F Σώστε τώρα την α’ κατοικία σας – Επί του Πιεστηρίου

Σώστε τώρα την α’ κατοικία σας

-Είναι η τελευταία ευκαιρία, μην τη χάσετε

-Προλαβαίνετε μέχρι το τέλος Απριλίου που λήγει ο «ν. Κατσέλη»

  • Διαγραφή οφειλής, αποπληρωμή σε 25 χρόνια και κρατική επιδότηση από 20% έως 50%!
  • Δικαστήριο «κούρεψε» δάνειο κατά 92%!

Τέσσερις μήνες πριν από το «Τετέλεσται» βρίσκεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία όλα αυτά τα χρόνια δεν περιέπεσε στα νύχια των κάθε λογής αρπακτικών χάρη στον σωτήριο «νόμο Κατσέλη» και έτσι δεν βρέθηκαν στον δρόμο χιλιάδες οικογένειες.

Αυτή η προστασία, κατ’ απαίτηση των αδίστακτων δανειστών μας, τελειώνει στις 30 Απριλίου. Και από κει και πέρα δεν θα υπάρχει έλεος και η χώρα θα ζήσει τραγικές καταστάσεις, με πολλά νοικοκυριά να ξεσπιτώνονται.

Η τετράμηνη παράταση που δόθηκε, παρά τις αντιδράσεις των έξω, είναι η τελευταία ευκαιρία για να συνεχίσει να έχει το σπιτικό της η οικογένεια με μεσαίο εισόδημα. Και οι όροι είναι πάρα πολύ ευνοϊκοί.

Το πλαίσιο των βελτιώσεων του νόμου, που ισχύει από τις 19 Νοεμβρίου 2019, δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους. Συγκεκριμένα, η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην πρώτη κατοικία προβλέπει:

  • Διαγραφή οφειλής (στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου), μακροχρόνια αποπληρωμή σε έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και κρατική επιδότηση (20% – 50%) των μηνιαίων δόσεων.

Να σημειωθεί ότι οι οφειλέτες για την υποστήριξή τους στις διαδικασίες της πλατφόρμας μπορούν να απευθύνονται σε εξειδικευμένους δικηγόρους, το κόστος των οποίων χρηματοδοτείται από τις τράπεζες.

Μέχρι τώρα έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία της αίτησης 37.018 δανειολήπτες, έχουν υποβληθεί 1.120 αιτήσεις και έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες, ενώ έχουν δοθεί 274 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες, από τις οποίες οι 64 έχουν γίνει αποδεκτές και ήδη σε 31 έχει εγκριθεί η κρατική επιδότηση.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν συμβουλές και υποστήριξη για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους και για τη ρύθμιση των οφειλών τους στα 43 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών που λειτουργούν πανελλαδικά (τηλέφωνο για ραντεβού: 213.212.57.30). Οι δε αιτήσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας γίνονται στο http://www.keyd. gov.gr/a-katoikia/.

92% «κούρεμα»!

Κόντρα στις τράπεζες αποφασίζουν τα δικαστήρια στα οποία προσφεύγουν οφειλέτες που έχουν πάρει δάνειο για πρώτη κατοικία, με «κούρεμα» του δανείου μέχρι και κατά 92%!

Συγκεκριμένα, το Ειρηνοδικείο Βόλου ρύθμισε τις οφειλές μιας 48χρονης αποφασίζοντας «κούρεμα» κατά 77% για συνολική οφειλή 391.920 ευρώ, οπότε θα πληρώσει στην τράπεζα 90.685 ευρώ. Η δανειολήπτρια είναι άνεργη και δεν παίρνει επίδομα ανεργίας. Η ρύθμιση προβλέπει την καταβολή 200 ευρώ τον μήνα για 36 μήνες, κατ’ εφαρμογή δε του «νόμου Κατσέλη» για την πρώτη κατοικία πρέπει να πληρώσει 83.485 ευρώ σε 20 χρόνια, ήτοι σε 240 δόσεις.

Σε μια άλλη υπόθεση, που αφορά ζευγάρι οφειλετών, με τη σύζυγο να είναι άνεργη από το 2008 και με το ύψος της οφειλής στα 103.777 ευρώ, η απόφαση του Ειρηνοδικείου Βόλου προβλέπει την καταβολή 2.940 ευρώ, ρύθμιση που θα συνδυαστεί και με τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για την οποία θα πληρώσει 35.175 ευρώ σε βάθος 20 ετών.

Εξάλλου, το Ειρηνοδικείο Χανίων δικαίωσε δανειολήπτη με χρέος 23.191,40 ευρώ, αποφασίζοντας «κούρεμα» κατά 92% και πληρωμή του υπολοίπου σε 36 μηνιαίες δόσεις των 54 ευρώ. Ήτοι, θα πληρώσει 1.944 ευρώ.

Στον «Ηρακλή» τα «κόκκινα» δάνεια!

Η προίκα του «Ηρακλή», η σύσταση του οποίου πέρασε από τη Βουλή, είναι 90 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια, με… αποστολή να κλείσει το άνοιγμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και ήδη έπιασε δουλειά. Δάνεια 30 δισ. ευρώ θα τιτλοποιηθούν ή θα πουληθούν μέσα το 2020, ενώ έχουν ήδη πουληθεί ή τιτλοποιηθεί μέχρι σήμερα δάνεια ύψους 12 δισ. ευρώ. Ακόμη, η Eurobank, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, πέραν των δανείων που θα τιτλοποιήσουν, θα εκχωρήσουν προς διαχείριση σε τρίτους και οφειλές 45 δισ. ευρώ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *