F Στο πρόσωπο των καθαριστριών είδε ο καθένας τον δικό του εαυτό… – Επί του Πιεστηρίου

Στο πρόσωπο των καθαριστριών είδε ο καθένας τον δικό του εαυτό…

Για Σαμαρά και «τρόικα» ήταν ο μεγάλος εχθρός…

–      Ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε την ανθρωπιά, που είχε εξαφανισθεί από το Μαξίμου

 

 

Δεν έχει ξαναγίνει… με κανέναν άλλο πρωθυπουργό αυτό που είδαμε όλοι, μέσα και έξω από την Ελλάδα: Καθαρίστριες να περνούν την πόρτα του Μαξίμου… Μια δράκα όλες κι όλες, και ήταν ο μεγάλος εχθρός των Μνημονίων, τα οποία εκπροσωπούσε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Τις πέταξαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών γιατί αυτές έφταιγαν για τη χρεοκοπία της χώρας. Βλέπεις, έπαιρναν πολλά λεφτά, ζήτημα αν ήταν 500 ευρώ τον μήνα, αλλά με την εκδίωξή τους η Ελλάδα θα είχε… πλεόνασμα…

Ήταν αυτές οι γυναίκες οι μόνες που πραγματικά αντιστάθηκαν στο καθεστώς των λύκων-δανειστών και των εδώ εκπροσώπων τους.

Έμειναν επί μήνες σε σκηνές που έστησαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών, μέσα στο κρύο, στις παγωμένες νύχτες. Έμειναν όρθιες απέναντι στα ΜΑΤ, που ξεπέρασαν τα όρια…

Άντεξαν, και ήρθε η δικαίωση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις περίμενε στην είσοδο του Μαξίμου. Και όταν μπήκαν στο πρωθυπουργικό γραφείο,

ο Τσίπρας τις συνεχάρη για τον αγώνα τους. Η εικόνα της ΝΕΡΙΤ από αυτήν την ανθρώπινη και γεμάτη συγκίνηση συνάντηση (κάποιες έκλαιγαν) έμπαινε σε κάθε σπίτι και πολλοί έβλεπαν στο πρόσωπο των «καθαριστριών» τον δικό τους εαυτό, όπως έλεγε ένας κορυφαίος πολιτικός, στο γραφείο του οποίου έτυχε να είμαι εκείνη την ώρα.

Τις ζήλευαν όσοι είδαν εκείνες τις στιγμές. Ήθελαν να είχαν δώσει κι αυτοί τον ίδιο αγώνα, αλλά είτε δεν τόλμησαν να τα βάλουν με τον ισχυρό είτε φοβήθηκαν ότι οι επιπτώσεις μπορεί να έβαζαν σε κίνδυνο δικούς τους ανθρώπους.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ανθρωπιά, στην οποία είχαν μεγάλο έλλειμμα ο Σαμαράς και η παρέα του… Ανθρωπιά που απαλύνει τον πόνο, δίνει κουράγιο και σε κάνει να νιώθεις ότι έχεις κάποιον κοντά σου, που σε σκέπτεται και προσπαθεί να σε βοηθήσει.

Και αυτό που είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στις γυναίκες με τα «κόκκινα γάντια», που ξαναβρήκαν τη δουλειά τους, έχει παραλήπτη τον κάθε έλληνα πολίτη, τον κάθε πολίτη όπου Γης:

– Εμείς πρέπει να ευχαριστούμε εσάς και όχι εσείς εμάς, γιατί σε δύσκολες στιγμές δώσατε ένα παράδειγμα αυταπάρνησης και αγώνα. Όταν ένας αγώνας είναι δίκαιος, μπορεί να ξεπεράσει τα σύνορα, και ο δικός σας αυτό έκανε.

ΥΓ.: Δεν ήταν μια λαθεμένη απόφαση η εχθρική στάση του Σαμαρά ως πρωθυπουργού απέναντι στις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Ήταν συνειδητή επιλογή. Και το λέμε αυτό γιατί ξέρουμε ότι πολύ στενός του φίλος, άνθρωπος πολιτικοποιημένος, που ήταν κοντά του από την εποχή της Πολιτικής Άνοιξης και παραμένει και σήμερα δίπλα του, επίμονα του έλεγε να συναντηθεί με τις καθαρίστριες και να βρει τρόπο να επαναπροσληφθούν, γιατί αυτή η ιστορία θα του έκανε μεγάλη ζημιά. Αλλά ο Αντώνης Σαμαράς ήταν κατηγορηματικά αντίθετος, όπως και η παρέα του Μαξίμου. Όπως αποδείχθηκε, δεν είχε κανείς τους καμία απολύτως επαφή με το τι συνέβαινε έξω από τις κλειστές πόρτες τους.

 

Μ. Κ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *