F Προ των θυρών η ρήξη – Επί του Πιεστηρίου

Προ των θυρών η ρήξη

  • Βουλευτές: Με τέτοια καταιγίδα φόρων και περικοπών σε συντάξεις, πώς να πάμε στα χωριά μας; – Σκληρή απέναντί μας η Ουάσινγκτον λόγω της υποκλοπής της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου! Χάθηκε η εμπιστοσύνη που είχαμε στην ελληνική κυβέρνηση, λέει – ΔΝΤ και Σόιμπλε θέλουν να ρίξουν τον Τσίπρα

Στο σημείο μηδέν έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, ενώ η εμμονή και οι εκβιαστικές απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απειλούν να θέσουν εκτός τροχιάς τα πράγματα. Και το προσωρινό αδιέξοδο που υπάρχει αυτήν τη στιγμή μπορεί να εξελιχθεί σε οριστική ρήξη, με απρόβλεπτες, όσο και ανεξέλεγκτες εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αναταραχή, όπως ακριβώς είχε γράψει το «ΠΑΡΟΝ» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, με την ομάδα των «53» (υπό τον Ευκλ. Τσακαλώτο) να προειδοποιεί ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση και το κόμμα αν έρθουν προς ψήφιση νέα μέτρα. Στις τάξεις των κυβερνητικών βουλευτών υπάρχει αναστάτωση και ανησυχία, καθώς αντιλαμβάνονται ότι αν υπάρξουν νέοι φόροι και νέες περικοπές στις συντάξεις δεν θα μπορούν να πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες. Οι αντοχές της κοινωνίας έχουν προ πολλού εξαντληθεί. Αίσθηση, στο μεταξύ, έχει προκαλέσει και η αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον, που μέχρι πρότινος ήταν θετική έναντι της χώρας μας και σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν είχε παρέμβει με θετικό τρόπο. Στη φάση αυτή έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του ΔΝΤ, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ανοιχτά ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση. Η αλλαγή στάσης αποδίδεται από ορισμένες πλευρές στην υποκλοπή της τηλεφωνικής συνδιάλεξης Π. Τόμσεν – Ντ. Βελκουλέσκου, την οποία -όπως φαίνεται- τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το ΔΝΤ χρεώνουν στην Αθήνα. Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου, την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και παράγοντες των Βρυξελλών εκφράζεται αισιοδοξία, έστω και συγκρατημένη, για αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων, από πουθενά δεν προκύπτει η βεβαιότητα ότι η τελική συμφωνία είναι «θέμα ημερών». Μετά τις πιέσεις που άσκησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στις αλλεπάλληλες επικοινωνίες που είχε με ευρωπαίους ηγέτες αλλά και αξιωματούχους των Βρυξελλών, ορίστηκε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για τις 9 Μαΐου. Με σημαντική καθυστέρηση, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι οι δανειστές παίζουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων προκειμένου να φέρουν την κυβέρνηση στο «αμήν», ώστε να υποχωρήσει στις απαιτήσεις τους.

Παρότι όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισ. στέκονται ανυπέρβλητο εμπόδιο και απειλούν «να τινάξουν στον αέρα» τα πάντα. Πόσο μάλλον που καθημερινά γίνεται όλο και πιο ισχυρή η εντύπωση ότι οι επικεφαλής του Ταμείου, σε αγαστή συνεργασία με τον Β. Σόιμπλε, εξωθούν βάσει σχεδίου τα πράγματα στα άκρα, με στόχο είτε να αναγκάσουν τον Αλ. Τσίπρα σε πλήρη υποταγή είτε να τον οδηγήσουν σε νέες εκλογές και, ει δυνατόν, εκτός εξουσίας. Πρόκειται ακριβώς για επανάληψη του «έργου» που είχαν παίξει ΔΝΤ και Σόιμπλε σε βάρος του Αντ. Σαμαρά μετά το καλοκαίρι του 2014. Όταν σκοπίμως καθυστερούσαν τις τότε διαπραγματεύσεις, προκειμένου να έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσουν να περάσουν πιο εύκολα τα επώδυνα μέτρα. Τώρα φαίνεται να ποντάρουν στον Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς θεωρούν, και όχι άδικα, ότι θα εφαρμόσει χωρίς καμία αντίρρηση όλα τα μέτρα που θα του υποδείξουν. Αγνοώντας προφανώς τις αντιδράσεις της κοινωνίας, που θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες και οξύτερες απέναντι σε μια συντηρητική κυβέρνηση. Και ενώ όσο κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν άνοιξε μύτη», με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας οι πιθανότητες «να καεί η Αθήνα» θα είναι περισσότερες παρά ποτέ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *