F Σαμαράς και Βενιζέλος έθαψαν τις λίστες – Επί του Πιεστηρίου

Σαμαράς και Βενιζέλος έθαψαν τις λίστες


Τεράστιες οι ευθύνες τους
  • Η εισβολή στα γραφεία της διευθύντριας της UBS έβγαλε λαβράκια
  • Τι ρόλο παίζει ο Μπάιλας, που αποφυλακίσθηκε πρόσφατα; Είναι ο άνθρωπος ισχυρών εφοπλιστών, επιχειρηματιών και καναλαρχών

 

Δεν πρόλαβε καλά καλά να παραλάβει η κυβέρνηση τη λίστα Ρηνανίας – Βεστφαλίας και άρχισε να αποδίδει πλούσιους καρπούς. Πρόκειται για τη λίστα με τους 10.588 έλληνες καταθέτες της ελβετικής τράπεζας UBS, με πολύ υψηλά εισοδήματα και καταθέσεις, που επί τρία χρόνια ο υπουργός Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου Νόρμπερτ Μπόριανς παρακαλούσε την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου να τους την παραδώσει και αυτοί του έκλειναν την πόρτα. Είχε, μάλιστα, ενημερώσει προσωπικά και τον έλληνα πρόξενο στο Ντίσελντορφ. Και τελικά, ύστερα από κρούση στο γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την πρώην πρόεδρο της Ελληνογερμανικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η κυβέρνηση πήρε τη λίστα.

Στο γιατί αρνήθηκε η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να παραλάβει τη λίστα δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής καμία επίσημη δικαιολογία ή έστω από κύκλους των δύο κομμάτων.

Η εξήγηση προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν ήδη έρθει στο φως μετά την έφοδο Εισαγγελέων στο εδώ υποκατάστημα της ελβετικής τράπεζας UBS, όπου μεταξύ των 10.588 ελλήνων καταθετών υπάρχουν επώνυμοι όλων των χώρων… Και εδώ υπάρχουν πολλές ευθύνες, από τη στιγμή που το Δημόσιο στερήθηκε το λιγότερο κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ακολούθησαν την ίδια ακριβώς τακτική που είχαν τηρήσει και με τη λίστα Λαγκάρντ, πρωτίστως ο κ. Βενιζέλος, που ως υπουργός Οικονομικών είχε παραλάβει το στικάκι με τα ονόματα των 2.062 ελλήνων καταθετών από τον τότε ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Γ. Διώτη, το οποίο ο υπουργός -όπως ο ίδιος δήλωσε- είχε… ξεχάσει στο συρτάρι του…

Και από τη λίστα Λαγκάρντ, που από τον Σεπτέμβριο του 2010 την είχε στα χέρια της η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και μετά η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, θα μπορούσαν να είχαν εισπραχθεί πάρα πολλά χρήματα, κάτι που σημαίνει ότι κάποιους ήθελαν να καλύψουν, με πρώτο τον στενό σύμβουλο του Σαμαρά, τον Παπασταύρου.

Και εδώ οι ευθύνες είναι πάρα πολλές… Οι Εισαγγελείς δεν μπορεί να μην το γνωρίζουν…

Στο σπίτι της διευθύντριας η έφοδος;

Η… εισβολή των Εισαγγελέων Γιάννη Δραγάτση, Ελένης Τουλουπάκη και Χρ. Ντζούρα, έπειτα από εντολή του Οικονομικού Εισαγγελέα Παν. Αθανασίου, γράφτηκε ότι έγινε στα γραφεία της ελβετικής τράπεζας στο Χαλάνδρι. Πηγές του «Π» υποστηρίζουν ότι έγινε στο σπίτι της πρώην διευθύντριας του υποκαταστήματος, γιατί από τον περασμένο Ιούλιο έχει κλείσει. Εκτός αν έχουν αφήσει στα γραφεία τους υπολογιστές και όλα τα αρχεία.

Σύμφωνα με διαρροές, ήδη από τη λίστα Μπόριανς -από το όνομα του υπουργού Οικονομικών της Βεστφαλίας- έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 200 μεγαλοκαταθέτες, με ποσά των 50, 40, 16 και 14 εκατ. ευρώ, με το μικρότερο ποσό κατάθεσης να μην είναι κάτω από 1,5 εκατ. ευρώ. Και ανήκουν σε επιχειρηματίες, γιατρούς, ηθοποιούς κ.λπ.

Πρόκειται για τραπεζικούς λογαριασμούς που το συνολικό ύψος τους ανέρχεται γύρω στα 7 δισ. ευρώ και αναφέρονται στα έτη από το 2006 έως το 2008.

Να σημειωθεί ότι πάγια τακτική της Γερμανίας είναι να παίρνει όποια λίστα πουλιέται στην… αγορά και από κει και πέρα βρίσκει τρόπους να την αξιοποιεί και να μαζεύει χρήματα, πρακτική που μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να αντιγράψει.

Θα τολμήσει να τα βάλει με τη UBS;

Ως προς την αξιοποίηση της συγκεκριμένης λίστας δεν υπάρχει πρόβλημα, σύμφωνα με εξειδικευμένους νομικούς σε αυτό το… μέτωπο.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να μην είναι αντίθετες οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Και συγκεκριμένα μία και μόνη: Να θελήσει το Μαξίμου να τα βάλει με τον τραπεζικό κολοσσό που λέγεται UBS.

Ως προς την ουσία, το ζήτημα είναι αν τα στοιχεία που μάζεψαν οι Εισαγγελείς από την έφοδο στη UBS μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή θα προβληθεί από τους κατόχους των τραπεζικών λογαριασμών η ένσταση ότι είναι προϊόν υποκλοπής. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

……………………………

Τι γίνεται με την αμνηστία;

Εδώ και μήνες έχει δηλωθεί επανειλημμένα από το υπουργείο Οικονομικών αλλά και από κύκλους του Μαξίμου ότι υπάρχει στο τραπέζι απόφαση να χορηγηθεί αμνηστία σε εκείνους που… κοσμούν όλες αυτές τις λίστες (Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργου, Λαγκάρντ, την πρόσφατη «Μπόριανς» αλλά και τους 20.000 περίπου από τους 52.000 οι οποίοι από το 2008 έβγαλαν λεφτά έξω που δεν τα είχαν δηλώσει) και να πληρώσουν φόρο από 10% έως 20% (με τους «θεσμούς» να ζητούν 40%), υπό την προϋπόθεση να τα φέρουν πίσω. Μια τέτοια απόφαση θα ήταν μια πολύ τονωτική ένεση για τα δημόσια έσοδα, αλλά δεν φαίνεται, τουλάχιστον μέχρι τώρα, να έχει η κυβέρνηση την τόλμη να την υλοποιήσει.

……………………………

Γιατί δεν αγγίζουν τον Μπάιλα;

Στα χέρια των Οικονομικών Εισαγγελέων βρίσκεται και λίστα Μπάιλα.

Τους την παρέδωσαν οι ελβετικές αρχές και περιλαμβάνει πενήντα πρωτοκλασάτα ονόματα ελλήνων εφοπλιστών, επιχειρηματιών αλλά και πολιτικών με «ύποπτες συναλλαγές», που έγιναν μέσω του ελληνογερμανού τραπεζίτη Παύλου Μπάιλα και τις εντόπισαν οι ελβετικές δικαστικές αρχές έπειτα από πολύμηνη έρευνα.

Πρόσφατα αποφυλακίστηκε ο πολύ γνωστός χρηματιστής Παύλος Μπάιλας, ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι ξέπλενε μαύρο χρήμα Ελλήνων και μετά την απολογία του στον ελβετό ανακριτή είχε προφυλακιστεί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2014 στις ελβετικές φυλακές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπάιλας παίζει κομβικό ρόλο σε όλο αυτό το φάσμα της μεταφοράς μαύρου χρήματος, από εξοπλισμούς και άλλες δουλειές, σε ελβετικές τράπεζες. Και έχει σχέσεις με ισχυρούς έλληνες εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες και γνωστούς καναλάρχες.

Κατά μία πληροφορία, η εξήγηση που δίνεται για την αποφυλάκισή του και για το ότι οι ελληνικές δικαστικές αρχές δεν τον έχουν… ενοχλήσει είναι ότι ο Μπάιλας πιθανότατα «συνεργάζεται» με τις ελληνικές δικαστικές και αστυνομικές αρχές. Αν ισχύει αυτό, θα φανεί στην πορεία…

Ως προς την ταυτότητα του κ. Μπάιλα, να σημειώσουμε ότι πρόκειται για έλληνα τραπεζίτη της Morgan Stanley Ζυρίχης, γερμανό υπήκοο, γνωστό στα σαλόνια της υψηλής αθηναϊκής κοινωνίας.

Ήταν χρηματιστής και του Τσοχατζόπουλου, που τον «κάρφωσε» ο Ζήγρας, και εμπλέκεται στις υποθέσεις της Siemens και των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

……………………………

Αποκάλυψη:

Εντολή προς εφοριακούς: Μην ασχολείστε με τη λίστα Λαγκάρντ!

Αυτό κι αν είναι απίστευτο: Από απόλυτα έγκυρες πηγές μάθαμε ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει δοθεί εντολή στους αρμόδιους για ελέγχους εφοριακούς να μην ασχολούνται με τη λίστα Λαγκάρντ αλλά με όλες τις άλλες τρέχουσες υποθέσεις. Στο ράφι και πάλι η… θρυλική λίστα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν την έχει αξιοποιήσει. Μόνο η Γερμανία έχει βγάλει πολλά δισ. ευρώ. Η εντολή «μην ασχολείστε με τη λίστα Λαγκάρντ» δεν δόθηκε χωρίς λόγο. Κάποιους θέλουν πάλι να προστατεύσουν.

Αυτή είναι η αποστολή μιας αριστερής κυβέρνησης;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *