F Στο τραπέζι πλέον τα προεκλογικά δώρα – Επί του Πιεστηρίου

Στο τραπέζι πλέον τα προεκλογικά δώρα

  • Πλήρης επιβεβαίωση του «Π»

ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ στο παρασκήνιο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι διεργασίες και οι συζητήσεις για τα μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Παράγοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή αναζητώντας την ενδεδειγμένη λύση, σε αρκετές περιπτώσεις «εν αγνοία» της Αθήνας, όπως χαρακτηριστικά συνέβη πρόσφατα στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup.

Το σχέδιο που προωθείται προβλέπει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου και το είχε περιγράψει με ακρίβεια το «ΠΑΡΟΝ» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στις 19 Ιανουαρίου, με τον τίτλο «Τα προεκλογικά δώρα της Μέρκελ στον Σαμαρά». Ουσιαστικές συζητήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Φρανκφούρτη. Αναμένεται δε να ενταθούν στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» σε συνδυασμό με το χρηματοδοτικό κενό της χώρας μας.

Η ρύθμιση του χρέους αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης διότι με τον τρόπο αυτό θα καταστεί βιώσιμο και όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, τότε ουσιαστικά θα βγούμε από τα Μνημόνια και θα αλλάξει το κλίμα». Ειδικότερα δε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς θα επιθυμούσε οι όποιες αποφάσεις, έστω και με τη μορφή εξαγγελίας, να ανακοινωθούν πριν τις εκλογές του Μαΐου, για ευνόητους λόγους φυσικά. Πάντως, από ορισμένες πλευρές εκφράζονται ζωηρές αμφιβολίες για το κατά πόσο το σχέδιο που εξετάζεται (αποπληρωμή σε βάθος 50 χρόνων και μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης) αντιμετωπίζει κατά τρόπο οριστικό το πρόβλημα του χρέους. Υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος που είναι το 2022 το χρέος να ισοδυναμεί με το 110% του ΑΕΠ. Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, σε πρόσφατες δηλώσεις του, εμφανίσθηκε βέβαιος ότι οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν τη δέσμευση που ανέλαβαν τον Νοέμβριο του 2012, αν κι εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει πλήρως τα προαπαιτούμενα. Άφησε δε να εννοηθεί ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει αποτίμηση του ελληνικού χρέους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει προς ποια κατεύθυνση θα γίνει αυτό και κυρίως με ποια προοπτική.

Κόντρα στις εκτιμήσεις και τα σενάρια που εκπορεύονται από ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (κυρίως το Βερολίνο), στην κυβέρνηση επιμένουν ότι η χώρα μας δεν θα χρειαστεί πρόσθετη οικονομική βοήθεια. Το είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild», τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει από μόνη της τις χρηματοδοτικές ανάγκες της. Σημειώνεται ότι ο Β. Σόϊμπλε έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου της τάξης των 10-20 δισ. στη βάση ότι η χώρα μας δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές μέσα στο 2014. Στις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» θα συζητηθεί και το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού, αφού τον προσεχή Μάιο οι υποχρεώσεις της χώρας μας φθάνουν τα 10 δισ. Αφορούν ομόλογα του 2008 αλλά και τοκοχρεολύσια προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι το πρόβλημα μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί χωρίς να χρειαστεί να καταβληθούν τα 10 δισ. είτε με ανανέωση των ομολόγων είτε με επιμήκυνση των δανείων. Η συζήτηση αυτή γίνεται διότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, οπότε κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθούν ούτως ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των δόσεων που καθυστερούν. Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι και το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών διέρρευσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι τελικές αποφάσεις για τις δόσεις ίσως μετατεθούν για τον Μάιο.

Paron_Merkel_s01_1107

 

 

 

 

 

 

Οι «διαρροές» από Ευρωπαίους αξιωματούχους στο πρακτορείο «Bloomberg», σύμφωνα με τις οποίες σχεδιάζεται επιμήκυνση του ελληνικού χρέους στα 50 χρόνια, επιβεβαιώνουν πλήρως τις σχετικές πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το «Π» από τις

19 Ιανουαρίου. Σε αυτό το ρεπορτάζ, με τον τίτλο «Τα προεκλογικά δώρα της Μέρκελ στον Σαμαρά», τονίζαμε ότι:

«Ο πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι οι σχετικές ανακοινώσεις δεν θα βραδύνουν πολύ, τις προσδιορίζει χρονικά μέσα στον Απρίλιο, ταυτόχρονα με την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο; Μείωση των επιτοκίων και επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων σε βάθος 50 και περισσότερων χρόνων.

Σύμφωνα με παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου, η ρύθμιση αυτή θα απαλλάξει από ένα μεγάλο βάρος το Ελληνικό Δημόσιο και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση, τη σημερινή αλλά και όσες ακολουθήσουν. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι σήμερα η χώρα πληρώνει για τόκους (από τα δάνεια) 9 δισ. σε ετήσια βάση, αν υπάρξει η παραπάνω ρύθμιση τον πρώτο χρόνο θα πληρώσει 4 δισ., τον επόμενο 2 και προϊόντος του χρόνου το ποσό θα μειώνεται σταθερά».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *