F Σωσίβιο τα σκάνδαλα… – Επί του Πιεστηρίου

Σωσίβιο τα σκάνδαλα…

Αντεπίθεση Τσίπρα με Novartis για να κλείσει η ψαλίδα

-Διχάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ τα ανοίγματα του πρωθυπουργού στους… πρόθυμους

Στα σκάνδαλα και στις αδιαφανείς υποθέσεις που βαρύνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης –Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής– επενδύει ο Αλ. Τσίπρας, σε μια ύστατη προσπάθεια να αλλάξει το δυσμενές για τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικό κλίμα και να κλείσει την ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία. Και ταυτόχρονα να ενισχύσει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος, που παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (λίγο πάνω από το 50%).

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδηλωθεί από την κυβέρνηση μια παρατεταμένη αντεπίθεση με «βάση» τη Δικαιοσύνη και με «όπλα» το θέμα της Novartis και τα δάνεια των κομμάτων. Με στόχο τη μεγαλύτερη φθορά των δύο κομμάτων, κυρίως όμως της Νέας Δημοκρατίας, και την περαιτέρω απαξίωσή τους στη συνείδηση των πολιτών.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα από κυβερνητικές πηγές διακινούνται εκ νέου –με μεγαλύτερη ένταση αυτήν τη φορά– πληροφορίες και σενάρια που κάνουν λόγο για την άσκηση διώξεων σε βάρος δύο τουλάχιστον πολιτικών προσώπων (πρώην υπουργών Υγείας, ο ένας της ΝΔ και ο άλλος του ΚΙΝΑΛ) για το σκάνδαλο της Novartis. Πληροφορίες που αν επιβεβαιωθούν θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα στις σχέσεις κυβέρνησης – αντιπολίτευσης.

Ενστάσεις όσον αφορά την υιοθέτηση της σκανδαλολογίας ως βασικού άξονα της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας εκφράζονται από κορυφαία στελέχη, όπως οι Ν. Βούτσης, Ευκλ. Τσακαλώτος, Γ. Δραγασάκης κ.ά.

Στο μεταξύ, στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν τις επόμενες δημοσκοπήσεις προκειμένου να διαπιστώσουν αν μετά τα τελευταία γεγονότα και τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού έχει μεταβληθεί προς το καλύτερο το κλίμα για την κυβέρνηση. Και το πιο βασικό: Αν έχει μειωθεί η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων είναι πολύ πιθανό να καθορίσουν τον χρόνο των εθνικών εκλογών.

Και μπορεί ο κ. Τσίπρας να είναι θιασώτης του Οκτωβρίου, αλλά αν οι δημοσκοπήσεις είναι ίδιες με τις προηγούμενες, ή και χειρότερες, ίσως υποχρεωθεί να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς του. Εξ ου και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες υπουργών και βουλευτών έχει επανέλθει το σενάριο των τετραπλών εκλογών τον Μάιο.


Διώχνουμε τον κόσμο, λένε βουλευτές, με το… μάζεμα των γυρολόγων


Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με κύμα αντιδράσεων από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα ανοίγματά του σε στελέχη εκτός κόμματος, ορισμένα από τα οποία έχουν περιπλανηθεί σε όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα. Αυτό που ο κ. Τσίπρας έχει «βαφτίσει» Προοδευτική Συμμαχία και επρόκειτο να κορυφωθεί χθες με την Πανελλαδική Συνάντηση στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο στο Γαλάτσι.


Τσακαλώτος: ΟΧΙ στη σοσιαλδημοκρατικοποίηση


«Όχι στη σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ», διαμηνύει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, εκφράζοντας έτσι και την Κίνηση των «53». Αλλά και στις τάξεις των βουλευτών επικρατεί αναβρασμός, με αρκετούς να επισημαίνουν τον κίνδυνο τα ανοίγματα αυτά να γυρίσουν μπούμερανγκ εν όψει των εκλογών. «Διώχνουμε κόσμο με το να μαζεύουμε διάφορους γυρολόγους», τονίζουν. Πίσω από τις αντιδράσεις τους κρύβονται ενδεχομένως και οι ανησυχίες τους σχετικά με την επόμενη μέρα και πρωτίστως με την επανεκλογή τους. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, η κοινοβουλευτική δύναμή του θα μειωθεί κατά 50%. Κι αν σε αυτούς που θα εκλεγούν παρεισφρήσουν και κάποιοι από τους γυρολόγους, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα.

Παρά τις διαφωνίες και τις αντιδράσεις, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να υλοποιήσει το εγχείρημά του, συνεπικουρούμενος από κορυφαίους υπουργούς, όπως οι Αλ. Φλα­μπουράρης, Ν. Παππάς κ.ά. Λέγεται δε ότι σε μία από τις συσκέψεις, όπου μεταξύ άλλων τέθηκε και το θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, όταν ο Ν. Φίλης προέβαλε κάποιες ενστάσεις για τις κινήσεις του πρωθυπουργού, η απάντηση του Ν. Παππά ήταν χαρακτηριστική: «Νίκο, ο χρόνος όλα τα γιατρεύει»!

Μετωπική σε όλα τα επίπεδα

Πιο αναλυτικά: Στο Μέγαρο Μαξίμου επιλέγουν τη μετωπική σύγκρουση με τη ΝΔ σε όλα τα επίπεδα, με σαφή στόχο να ψαλιδίσουν τη μεταξύ τους διαφορά στις δημοσκοπήσεις, ενώ κεντρικός άξονας είναι η Δικαιοσύνη και διάφορες αμαρτωλές υποθέσεις από το παρελθόν, οι οποίες, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, βαρύνουν τον δικομματισμό.
«Εάν δοθεί η αίσθηση κουκουλώματος στην ελληνική κοινωνία, η οργή θα είναι κατά πάντων», είναι μια φράση που έχει ακουσθεί στις εσωτερικές συσκέψεις, ωστόσο επισημαίνουν ότι εάν δεν υπάρξουν στοιχεία και αποδείξεις για τα πολιτικά πρόσωπα η ιστορία μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που επιζητά η κυβέρνηση στην παρούσα φάση, και υπό τη σκιά του βασικού επιχειρήματος της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το οποίο «θέλουν τους πολιτικούς αντιπάλους σε ομηρία, γιατί υπάρχει και το σενάριο των εκλογών», είναι όλα τα πολιτικά κόμματα να επιδείξουν υπευθυνότητα και να σταματήσουν άμεσα τις προσβολές εναντίον της Δικαιοσύνης, που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της και απόλυτη και ρητή αμφισβήτηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της.

Να επικρατήσουν χαμηλοί τόνοι

Πάντως υπάρχει μια γενική κατεύθυνση από αρκετά στελέχη με ειδικό πολιτικό βάρος, όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Ξυδάκης.

Οι τελευταίοι είναι της άποψης ότι δεν πρέπει να στηθεί μια «ρωμαϊκή αρένα» και προτιμούν να επικρατήσουν χαμηλοί τόνοι, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, με πολλά ανοικτά θέματα.

H κεντρική γραμμή που εκπορεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η ΝΔ κόπτεται για τη διαφάνεια, αρκεί αυτή να μην αφορά την ίδια, και τονίζουν ότι τόσες μέρες με αφορμή το δήθεν σκάνδαλο Πετσίτη ζητάει το άνοιγμα των λογαριασμών του, κάτι το οποίο έχει ήδη γίνει από την αρμόδια Αρχή.

«Όταν όμως η κυβέρνηση με αφορμή αυτήν τη συζήτηση, έφερε τροπολογία για την άρση του τραπεζικού, χρηματιστηριακού και επαγγελματικού απορρήτου των υπόχρεων δήλωσης ‘‘πόθεν έσχες’’, η ΝΔ την καταψήφισε!», λένε κυβερνητικά στελέχη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *