F Πρόταση μομφής κατά Παππά σκέφτονται στη ΝΔ – Επί του Πιεστηρίου

Πρόταση μομφής κατά Παππά σκέφτονται στη ΝΔ


Ενώ ετοιμάζονται να στήσουν πάλι Ειδικά Δικαστήρια α λα ’89
    • Πιστεύουν ότι ο Τσίπρας θα αναγκαστεί να προσφύγει σε εκλογές

 

Του ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΦΕΙΡΗ

Σκηνικό εκλογών επιχειρεί εκ νέου να στήσει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, αυτήν τη φορά με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις σχετικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και την Τράπεζα Αττικής. Η στρατηγική της κινδυνολογίας (καταστροφολογίας) που ακολουθούσε μέχρι πρότινος ε­μπλουτίσθηκε τελευταία με ισχυρές δόσεις σκανδαλολογίας και παραπομπές σε… αντίστοιχες περιόδους της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας (1989). Επανέφερε μάλιστα στην επιχειρηματολογία της τις έμμεσες αναφορές σε Ειδικά Δικαστήρια, ενώ όλο και πιο συχνές είναι οι συγκαλυμμένες απειλές κατά παντός εμπλεκόμενου.

Βασική επιδίωξη της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, πέραν από το να τροφοδοτήσει το κλίμα εσωστρέφειας και ανησυχίας στο εσωτερικό των κυβερνητικών κομμάτων, είναι να πλήξει το ηθικό πλεονέκτημα της σημερινής κυβέρνησης και να ενισχύει με τον τρόπο αυτό το κλίμα δυσπιστίας και απογοήτευσης που επικρατεί στην κοινωνία. Σε τέτοιο βαθμό ώστε υπό το βάρος μια προϊούσης κατάρρευσης ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας να αναζητήσει διέξοδο στη λαϊκή ετυμηγορία. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι σε μια προσπάθεια να εντείνει την πίεση προς την πλευρά της κυβέρνησης, ο Κυρ. Μητσοτάκης στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση που θα διεξαχθεί την Τετάρτη στη Βουλή θα υιοθετήσει το σλόγκαν «Φύγετε»!

Το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών αποτελεί και θα συνεχίσει για καιρό να είναι ο βασικός πυλώνας της αντιπολιτευτικής τακτικής της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό διότι θεωρούν ότι οι μέχρι τώρα εξελίξεις αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν συνιστούν γι’ αυτούς προνομιακό πεδίο, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση στριμώχνεται όλο και περισσότερο. Παράγοντες του κόμματος επισημαίνουν ότι ακόμη κι αν το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν ακυρώσει τον νόμο Παππά, άρα και τον διαγωνισμό, η υπόθεση θα αργήσει να τελεσιδικήσει. Κι αυτό λόγω της διαμάχης που υπάρχει μεταξύ παλαιών και νέων καναλαρχών και των αναρίθμητων ενστάσεων που έχουν υποβάλλει ο ένας εναντίον του άλλου, αφού, όσο και αν επιταχύνει το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα χρειαστεί να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να ξεκαθαρίσει κατά τρόπο οριστικό το τηλεοπτικό τοπίο. «Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών θα γίνει ο τάφος της κυβέρνησης», λένε με αρκετή δόση υπερβολής γαλάζια στελέχη.

Στην προσπάθειά της να εντείνει την πίεση προς την κυβέρνηση, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά. Όχι ασφαλώς με την ελπίδα ότι η ψηφοφορία στη Βουλή μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον υπουργό, αλλά για να έχουν την ευκαιρία να καταγγείλουν ενώπιον του ελληνικού λαού τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στον διαγωνισμό. Οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί, καθώς υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, εννοώντας ότι δεν πρέπει να σπαταλήσουν αυτήν τη στιγμή το προνόμιο που τους παρέχει ο κανονισμός της Βουλής. Ούτως ή άλλως, όπως λένε, ο κ. Παππάς έχει προσκληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κι εκεί θα κληθεί να απολογηθεί.

Απειλεί και η Ντόρα
Σε δηλώσεις της η Ντ. Μπακογιάννη προανήγγειλε ότι αν η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα αναζητήσει τις τυχόν ποινικές ευθύνες των μελών της Επιτροπής που ήλεγξε το «πόθεν έσχες» των επιχειρηματιών που μετείχαν στον διαγωνισμό. Είναι κάτι περισσότερο από εμφανής η προσπάθεια της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας να υφάνει έναν ιστό σκανδάλου πέριξ του ονόματος του επιχειρηματία και υπερθεματιστή Χρ. Καλογρίτσα. Εκμεταλλεύεται για τον σκοπό αυτό επιμέρους πτυχές της διαγωνιστικής διαδικασίας αλλά και θολά σημεία που υπάρχουν στην προσπάθειά του να πάρει την άδεια για τη λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού.

Η πίεση ωστόσο της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει ως αποδέκτη μόνο την κυβέρνηση, αλλά στρέφεται και προς τη δικαιοσύνη, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει την παρέμβασή της είτε στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών είτε σε αυτό της Τράπεζας Αττικής. Στην προσπάθειά τους να φορτίσουν περαιτέρω την υπόθεση, φτάνουν στο σημείο να την παρομοιάσουν με το σκάνδαλο Κοσκωτά και τα δάνεια της Τράπεζας Κρήτης. «Απλώς τα νούμερα είναι μικρότερα», είπε με χαρακτηριστική ευκολία η Ντ. Μπακογιάννη. Δεδομένου ότι από την Τράπεζα Αττικής είχε αποδεδειγμένα δανειστεί -άγνωστο με ποιους όρους- και η Νέα Δημοκρατία, αρκετοί βουλευτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς το πώς μπορεί να εξελιχθεί η όλη υπόθεση, υπό την έννοια ότι οι αρνητικές εντυπώσεις των πολιτών μπορεί να μην περιοριστούν στα όρια της κυβέρνησης αλλά να διαχυθούν σε όλα τα κόμματα που είχαν στο παρελθόν δανειοδοτηθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει μια επιπλέον δυσκολία: Θα πρέπει να υπερασπιστεί τις επιλογές του προκατόχου του Αντ. Σαμαρά, καθώς επί πρωθυπουργίας του είχαν γίνει σημεία και τέρατα -όπως καταγγέλλουν από την κυβέρνηση- στη συγκεκριμένη τράπεζα. Κι αν η υπεράσπιση δεν είναι σθεναρή και ξεκάθαρη, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει τη δυσφορία του κ. Σαμαρά, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις εσωκομματικές ισορροπίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *