέ σε όλη τη χώρα, και φυσικά στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές. Και να μη δείχνουν καμία ανοχή. Και εκεί που υπήρχαν ταμειακές μηχανές, δεν ήταν δηλωμένες. Κάτι που αποδεικνύει ότι κανένας έλεγχος δεν γινόταν. Αλλά και όταν πήγαιναν συνεργεία ελέγχου, έφευγαν κακήν κακώς λόγω αντίδρασης των τοπικών παραγόντων και των βουλευτών, στους οποίους υπέκυπτε ο υπουργός Οικονομικών!
Όλα τα παραπάνω δίνουν μια μικρή γεύση των ευθυνών όλων των κυβερνήσεων, ακόμη και της προηγούμενης, για τη δόλια απραξία τους, αφού δεν θέλησαν να στριμώξουν τους φοροφυγάδες, υπονομεύοντας έτσι την οικονομία και οδηγώντας τη χώρα σε μόνιμα δεσμά, υποτελή στους δανειστές.
Ευθύνες για τις οποίες οι κυβερνήσαντες δεν έχουν κανένα ελαφρυντικό. Αντίθετα, οι ευθύνες τους γίνονται κακουργηματικές. Και αυτό το υπογραμμίζει η αποφασιστικότητα που δείχνει ο τωρινός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, με τους εφοριακούς να βγαίνουν στους δρόμους δύο μέρες την εβδομάδα -μέχρι τώρα τους είχαν κλεισμένους στα γραφεία- και να κάνουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα καταστήματα, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε όλη την Ελλάδα. Και όταν προχθές στη Ρόδο καταστηματάρχες πήγαν να διώξουν τους ελεγκτές, έστειλε το μήνυμα προειδοποιώντας ότι «δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω» και οι περιοχές της χώρας στις οποίες θα γίνονται τέτοια παρατράγουδα θα μπαίνουν σε καθεστώς διαρκούς ελέγχου. Επίσης, θα ελέγχεται αν οι ταμειακές μηχανές είναι συνδεδεμένες με τη Γενική Γραμματεία Εσόδων, ενώ ευθύνη θα έχει και ο πολίτης που δεν θα παίρνει απόδειξη.
Όλα αυτά τι δείχνουν; Ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι σαν το αυγό του Κολόμβου. Όταν υπάρχει θέληση και αποφασιστικότητα, όλα γίνονται. Ακόμη και δεύτερη διώρυγα ανοίγεις στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως έκανε η Αίγυπτος.

Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε σελίδα, να μην έχουμε κανέναν ανάγκη, να μας έχουν οι άλλοι ανάγκη. Αρκεί οι κυβερνήσεις και οι πρωθυπουργοί να έχουν μόνιμη πυξίδα το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού, που είναι αλληλένδετα, και όχι το συμφέρον του οικονομικού κατεστημένου, ντόπιου και ξένου.

ΥΓ.: Προχθές, κύριε αναπληρωτή υπουργέ Οικονομικών, δώσατε μια λίστα με φορολογουμένους που από τη διασταύρωση των καταθέσεών τους και των εισοδημάτων που έχουν δηλώσει προέκυψε ότι οι καταθέσεις τους δεν αναφέρονται στη φορολογική τους δήλωση. Μάλιστα, ένας από αυτούς, μάνατζερ ποδοσφαίρου, είχε αδήλωτες καταθέσεις ύψους 7.742.963 ευρώ! Ονόματα, όμως, γιοκ. Προς τι αυτή η προστασία, κύριε Αλεξιάδη;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *