F Τέσσερις ώρες τα έλεγαν Τσίπρας – Αρχιεπίσκοπος – Επί του Πιεστηρίου

Τέσσερις ώρες τα έλεγαν Τσίπρας – Αρχιεπίσκοπος

Αποκάλυψη
  • Σε καλό κλίμα, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα που έχουν προκαλέσει κρίση στις σχέσεις Εκκλησίας – κυβέρνησης
    Σκληρή απάντηση του Ιερώνυμου στον Φίλη

«Περιμένει τον Τσίπρα ο Αρχιεπίσκοπος…» ήταν πρωτοσέλιδος τίτλος του «ΠΑΡΟΝ» την περασμένη Κυριακή. Κι αυτό προκειμένου να αποσαφηνισθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό οι θέσεις της κυβέρνησης απέναντι στην Εκκλησία, εν όψει της Συνόδου της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο, όπου -όπως αποκαλύψαμε- μοναδικός ομιλητής θα είναι ο κ. Ιερώνυμος, ώστε να εκφρασθούν με απόλυτη σαφήνεια από τον ίδιο τον επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας οι «κόκκινες» γραμμές και να μην υπάρχουν παρανοήσεις από καμία πλευρά…
Είχαν προηγηθεί τοποθετήσεις από υπουργικά χείλη για αλλαγές, όπως για την κατάργηση της διδασκαλίας των Θρησκευτικών, του θρησκευτικού όρκου και της πρωινής προσευχής στα σχολεία, τον χωρισμό κράτους – Εκκλησίας, την κατάργηση της μισθοδοσίας του Κλήρου από το κράτος, την απαγόρευση στους Μητροπολίτες να επισκέπτονται τα σχολεία και την απάλειψη από το προοίμιο του Συντάγματος της αναφοράς «εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος», θέματα που για την Εκκλησία αποτελούν «casus belli», και αυτό είχε διαμηνυθεί προς το Μέγαρο Μαξίμου με κάθε τρόπο.
Όλα αυτά συνέτειναν στην ανάγκη της συνάντησης των δύο ηγετών, που επανειλημμένα είχε ζητήσει τις τελευταίες εβδομάδες ο Αρχιεπίσκοπος. Τελικά, η συνάντηση έγινε την περασμένη Δευτέρα, χωρίς να προηγηθεί καμία ανακοίνωση.

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, τέθηκαν όλα τα θέματα που έχουν δημιουργήσει το κλίμα κρίσης, κυρίως από τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη, όπως και άλλα στα οποία ήταν ανάγκη να διευκρινισθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης ώστε η Εκκλησία να καθορίσει τη θέση της από δω και πέρα. Και μόνο το ότι η συνάντηση κράτησε τέσσερις ώρες δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να διαλυθούν τα σύννεφα που έχουν συσσωρευτεί στις σχέσεις Εκκλησίας – κυβέρνησης, έχοντας ως δεδομένο ότι από την πρώτη επαφή πρωθυπουργού – Αρχιεπισκόπου δημιουργήθηκε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, παρότι υπήρξαν στιγμές που ανάγκασαν τον κ. Ιερώνυμο να πει: «Άλλα συμφωνούμε και άλλα κάνετε»!
Να τονίσουμε ότι δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση –ούτε επίσημη ούτε ως διαρροή… κύκλων– για αυτήν την πολύ σημαντική συνάντηση, που επαναφέρει το κλίμα αλληλοκατανόησης και τις αγαστές σχέσεις, ενώ δείχνει και τη θέληση του πρωθυπουργού να μην υπάρχει μέτωπο με την Εκκλησία.

Από τις Οινούσσες χτύπησαν οι καμπάνες…
Από το ακριτικό και κρίσιμο εθνικά νησί μας, τις Οινούσσες, τις οποίες επισκέφθηκε την περασμένη Κυριακή ο Αρχιεπίσκοπος, έκρουσε τις καμπάνες με αφορμή κυβερνητικές δηλώσεις για χωρισμό κράτους – Εκκλησίας και κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών. Ίσως μάλιστα αυτός να ήταν και ο λόγος που ο πρωθυπουργός επέσπευσε τη συνάντηση με τον Ιερώνυμο, ώστε να απαλειφθεί κάθε σκιά.
Η απάντηση, πάντως, του κ. Ιερώνυμου στις δηλώσεις ήταν ξεκάθαρη: «Υπάρχουν προτάσεις, όχι μόνο από ένα πολιτικό κόμμα αλλά από πολλά, να απαλειφθεί από τον τίτλο του υπουργείου το “Θρησκευμάτων’’, να λέγεται κάτι άλλο, όπως υπουργείο Πολιτισμού. Ας το τολμήσουν, ας το κάνουν, θα υποφέρουμε, εμείς και τα παιδιά μας. Η Εκκλησία θα πορευθεί, αλλά το έθνος θα ταλαιπωρηθεί. Χρειάζεται προσοχή, γιατί όλα αυτά είναι σχεδιασμένα και εν πολλοίς αποφασισμένα. Ο σκοπός είναι αυτός ο λαός να αλλοιωθεί, και στην πίστη και στην Ιστορία και στις παραδόσεις, για να μπορούν εύκολα να μας διαφεντεύουν».
Αναφερόμενος στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο Αρχιεπίσκοπος διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση:
«Δυστυχώς, κάποιοι φρόντισαν τα ασημικά και τα χρυσά της Εκκλησίας σε δύσκολες στιγμές να μην υπάρχουν. Όλα τα άλλα είναι ιστορίες. Η Εκκλησία έχει μια συγκεκριμένη περιουσία, μικρή, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Αυτό προϋποθέτει έναν ειλικρινή διάλογο με το κράτος, μια συζήτηση που θα βασίζεται σε διακριτούς και καθαρούς ρόλους. Χρειάζεται, λοιπόν, ειλικρίνεια και προσπάθεια, χωρίς φωνές».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *