F Πόσα λεφτά θα χάσουν εκατοντάδες χιλιάδες μισθοσυντήρητοι το 2018 – Επί του Πιεστηρίου

Πόσα λεφτά θα χάσουν εκατοντάδες χιλιάδες μισθοσυντήρητοι το 2018

Δυσβάστακτα τα νέα οικονομικά μέτρα

Χαρτί και καλαμάρι πρέπει να πάρουν οι εργαζόμενοι για να καταγράψουν όλες τις νέες επιβαρύνσεις ή τις απώλειες από περικοπές που τους περιμένουν το 2018. Και πόσα λεφτά θα χάσουν από το εισόδημα που είχαν τον προηγούμενο χρόνο. Για εκατοντάδες χιλιάδες μισθοσυντήρητους οι απώλειες θα είναι πάνω από 500 ευρώ.

Στα βασικότερα εννέα νέα μέτρα, με τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι από την Πρωτοχρονιά κιόλας, προστίθεται και το σχέδιο δράσης του υπουργείου Οικονομικών για να επιβάλει φόρους 48 εκατ. ευρώ μέσα στο 2018 σε όσους εκμισθώνουν κατοικίες σε τουρίστες μέσω ίντερνετ. Αναλυτικά τα νέα μέτρα είναι τα εξής:

 1. Αύξηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις

Από τη μισθοδοσία Ιανουαρίου καταργείται η έκπτωση 1,5% που ίσχυε στην παρακράτηση φόρου που γίνεται κάθε μήνα ως προκαταβολή του φόρου εισοδήματος. Τι σημαίνει αυτό; Λιγότερα λεφτά στην τσέπη κάθε μήνα για τους μισθοσυντήρητους. Το Δημόσιο θα κερδίσει έτσι φέτος 68 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες ξεκινούν από τα 650 ευρώ μεικτά, αλλά κλιμακώνονται με βάση το ύψος των ετήσιων αποδοχών. Για τους περισσότερους, πάντως, αντιστοιχούν σε περίπου 5-8 ευρώ τον μήνα (60-100 ευρώ τον χρόνο), ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα ξεπερνούν τα 30 ή και 40 ευρώ τον μήνα.

 1. Αυξήσεις 45%-50% στον ΦΠΑ

Από το 2018 καταργούνται όλες οι εκπτώσεις που ίσχυαν και επιβάλλεται ΦΠΑ 24% σε ολόκληρη τη χώρα. Για κάθε απόδειξη που κόβεται από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι κάτοικοι 27 νησιών της άγονης γραμμής του Αιγαίου θα πληρώνουν ΦΠΑ 6%, 13% και 24%, αντί 4%, 9% και 17% αντίστοιχα που πλήρωναν μέχρι το 2017. Από την 1η Ιουλίου θα έρθει αύξηση του ΦΠΑ και σε Λέσβο, Λέρο, Χίο, Σάμο και Κω. Και στα τελευταία νησιά, πάντως, από 1ης Ιανουαρίου δεν ισχύει η έκπτωση ΦΠΑ 30% στα τσιγάρα, στον καπνό και τα αυτοκίνητα. Για κάθε 10.000 ευρώ που δαπανά ένα νοικοκυριό που ζει στα νησιά του Αιγαίου θα χάσει, δηλαδή, περίπου 5% ή 500 ευρώ τον χρόνο.

 1. Καταργούνται οι εκπτώσεις φόρου για ιατρικές δαπάνες

Mέχρι και το 2017, το 10% της δαπάνης για γιατρούς, νοσοκομεία και φάρμακα αφαιρούνταν -υπό προϋποθέσεις- από τον φόρο που έδειχναν τα ετήσια εκκαθαριστικά. Πέρυσι 2.040.410 φορολογούμενοι είχαν ελάφρυνση 155.399.005 ευρώ. Από το 2018 και μετά όμως δεν θα ισχύει κάτι τέτοιο, αφού οι ιατρικές αποδείξεις θα υπολογίζονται πλέον μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Το Δημόσιο θα εξοικονομήσει αυτά τα 155 εκατ. ευρώ, καθώς οι πάνω από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι (κυρίως ηλικιωμένοι συνταξιούχοι) θα χάσουν το όφελος των 76 ευρώ κατά μέσο όρο για τον καθέναν κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος.

 1. Κρατήσεις και σε εργαζόμενους με απόδειξη δαπάνης

Στο εξής και οι ευκαιριακά εργαζόμενοι, που αμείβονται με «τίτλο κτήσης» (ή απόδειξη δαπάνης, όπως ήταν ευρύτερα γνωστό τα προηγούμενα χρόνια), θα πληρώνουν κράτηση φόρου 20% και ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ 26,95%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για κάθε 100 ευρώ (και από το πρώτο ευρώ) τα οποία εισπράττουν θα παίρνουν στο χέρι μόνον τα 58, ενώ τα άλλα 42 θα τα παρακρατά ο εργοδότης τους για να τα αποδίδει στο κράτος.

 1. Αυξάνονται οι εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους

Oι ελεύθεροι επαγγελματίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών. Από 1η Ιανουαρίου 2018 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους κάθε επιχείρησης-επαγγελματία, προσαυξημένου με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του 2017. Το 2018 θα είναι μεταβατικό στάδιο, καθώς αντί για το 100% των ασφαλιστικών εισφορών του 2017, θα προστεθεί στα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα το 80%. Από 1/1/2019 καταργείται η έκπτωση του 20%.

Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν περικοπές στο ΕΚΑΣ το 2018, ενώ προτού τελειώσει η χρονιά θα έχει κοπεί τελείως. Το ΕΚΑΣ θα είναι φέτος για όλους μόνο 35 ευρώ, αλλά μέχρι τον Νοέμβριο, αφού τον Δεκέμβριο, όταν οι δικαιούχοι θα πληρώνονταν κανονικά το επίδομα για τον Ιανουάριο, θα καταργηθεί οριστικά για όλους. Σε σχέση με το 2017, οι χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν άλλα 28,75-31,25 ευρώ ο καθένας ή περίπου 350 ευρώ τον χρόνο.

 1. Φόροι στις πλαστικές σακούλες

Από την 1η Ιανουαρίου κάθε πλαστική σακούλα στα σούπερ μάρκετ ή σε άλλα εμπορικά καταστήματα θα κοστίζει 4 λεπτά του ευρώ (περιβαλλοντικό τέλος 3 λεπτά + 24% ΦΠΑ). Κατά μέσο όρο, οι έλληνες καταναλωτές είναι πρώτοι στην Ευρώπη σήμερα, χρησιμοποιώντας περίπου 400 σακούλες ετησίως. Αν δεν βρουν τρόπους να κόψουν τη συνήθεια αυτή, θα πρέπει να πληρώνουν 16 ευρώ για πλαστικές σακούλες ή 35 ευρώ από 1/1/2019, που η τιμή τους θα σκαρφαλώσει στα 9 λεπτά ανά σακούλα (περιβαλλοντικό τέλος 7 λεπτά + 24% ΦΠΑ).

 1. Νέα κριτήρια για τρίτεκνους – πολύτεκνους

Αντιμέτωπες με δυσάρεστες εκπλήξεις θα βρεθούν από το νέο έτος 250.000 οικογένειες τρίτεκνων και πολύτεκνων λόγω των αλλαγών που φέρνει η κυβέρνηση στα οικογενειακά επιδόματα. Πολλοί εξ αυτών θα σταματήσουν να παίρνουν το επίδομα των 500 ευρώ για κάθε παιδί ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα το πάρουν αισθητά μειωμένο.

 1. Φόροι στα ξενοδοχεία

Από την Πρωτοχρονιά επιβάλλεται φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα. Για πέντε διανυκτερεύσεις η επιβάρυνση θα φτάνει έως τα 15 ή και τα 20 ευρώ. Συγκεκριμένα, ο φόρος διαμονής που επιβάλλεται άμεσα θα ανέρχεται σε:

 • 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων
 • 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων
 • 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων
 • 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων
 • 0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.
 1. Κόβονται έξτρα παροχές στο Δημόσιο

Δωρεάν εισιτήρια, κάρτες απεριορίστων διαδρομών και άλλες μη μισθολογικές παροχές σε Δημόσιο, δήμους και ΔΕΚΟ αναστέλλονται μαζικά. Στο εξής το υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίζει αν θα χορηγούνται παροχές σε είδος που ξεπερνούν σε αξία τα 5.000 ευρώ και άνω τον χρόνο. (Αυτό είναι σωστό μέτρο!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *