F Στόχος του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Χρεών, κ. Σταθάκη, πρέπει να είναι το πώς θα σωθούν οι επιχειρήσεις – Επί του Πιεστηρίου

Στόχος του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Χρεών, κ. Σταθάκη, πρέπει να είναι το πώς θα σωθούν οι επιχειρήσεις

ΘΑΡΡΑΛΕΑ
  • Και όχι ο διαμεσολαβητής να κλείνει το μάτι στους τραπεζίτες

Του ΜΑΚΗ ΚΟΥΡΗ

Αχτίδα φωτός εκπέμπει η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη, να δρομολογήσει μια τολμηρή λύση για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, που κρατούν σε ομηρία δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν ξέρουν πού μπορεί να βρεθούν αύριο αν το δάνειό τους πουληθεί μπιρ παρά σε funds, τα γνωστά… αρπακτικά, που δεν βλέπουν τίποτε άλλο από το πώς θα βγάλουν όσο περισσότερα μπορούν, κι ας μείνει στον δρόμο ο οφειλέτης. Η τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου που προβλέπει τη δημιουργία Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Χρεών Επιχειρήσεων και Ελεύθερων Επαγγελματιών θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης που διεξάγεται. Ήδη στο προσχέδιο έχουν καταγραφεί οι βασικοί άξονες, που προβλέπουν:

  • Ο οριζόμενος διαμεσολαβητής θα έχει καθήκοντα συντονισμού των μερών (πιστωτών και οφειλέτη).
  • Ο προσδιορισμός των συνολικών χρεών θα γίνεται από τον επιχειρηματία, ενώ θα μπορεί να μην προβαίνει στη ρύθμιση μέρους αυτών σε περίπτωση που δεν το επιθυμεί.
  • Από τη στιγμή που ο επιτηδευματίας θα υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στον Μηχανισμό, θα καταργείται αυτόματα οποιοδήποτε τραπεζικό απόρρητο και θα πραγματοποιούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
  • Μεταξύ των διαθέσιμων λύσεων περιλαμβάνεται η επιμήκυνση της αποπληρωμής οφειλών και το «πάγωμά» τους, ενώ το «κούρεμα» της οφειλής αποτελεί ύστατη λύση.
  • Για οφειλές προς το Δημόσιο, όπως εκείνες του ΦΠΑ και του ΦΜΥ (παρακρατούμενοι φόροι), και προς τα Ταμεία, αν και υπόκεινται σε ρύθμιση, δεν προβλέπεται το «κούρεμά» τους.

Δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς με τις προτάσεις αυτές.

Αυτό, όμως, που θα πρέπει να κατοχυρωθεί και να είναι δεσμευτικό, κύριε υπουργέ, είναι ότι ο διαμεσολαβητής θα πρέπει να κάνει ουσιαστική μεσολάβηση και να μην είναι απλός μεταφορέας των θέσεων (προτάσεων) του πιστωτή, με τον οφειλέτη στο έλεός του. Κυρίαρχο μέλημα του μεσολαβητή θα πρέπει να είναι η στήριξη του οφειλέτη, ο οποίος δεν φταίει για την κρίση, εξαιτίας της οποίας κατέρρευσε ο τζίρος της επιχείρησής του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειο που πήρε ή την οφειλή του στην Εφορία.

Δεν θα έχει νόημα, κύριε Σταθάκη, ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός αν κάνει κουμάντο η τράπεζα και βάζει όρους στους οποίους δεν θα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί ο δανειολήπτης. Αυτό, άλλωστε, δεν θα είναι δύσκολο να αποδειχθεί…

Κύριο μέλημα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού πρέπει να είναι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην Αγορά και να ξέρει η ελληνική οικονομία πού πατάει, πόσα από τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ των «κόκκινων» δανείων μπορούν να εισπραχθούν και σε ποιο βάθος χρόνου, και πόσες από τις σημερινές μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις έχουν δυνατότητα επιβίωσης.

Και αυτή η λύτρωση θα πρέπει να γίνει με ρυμούλκηση… κατοστάρι, ώστε να μη χαθεί χρόνος και πάνε για λουκέτο και μαγαζιά που μπορούν να σωθούν.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *