F ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ όλες οι συντάξεις – Επί του Πιεστηρίου

ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ όλες οι συντάξεις


Καυτός ο Σεπτέμβριος, γεμάτος πονοκεφάλους για τον Τσίπρα
  • Απανωτές συσκέψεις στο Μαξίμου για τον ΕΝΦΙΑ (γι’ αυτό καθυστερούν τα εκκαθαριστικά), τα «κόκκινα» δάνεια και τα ληξιπρόθεσμα στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, που φθάνουν στα 20 δισ. ευρώ! – Μετράνε αντιδράσεις
  • Τι θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός – Επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων

Κάθε άλλο παρά με το… δεξί θα μπει ο Σεπτέμβριος για την κυβέρνηση. Πάρα πολλά τα ανοικτά μέτωπα που περιμένουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρά τις δύο σημαντικές προσωπικές ανάσες σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Την κρίσιμη συνάντηση των επτά πρωθυπουργών χωρών του Νότου στην Αθήνα, πιθανότατα στις 9 Σεπτεμβρίου, και τη σύνοδο των προέδρων των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης.
Πρόκειται για μέτωπα από την εξέλιξη των οποίων θα εξαρτηθεί ο βαθμός αποδοχής που έχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, στον ελληνικό λαό. Και τούτο γιατί τα μέτρα-ρυθμίσεις που θα αποφασιστούν θα επηρεάσουν την ήδη καθημαγμένη ζωή του πολίτη και της Αγοράς. Αυτό το γνωρίζει το Μαξίμου και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, γι’ αυτό και γίνονται συνεχείς συσκέψεις με τη συμμετοχή του.

Τμηματική αποστολή των εκκαθαριστικών για να αποφευχθούν μαζικές αντιδράσεις
Πρώτης προτεραιότητας θέμα είναι ο ΕΝΦΙΑ, όπου αναζητούν λύση για το πώς θα επιβαρύνει όσο το δυνατόν λιγότερο τους οικονομικά αδύναμους. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται: 1) Στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. 2) Στις επιχειρήσεις και στο αφορολόγητο, το οποίο ήδη από 300.000 ευρώ κατέβηκε στα 200.000 ευρώ.
• Η καθυστέρηση αποστολής των εκκαθαριστικών δεν είναι χωρίς λόγο. Υπάρχει η σκέψη να αποσταλούν τμηματικά, εκτιμώντας ότι έτσι δεν θα βρεθεί η κυβέρνηση απέναντι σε μαζική κοινωνική αντίδραση.

«Κόκκινα» δάνεια και ληξιπρόθεσμα των Ταμείων
Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει ο Τσίπρας είναι τα «κόκκινα» δάνεια και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Κυρίαρχο είναι το θέμα των δανείων, το ύψος των οποίων έχει σκαρφαλώσει στα 108 δισ. ευρώ. Έχουν ήδη γίνει πέντε συσκέψεις προκειμένου να βρεθεί λύση ώστε και οι Τράπεζες να εξυγιάνουν το χαρτοφυλάκιό τους και να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι για το ποιες επιχειρήσεις έχουν δυνατότητα επιβίωσης –και τι «κούρεμα» θα γίνει στα δάνειά τους– και για ποιες το λουκέτο είναι πλέον αναγκαστικό, όπως και τι επιλογές θα υπάρχουν για ρυθμίσεις που δεν θα πετάνε τον δανειολήπτη στο πυρ το εξώτερον. Εκτός από τα «κόκκινα» δάνεια, υπάρχει και η τεράστια χοάνη των ασφαλιστικών ταμείων, στα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οφειλές έχουν φθάσει κοντά στα 20 δισ. ευρώ. Μια από τις λύσεις που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει να ρυθμιστούν οι παλιές, προφανώς με μεγάλη μείωση έως πλήρη διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων για τους οφειλέτες που αποδεδειγμένα δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα προς το ζην, με κάποια ανοχή στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών.

Νυστέρι στις συντάξεις
Το τρίτο μέτωπο-φωτιά είναι οι περικοπές στις πολλαπλές συντάξεις που παίρνουν κάποιοι, οι οποίοι συνολικά υπολογίζονται σε μονοψήφιο ποσοστό.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ:
• Για όσους παίρνουν από τρεις και πάνω συντάξεις λόγω διαδοχικής ασφάλισης, το συνολικό ποσό μαζί με το ΕΚΑΣ θα είναι 3.000 ευρώ.
• Για όσους παίρνουν δύο συντάξεις, το συνολικό ποσό μαζί με το ΕΚΑΣ θα είναι 2.300 ευρώ και
• για όσους παίρνουν μία σύνταξη, το συνολικό ποσό μαζί με το ΕΚΑΣ θα είναι 1.300 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται 855.000 συνταξιούχοι.

Στη ΔΕΘ οι 100 δόσεις
Με το μάτι στραμμένο στην άδεια σχεδόν τσέπη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, θα ανέβει στο βήμα της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός. Τα μέτρα που θα εξαγγείλει θα έχουν ως επιδίωξη να δώσουν κάποιες ανάσες σε κάθε χώρο, στο σπίτι και στην Αγορά.
Ένα από τα μέτρα που θα ανακοινώσει θα είναι και η επαναφορά της ρύθμισης των οφειλών στην εφορία σε 100 δόσεις, παρά το… απαγορευτικό όχι του «κουαρτέτου». Και αυτό θα κρατήσει στη ζωή πολλές επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες.

Στο πόδι η Αστυνομία…
Στα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης υπάρχει πάντως ανησυχία για αντιδράσεις, είτε αυθόρμητες (κάτι που θα φανεί από τον όγκο της συμμετοχής) είτε οργανωμένες από πρώην συντρόφους. Και ήδη αυτά τα μηνύματα είναι σε γνώση της Αστυνομίας, για αυτό και θα είναι… υπερισχυμένες οι δυνάμεις την ημέρα που θα πάει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *