F Τα Μνημόνια τετραπλασίασαν την κατάθλιψη! – Επί του Πιεστηρίου

Τα Μνημόνια τετραπλασίασαν την κατάθλιψη!

  • Πρώτη στη φτώχεια η Ελλάδα στην Ευρωζώνη!

Αυτές κι αν είναι πολύ μεγάλες επιτυχίες μας… Από κει που ήμαστε πάτος σε όλα, ξαφνικά πετύχαμε πρωτιές. Πρώτοι στη φτώχεια στην Ευρωζώνη, άλμα επί κοντώ κάναμε στην κατάθλιψη!

Συγκεκριμένα, πήραμε το πρωτάθλημα στον συνολικό δείκτη φτώχειας στην Ευρωζώνη με ποσοστό 36%, όπως και στην παιδική φτώχεια με 36,7%, αλλά χάσαμε την πρωτιά στη φτώχεια των υπερηλίκων – πάλι καλά που γλίτωσαν τα περήφανα γηρατειά μας. Σε αυτήν την κατηγορία πρωταθλήτρια είναι η Λετονία με 39,3%, έπονται η Εσθονία, η Λιθουανία, η Κύπρος και η Μάλτα και ακολουθούμε εμείς με 23%. Και να μην επιχειρήσει κανείς να αμ φισβητήσει τα στοιχεία, γιατί προέρχονται από την έρευνα για τη φτώχεια στην Ευρωζώνη που έκανε η έγκυρη Eurostat.

Φυσικά, πρόκειται για άλλο ένα έργο παραγωγής όλων εκείνων των κομμάτων που κυβέρνησαν από τη Μεταπολίτευση μέχρι το 2015.

Το μικρότερο ποσοστό φτώχειας το έχει η Φινλανδία με 17,3% και στην παιδική φτώχεια με 15,6%. Στη φτώχεια των υπερηλίκων το μικρότερο ποσοστό το έχει το Λουξεμβούργο με 6,4%, ακολουθεί η Ολλανδία με 6,9% και στην τρίτη θέση η Γαλλία με 10,1%.

Από 3,3% το 2008 η κατάθλιψη εκτινάχθηκε στο 12,3% το 2013!

Οι δραματικές επιπτώσεις των Μνημονίων επτά χρόνια τώρα δεν είναι μόνο οικονομικές. Δεν έφεραν μόνο λουκέτα, ανέργους, συσσίτια, φτώχεια και ακραίες καταστάσεις στα νοικοκυριά, που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ακόμη και τα απαραίτητα για να επιβιώσουν. Έπληξαν βαριά και την υγεία του κόσμου. Τον αρρώστησαν. Και αυτό δεν είναι εικασία ή εκτίμηση. Καταγράφεται σε εξειδικευμένες έρευνες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Η κατάθλιψη είναι, δυστυχώς, σε πρώτη προτεραιότητα! Η διαγνωσμένη μείζων κατάθλιψη αυξήθηκε στον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, από 3,3% που ήταν το 2008 σε 6,8% το 2009, 8,2% το 2011 και 12,3% το 2013! Δηλαδή, από το 2008 έως το 2013 περίπου τετραπλασιάσθηκε, πηγαίνοντας από το 3,3% στο 12,3%!

Για το 2009 – 2014 η αυτοαναφερόμενη κατάθλιψη παρουσιάζει αύξηση 80,8%, με τις γυναίκες να εμφανίζουν  τετραπλάσια συχνότητα από τους άνδρες. Αύξηση παρουσιάζουν και οι θάνατοι από αυτοκτονίες. Από 377 που ήταν το 2012 έφτασαν τους 533 το 2013, ήτοι αύξηση 5% – 7% ετησίως στην περίοδο της κρίσης.

Έκοψαν τον γιατρό για λόγους οικονομίας…

Ένα άλλο στοιχείο που υπογραμμίζει σε ποιο σημείο έχει φέρει την ελληνική οικογένεια η οικονομική καταιγίδα είναι το ότι το 59% των Ελλήνων μείωσε για οικονομικούς λόγους τη χρήση των υπηρεσιών υγείας την περίοδο 2011 – 2012, ενώ το 2014 το 22% του ενήλικου πληθυσμού δήλωσε ότι είχε οικονομικό πρόβλημα στην πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, με πιο χαρακτηριστική, και δραματική θα λέγαμε, την αυξανόμενη καθυστέρηση που παρατηρείται στην περίθαλψη των καρκινοπαθών, που κινδυνεύουν να πεθάνουν γιατί δεν έχουν λεφτά για τη νοσηλεία τους. Και αυτό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ένας στους τέσσερις πολίτες με χρόνιο νόσημα έχει περιορίσει τη χρήση φαρμάκων πρώτης ανάγκης λόγω αδυναμίας να πληρώσει το κόστος τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *