F Στέλνει τον Γιώργο στον Εισαγγελέα ο Βενιζέλος  – Επί του Πιεστηρίου

Στέλνει τον Γιώργο στον Εισαγγελέα ο Βενιζέλος 

  • Παρέδωσε το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ 
  • Θα σηκώσει το γάντι ο Παπανδρέου και θα τον κατηγορήσει για τον ρόλο που έπαιξε στην ανατροπή του και για το ότι άλλαξε στάση στο θέμα του δημοψηφίσματος 
  • Δέκα βουλευτές έχει μαζί του ο πρώην πρωθυπουργός
  • Ποιοι τον σπρώχνουν να προχωρήσει… 

Μπροστά σε απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις, που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε κυβερνητική κρίση, βρίσκεται η χώρα. Την αλλαγή του σημερινού σκηνικού δρομολογεί η θανάσιμη κόντρα ανάμεσα σε Βενιζέλο και Παπανδρέου, από την οποία πήραμε μια ακόμη γεύση, την πιο σημαντική από πλευράς δημοσιότητας, με τη βίαιη αντιπαράθεσή τους με αφορμή τον… εορτασμό της 3ης του Σεπτέμβρη και τις ακραίες αποδοκιμασίες κατά του Βενιζέλου στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Παπανδρέου, που είχε στόχο να μην αφήσει τον εχθρό του να μονοπωλήσει την ιστορική μέρα της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, από την οποία τότε ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος ήταν απών. Στα παιγνίδια του Παπανδρέου, στα οποία ο Βενιζέλος εντάσσει και το καπέλωμα της προγραμματισμένης από καιρό γιορτής για την 3η του Σεπτέμβρη, η απάντηση, με πολλά υπονοούμενα, που έδωσε ο Βενιζέλος δύο μέρες μετά, από το βήμα της δικής του εκδήλωσης για τα σαραντάχρονα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν η μόνη.

Δύο μέρες πριν, και συγκεκριμένα τη Δευτέρα, σύμφωνα με καλές πηγές, ο κ. Βενιζέλος απέστειλε το πόρισμα των έξι ελεγκτών, που έκαναν τον έλεγχο στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ επί των ημερών της προεδρίας του Γιώργου Παπανδρέου, στον υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να το διαβιβάσει στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας για τα περαιτέρω. Κατά τις ίδιες πηγές, στάλθηκε και απευθείας στην Εισαγγελία.

Ως γνωστόν, το πόρισμα διαπιστώνει τρύπα περίπου 120.000.000 ευρώ! Επίσημα, δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα του ελέγχου, αλλά και μόνο η γνωστοποίησή του επέκτεινε το χάσμα ανάμεσα στον νυν και στον πρώην. Η κίνηση αυτή του Βενιζέλου είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του Παπανδρέου και αναπόφευκτα η σύγκρουση θα μπει στην τελική ευθεία, με ό,τι σημαίνει αυτό για την κυβερνητική σταθερότητα.

Συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι ο Παπανδρέου θα σηκώσει το γάντι και θα θέσει το θέμα τού ποιοι και πώς τον ανέτρεψαν μετά την επιστροφή του από τις Κάννες. Όπως και του τι μεσολάβησε από την ώρα που μπήκαν στο αεροπλάνο της επιστροφής από το γαλλικό θέρετρο μέχρι την προσγείωση στο αεροδρόμιο των Σπάτων και από κει που ο Βενιζέλος ήταν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος με το ερώτημα «ναι ή όχι στο Μνημόνιο;», μετά τη σχετική συζήτηση που έγινε στις Κάννες, όταν δημιουργήθηκε το βίαιο επεισόδιο από τον Σαρκοζί κατά του Παπανδρέου, τάχθηκε με δήλωσή του κατά. Μάλιστα, κατά τους ίδιους συνομιλητές, μόλις μπήκαν στο αεροπλάνο, ο Παπανδρέου είπε στον Βενιζέλο να συντάξουν την ανακοίνωση για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, για το οποίο είχε δώσει τη συγκατάθεσή της η Μέρκελ, και η απάντηση του Ευάγγελου ήταν «να ξεκουραστούμε και μετά τη γράφουμε»… Αλλά τελικά, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, είχε αλλάξει θέση…

Από καιρό δεν μιλιούνται

Να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει ανάμεσα στους δύο καμία απολύτως επαφή. Ακόμη και κάποιος στοιχειώδης χαιρετισμός που μπορεί να υπήρχε σε κάποια συμπτωματική συναπάντηση, κόπηκε μετά την ακραία επίθεση κατά του Παπανδρέου με την… εισβολή του Βενιζέλου στο γραφείο του στη Βουλή, που βρίσκεται στο ισόγειο, δίπλα στο γραφείο του πρωθυπουργού, μετά την καταψήφιση από τον Γιώργο της ρύθμισης για τις τράπεζες. Και τι δεν του… έσουρε τότε ο Βαγγέλης, παραλίγο μάλιστα να χειροδικήσει κατά του Παπανδρέου!

Πού το πάει…

Στενοί συνεργάτες του Παπανδρέου υποστηρίζουν ότι πρέπει να προχωρήσει ως εκφραστής της συνέχειας του Κινήματος, να ματαιώσει τα σχέδια του Βενιζέλου για κατάργηση του ΠΑΣΟΚ και δημιουργία προσωπικού κόμματος, κάτι που το επιχειρεί ήδη, με τον τίτλο Δημοκρατική Παράταξη.

Στην αντίθετη κατεύθυνση κινούνται γνωστά πρόσωπα που είναι κοντά του πολλά χρόνια, στο προσωπικό γραφείο του. Μάλιστα, ορισμένοι ήταν της άποψης ότι αν ο Παπανδρέου έκανε ένα νεύμα προς εκείνους που αποδοκίμαζαν τον Βενιζέλο θα σταματούσαν. Προφανώς, όμως, βρέθηκε σε αμηχανία, λένε.

Ο ίδιος, πάντως, δεν έχει αφήσει να εννοηθεί τι θέλει, όπως δεν φαίνεται και να έχει κάποια στρατηγική, τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή.

Θα ψηφίσει για Πρόεδρο

Σύμφωνα με πολύ καλές πληροφορίες, ο Γιώργος θα ψηφίσει υπέρ του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας που θα προτείνει ή θα υποστηρίξει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το κορυφαίο θέμα ο Παπανδρέου δεν θα λειτουργήσει με βάση τις διαφωνίες του για την κυβερνητική πολιτική.

Δέκα κρίσιμες ψήφοι 

Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν θα στήσουν προβοκάτσιες πολιτικής εξόντωσής του, όπως είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσει ο Βενιζέλος μέσω του πορίσματος του οικονομικού ελέγχου στο ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση που θελήσουν να εκμεταλλευτούν αυτήν την ιστορία, θα πρέπει να αναμένουν την απάντηση του Παπανδρέου, η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε κυβερνητική κρίση. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά στον Γιώργο είναι δέκα τουλάχιστον από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θα αντιδράσουν. Πώς; Ασφαλώς ο καθένας μπορεί να το καταλάβει…

Δεδομένο το σχίσμα

Τελικό συμπέρασμα: Το γυαλί δεν έχει απλώς ραγίσει, έχει διαρραγεί. Το σχίσμα είναι οριστικό και όσες συγκολλήσεις κι αν επιχειρηθούν δεν πρόκειται να τελεσφορήσουν, καθώς οι δυο τους έχουν εντελώς διαφορετική νοοτροπία και πολιτική φιλοσοφία. Συν του ότι ο Βενιζέλος δεν μπορεί να ξεφύγει από τη λογική και τη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη του ΠΑΣΟΚ και πιστεύει ότι τα ξέρει όλα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *