F Σε ρήξη με Καραμανλή και Σαμαρά σπρώχνουν τον Μητσοτάκη – Επί του Πιεστηρίου

Σε ρήξη με Καραμανλή και Σαμαρά σπρώχνουν τον Μητσοτάκη


Ψάχνουν άλλοθι γιατί έχει βαλτώσει η ΝΔ
  • Θα είναι πολιτική αυτοκτονία, λένε στελέχη

Ρήξη με το παρελθόν εισηγούνται στον Κυρ. Μητσοτάκη ως αντίδοτο στην ισχνή δυναμική της Νέας Δημοκρατίας και στην αδυναμία της να επωφεληθεί δημοσκοπικά από τη σημαντική φθορά της κυβέρνησης. Στενοί συνεργάτες του αλλά και ορισμένοι από τους τακτικούς συνομιλητές του (δημοσκόποι, δημοσιογράφοι κ.ά.) του προτείνουν να αποποιηθεί εδώ και τώρα το (κυβερνητικό) παρελθόν της παράταξης. Κι αυτό μάλιστα δημόσια, σε κάθε ευκαιρία και με τον πλέον σαφή τρόπο.
Τα επιχειρήματα που προβάλλουν είναι κυρίως δύο:

1. Με τον τρόπο αυτό δεν θα είναι υποχρεωμένος κάθε τόσο να απολογείται για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του Αντ. Σαμαρά και του Κ. Καραμανλή, με συνέπεια οι πολίτες να τον ταυτίζουν αναγκαστικά μαζί τους και
2. Μόνο αν πάρει ξεκάθαρες αποστάσεις από όσα συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια θα καταφέρει να προσεγγίσει τη μεγάλη μάζα των αναποφάσιστων.
Προκειμένου να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους επικαλούνται τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης (Alco), σύμφωνα με την οποία για το ότι η ΝΔ δεν κερδίζει από τη φθορά της κυβέρνησης φταίει κατά 50% το κυβερνητικό παρελθόν της και κατά 22% ότι με την αλλαγή ηγεσίας τον περασμένο Ιανουάριο, δεν άλλαξε άρδην και η παράταξη. Αντίθετα, μόλις το 9% υποδεικνύει ως αιτία το ότι η στρατηγική που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι αρκούντως πειστική.

Υπό το φως των παραπάνω ευρημάτων, στενοί συνεργάτες του επισημαίνουν την ανάγκη να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες που σταδιακά θα ανατρέψουν προς το καλύτερο την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία. «Οι πολίτες επέλεξαν τον Κυρ. Μητσοτάκη για αρχηγό προκειμένου να αλλάξει εκ βάθρων τη Νέα Δημοκρατία», σημειώνουν γαλάζια στελέχη προσκείμενα στην ηγεσία. «Δέκα μήνες μετά τον βλέπουν να συνεχίζει απλώς το έργο των προκατόχων του», λένε με έμφαση και προειδοποιούν ότι «όσο συνεχίζει να προσπαθεί να τηρήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες τόσο τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας θα παραμένουν καθηλωμένα». Υπενθυμίζουν δε παλαιότερη δήλωση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Π. Πικραμένου, τακτικού συνομιλητή του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας: «Όταν είσαι ηγέτης, δεν ανακαινίζεις απλώς το παλιό σπίτι, τα ανατινάζεις όλα και είτε κερδίζεις είτε χάνεις το παιχνίδι».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης ασπάζεται σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις αυτές και θεωρεί βάσιμες τις αιτιάσεις των συνομιλητών του, πλην όμως εμφανίζεται επιφυλακτικός όσο και διστακτικός ως προς τις προτάσεις τους για ρήξη. Κι αυτό διότι γνωρίζει πολύ καλά πως μια τέτοια απόπειρα θα τον έφερνε σε αντιπαράθεση με το μεγαλύτερο τμήμα της παράταξης. Καθώς εκτός των Καραμανλικών, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παράταξης, θα προκαλούσε την οργή και των Σαμαρικών. Και οι μεν πρώτοι το πιθανότερο είναι να μην επεδίωκαν μια κατά μέτωπο σύγκρουση, αλλά θα προτιμούσαν μάλλον να απέχουν, οι δεύτεροι είναι βέβαιο ότι θα αντιδρούσαν με τον πλέον δυναμικό τρόπο (ήδη, με τις ευλογίες του κ. Σαμαρά, «οργιάζουν» στο παρασκήνιο σε βάρος του κ. Μητσοτάκη και κάνουν σχέδια για «ηρωική επιστροφή»). Η συνέπεια θα ήταν ο κ. Μητσοτάκης να βρισκόταν να ηγείται μιας παράταξης βαθιά διχασμένης, αν όχι διασπασμένης, που δεν θα είχε καμιά πιθανότητα να διεκδικήσει την εξουσία. Πόσω μάλλον που δεν έχει στο πλευρό του την Κοινοβουλευτική Ομάδα, που θα μπορούσε να αποτελέσει τον πολιορκητικό κριό των πρωτοβουλιών του. Κι όλα αυτά αποκτούν εντελώς διαφορετική διάσταση από τη στιγμή που το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών είναι ορατό και ο κ. Μητσοτάκης θέλει μια συμπαγή και όσο περισσότερο γίνεται ενωμένη Νέα Δημοκρατία στην προσπάθειά του να επιτύχει το υψηλότερο δυνατό ποσοστό. «Αν ο κ. Μητσοτάκης είχε κατά νου να κάνει τη μεγάλη ρήξη, θα έπρεπε να το είχε κάνει αμέσως μετά την εκλογή του στην αρχηγία. Τώρα η ευκαιρία χάθηκε», υπογραμμίζουν παράγοντες του κόμματος. Χαρακτηρίζουν μάλιστα ως… «πολιτική αυτοκτονία» οποιαδήποτε απόπειρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *