F Στο σφυρί και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης – Επί του Πιεστηρίου

Στο σφυρί και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ 
  • Συνεδριάζει άρον άρον αύριο η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για να συζητηθεί το σχετικό Νομοσχέδιο 
  • Έξω από τα δόντια τα έψαλε ο πρόεδρος του ΟΛΘ Στέλιος Αγγελούδης στον Εμίρη του ΤΑΙΠΕΔ
  • Δεν είχε ιδέα ο Βενιζέλος! 

Βόμβα μεγατόνων έσκασε στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο. Μετά την πώληση – παράδοση στους Κινέζους του λιμανιού του Πειραιά, ξαφνικά και χωρίς να έχει γίνει καμιά συζήτηση ή βολιδοσκόπηση αποκαλύφθηκε ότι το ΤΑΙΠΕΔ έβαλε μπρος για την άμεση πώληση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Και μάλιστα τόσο πολύ επείγεται, που ορίσθηκε για αύριο το βράδυ συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για να συζητηθεί το σχετικό νομοσχέδιο. Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση στην Θεσσαλονίκη και ήδη υπάρχει μεγάλος αναβρασμός και αναμένονται μεγάλες αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι ναι μεν δεν διαφωνούν με την ιδιωτικοποίηση και την αξιοποίηση του λιμανιού, αλλά όλοι είναι αντίθετοι με το ξεπούλημα, την παράδοση της ιδιοκτησίας του. Ήδη ο Δήμαρχος κ. Γ. Μπουτάρης έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα αφήσει να πουληθεί το λιμάνι. Την ίδια θέση έχουν όλοι οι Δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής καθώς και οι Περιφερειάρχες, ενώ προχωρούν σε κινητοποιήσεις η ΓΣΕΕ και η Ομοσπονδία Λιμένων Ελλάδος.

Κανένας δεν είχε ενημερωθεί από την ηγεσία του ΤΑΠΙΕΔ, ούτε από τον πρόεδρο κ. Κ. Μανιατόπουλο, ούτε από τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γιάννη Εμίρη ότι προχωρούν στην εκποίηση (όχι παραχώρηση) του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ Στέλιος Αγγελούδης κάτι πήρε το αυτί του και κατέβηκε στην Αθήνα και πήγε στο ΤΑΙΠΕΔ όπου είχε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο Γ. Εμίρη, η οποία έγινε μέσα σε κλίμα μεγάλης έντασης. Ο κ. Αγγελούδης εξερράγη για τον αιφνιδιασμό, ότι δεν είχε καμιά προηγούμενη ενημέρωση του ΟΛΘ και τα έψαλε έξω από τα δόντια στον Εμίρη, προειδοποιώντας τον ότι η πώληση αυτή δεν πρόκειται να περάσει από την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι το λιμάνι είναι η καρδιά της πόλης και αυτό να μην το ξεχνάει… Με την φράση αυτή θέλησε προφανώς να τον προειδοποιήσει το τι θα συμβεί αν προχωρήσουν οι διαδικασίες πώλησης του.

Η απάντηση του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ ήταν ότι η πώληση ήταν προαπαιτούμενο από την «τρόικα» για να δοθεί η δόση και για αυτό και δεν υπήρχε στο πολυνομοσχέδιο καμιά αναφορά!

 Δεν ήξερε τίποτε το ΠΑΣΟΚ! 

Για την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει εδώ και τώρα στην πώληση του ΟΛΘ δεν είχε ιδέα το ΠΑΣΟΚ, αν και είναι συγκυβερνών κόμμα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν είχε καμιά γνώση ούτε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα έπρεπε να είχε πρώτος ενημερωθεί, δεδομένου ότι είναι και βουλευτής Θεσσαλονίκης και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η… δικαιολογία που προβλήθηκε από την Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ήταν ότι είναι  προαπαιτούμενο και το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στο αυτονόητο…

Η πώληση της ιδιοκτησίας του ΟΛΘ ανάβει φωτιές και στα δυο συγκυβερνώντα κόμματα, την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, εν όψει των εκλογών του Μαΐου και αυτό ίσως αναγκάσει τις ηγεσίες και των δυο κομμάτων να πάρουν πίσω την σχετική απόφαση.

 Πουλάνε και τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Ηρακλείου! 

Στην ίδια ρότα προχωρεί το ΤΑΙΠΕΔ (η κυβέρνηση ουσιαστικά) και για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το λιμάνι του Ηρακλείου. Όχι φυσικά με την διαδικασία της παραχώρησης αλλά της πώλησης ολόκληρου του πακέτου των μετοχών, περνώντας δηλαδή και τα δυο λιμάνια ιδιοκτησιακά σε ιδιώτες και αυτόματα το κρατικό μονοπώλιο γίνεται ιδιωτικό! Πρόκειται για άλλο ένα θαύμα…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *