F Σαμαράς: Παρένθεση θα είναι ο Κυριάκος! – Επί του Πιεστηρίου

Σαμαράς: Παρένθεση θα είναι ο Κυριάκος!


Χέρι χέρι πάει με τον Βενιζέλο…

Του ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΦΕΙΡΗ

Σε πλήρη ισχύ βρίσκεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ό «άξονας του κακού» μεταξύ Αντ. Σαμαρά και Βενιζέλου. Με διακαή τον πόθο τους να επανέλθουν στην πρώτη γραμμή και να δικαιωθούν πολιτικά έναντι των αντιπάλων τους, καταστρώνουν σχέδια προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο τους. Δηλαδή, ενώ ο ελληνικός λαός τους έδιωξε από την πόρτα, εκείνοι να… μπουν από το παράθυρο. Κι αυτό ανεξάρτητα από το αν οι επιδιώξεις τους αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους σχεδιασμούς και τους στόχους των κομμάτων τους. Υπό προϋποθέσεις μάλιστα, μπορεί να εκτείνονται και πέρα από αυτά.
Κι αν στην περίπτωση του κ. Βενιζέλου οι συνέπειες για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα είναι περιορισμένες, λόγω της περιορισμένης απήχησής της στην κοινωνία, στην περίπτωση του κ. Σαμαρά τα πράγματα είναι και σοβαρά και περίπλοκα, καθότι η ευόδωση των σχεδίων του περνά μέσα από την αποδυνάμωση ή ακόμη και την ανατροπή του Κυρ. Μητσοτάκη, γιατί όχι και τη διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας μέσα από τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα.

Αν και ο πρώην πρωθυπουργός στήριξε με σθεναρό τρόπο τον κ. Μητσοτάκη για να εκλεγεί αρχηγός, προκειμένου η παράταξη να μην πέσει στα χέρια του… Καραμανλικού Β. Μεϊμαράκη, η στάση του έχει αλλάξει άρδην το τελευταίο διάστημα. Η στήριξη έχει μετεξελιχθεί σε ανοχή κι αυτή, όπως όλα δείχνουν, έχει ημερομηνία λήξεως. Η μόνιμη επωδός των σαμαρικών στελεχών για τον κ. Μητσοτάκη είναι πως «δεν μπορεί», ενώ σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Σαμαρά, στη Δημοκρίτου, ο τελευταίος φέρεται να είπε ότι «ο Κυριάκος θα είναι μια παρένθεση» στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό ότι, αν και όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ο πρώην πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αλλάξει τα δεδομένα στην κορυφή της παράταξης.

Είτε για να επιστρέψει ο ίδιος είτε για να προωθήσει στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης και επιρροής του, με τον Άδ. Γεωργιάδη να προβάλλει ως το… ακλόνητο φαβορί. Τις ανησυχίες της ως προς τα σκοτεινά σχέδια του κ. Σαμαρά έχει εκφράσει κατά καιρούς και η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία προσπαθεί -χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα- να αποκαταστήσει διαύλους επικοινωνίας μεταξύ Κυρ. Μητσοτάκη και Β. Μεϊμαράκη. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν ότι, όπως και να ‘χει, ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα μείνει άπραγος για μεγάλο χρονικό διάστημα -«το ‘χει στο DNA του να ανακατεύει τα πράγματα», λένε- και δεν αποκλείουν, αν δεν καταφέρει να ανατρέψει τον κ. Μητσοτάκη, να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος, διασπώντας επί της ουσίας τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό θα ήταν και το πιο λογικό, για να μη φορτωθεί τα μη βιώσιμα χρέη και τα δάνεια που έχει η παράταξη. Θεωρούν, δε, ότι στον νέο αυτόν φορέα θα συνδράμει και ο Β. Βενιζέλος, με τον οποίο, εκτός από τον πόθο για επιστροφή στην πρώτη γραμμή, τον συνδέουν η κυβερνητική τριετία 2012-2014 και τα… πεπραγμένα τους. Εκεί θα βρουν επίσης καταφύγιο και τα διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διέπρεψαν επί ημερών Κ. Σημίτη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *