F Σαμαράς προς πρόθυμους ανεξάρτητους: Πάρε – δώσε… – Επί του Πιεστηρίου

Σαμαράς προς πρόθυμους ανεξάρτητους: Πάρε – δώσε…

  • Ασφυκτικές πιέσεις από τις Τράπεζες να μην γίνουν εκλογές!

Πολλοί ήταν οι λόγοι που ανάγκασαν χθες τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κυριακάτικα να κάνει διάγγελμα, κάτι που δεν έχει προηγούμενο, λες και η χώρα δεχόταν επίθεση από τον Αττίλα.

Ο φανερός λόγος ήταν μια ακόμη προσπάθεια μήπως και κάποιοι από την ομάδα των Ανεξαρτήτων βουλευτών και από την ΔΗΜΑΡ που παραμένουν απέναντι πεισθούν με κάποιες αντιπαροχές -περιτυλιγμένες με την αποδοχή ορισμένων από τις προτάσεις που έχουν υποβάλει- και ψηφίσουν στη δεύτερη ψηφοφορία που θα γίνει αύριο Τρίτη και ανέβουν τα «ναι» στον Σταύρο Δήμα σε πιο αξιοπρεπές νούμερο από το 160 της πρώτης ψηφοφορίας, που ήταν μεγάλη ήττα της κυβέρνησης.

Ο κρυφός λόγος ήταν η ανταπόκριση στις ασφυκτικές πιέσεις -που δεν απέχουν και πολύ από τον χαρακτηρισμό «τελεσιγραφικές»- που έχουν γίνει από τις Τράπεζες και έχουν ενταθεί τις τελευταίες μέρες για να γίνουν υποχωρήσεις-παραχωρήσεις στα αιτήματα που βάζουν ανεξάρτητοι βουλευτές, ώστε να αποφευχθεί πάση θυσία η προσφυγή σε εκλογές.

Το πρωθυπουργικό διάγγελμα επενδύθηκε με επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι καλύπτει -υιοθετεί τις καταγγελίες- αποκαλύψεις για την απόπειρα δωροδοκίας του βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλου Χαϊκάλη, που αποτελούν πλήγμα για τον πολιτικό κόσμο, προκειμένου να περάσει η… κωλοτούμπα, συρόμενος ο Αντώνης Σαμαράς σε αυτό που μέχρι και το Σάββατο αποκήρυσσε. Τον ορισμό ημερομηνίας εκλογών -γύρω στο τέλος του 2014, ίσως και κάτι παραπάνω δήλωσε Βενιζέλος- και ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συνταγματικής αναθεώρησης, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική. Προχώρησε όμως και παραπέρα, υποσχόμενος… διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με πρόσωπα εκτός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που ενστερνίζονται τις ευρωπαϊκές ιδέες… Ονόματα δεν είπε ο πρωθυπουργός, αλλά τι κάνει νιάου – νιάου στα κεραμίδια νου έχει ο καθένας και καταλαβαίνει ποιους έχει αποδέκτες η εξαγγελία του κ. Σαμαρά, με την οποία φυσικά συμφωνεί ο συνεταίρος του κ. Βενιζέλος.

Αυτό άλλωστε φάνηκε όταν λίγα λεπτά αργότερα βουλευτές από τους υπογράφοντες την έκκληση προς τον πρωθυπουργό για ορισμό ημερομηνίας εκλογών και συνταγματική αναθεώρηση δήλωσαν στην τηλεόραση -ραντεβού είχαν- ότι τους ικανοποιεί η δέσμευση του πρωθυπουργού και κατόπιν αυτού θα ψηφίσουν στη δεύτερη ψηφοφορία τον κυβερνητικό υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πολίτης είναι ελεύθερος να βγάλει τα συμπεράσματα του…

Αποφυγή των πρόωρων εκλογών, σημαίνει παράταση της βουλευτικής θητείας, με ό,τι σημαίνει αυτό. Και στο ενδιάμεσο είναι ενδεχόμενο να υπάρξουν προσχωρήσεις στη ΝΔ. Ήδη έχουν αλλάξει ένα – δυο κόμματα…

Γκρίνια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ…

Κάθε άλλο παρά με καλό μάτι είδαν βουλευτές από τα δυο συγκυβερνώντα κόμματα την άτακτη υποχώρηση του Σαμαρά, που μέχρι και το Σάββατο εξόρκιζε. Πιο προβληματισμένοι είναι οι Νεοδημοκράτες και το… χωράφι τους θα υποστεί μια ακόμη αλλοίωση και μπέρδεμα ιδεολογικό. (Για εκείνους που ενδεχομένως θα μπουν στο δεξιό μαντρί πρόβλημα δεν έχουν, είναι η πεπατημένη που την έχουμε ζήσει τα τελευταία 30 χρόνια να ξεκινάς ως ασυμβίβαστος αριστερός και να καταλήγεις στέλεχος της ΝΔ ακόμη και υπουργός). Προβλέπουν δηλαδή οι της ΝΔ βουλευτές ότι αν μείνει η παρούσα κατάσταση και δεν πάμε σε εκλογές, αυτοί που θα μπουν στη… διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος θα είναι από εκείνους που θα ψηφίσουν τον Δήμα στη δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία και επομένως αυτοί που τράβηξαν το κουπί και ψήφιζαν ό,τι διέτασσε η «τρόικα» θα συνεχίσουν να είναι η… λάντζα.

Δεν βγαίνουν τα κουκιά…

Παρά την προσφορά παραχωρήσεων, οι 180 δεν υπάρχει περίπτωση να πιαστούν. Ιδιαίτερα μάλιστα με το βαρύτατο κλίμα που δημιούργησε η… επιχείρηση χρηματισμού του Παύλου Χαϊκάλη από τον Γιώργο Αποστολόπουλο, που χρόνια ήταν μόνιμος στα κυβερνητικά γραφεία και στο Μαξίμου. Και πλέον όποιος αλλάξει μαντρί θα δώσει… τροφή στους  καφενέδες της χώρας. Είναι ζήτημα αν στην αυριανή δεύτερη ψηφοφορία πλησιάσουν τους 165 με 168. Όλοι οι χειρισμοί που έγιναν από την ηγεσία της κυβέρνησης και τους στενότατους συνεργάτες του πρωθυπουργού ήταν αυτοκτονικοί… δεν ρώταγαν τον… πατριάρχη τον Μητσοτάκη;

Αντισυνταγματική η αλλαγή υποψήφιου στη τρίτη ψηφοφορία 

Στο μεταξύ γνωστοί έγκυροι συνταγματολόγοι, σχολιάζοντας την φημολογούμενη πρόθεση Σαμαρά – Βενιζέλου, να αλλάξουν υποψήφιο στη τρίτη ψηφοφορία αν στη δεύτερη δεν συγκεντρώσει ο Σταυρός Δήμας ένα αριθμό «ναι» που θα δίνει την ελπίδα ότι στη τελευταία ψηφοφορία το «180» να είναι εφικτό, τονίζουν ότι θα είναι αντισυνταγματική η αλλαγή υποψήφιου. Και τούτο γιατί οι ψήφοι έχουν άμεση σχέση με το πρόσωπο του υποψήφιου και επομένως θα πρέπει αν αλλάξει ο υποψήφιος να ξεκινήσουν εξ αρχής και οι τρεις ψηφοφορίες (200 και 180).

Διαφωνούν με τον Σαμαρά…

Τα γκάλοπ  που είδαν το φως της δημοσιότητας την Κυριακή δεν ήταν καθόλου ευχάριστα και… ηρεμιστικά για τον πρωθυπουργό. Ιδιαίτερα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου στο ερώτηση αν η κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί να βοηθήσει την χώρα να βγει από την κρίση, το 62,5% λέει όχι (το 47,5% διαφωνεί απολύτως και το 15% διαφωνεί) και 27,5% δηλώνει ναι (το 10,5% συμφωνεί απολύτως και το 17% συμφωνεί).

Στην ερώτηση αν στους επόμενους 12 μήνες η οικονομική κατάσταση θα είναι καλύτερη ή χειρότερη από την σημερινή, η απάντηση ήταν 53,5% χειρότερη και 25% καλύτερη, με μόλις το 4% να λέει ότι σίγουρα θα είναι καλύτερη, ενώ το 21% υποστηρίζει ότι απλώς θα είναι καλύτερη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *