F Τουλάχιστον την υγειά μας, ρε παιδιά… – Επί του Πιεστηρίου

Τουλάχιστον την υγειά μας, ρε παιδιά…

ΘΑΡΡΑΛΕΑ

  • 13.000 καρκινοπαθείς χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους γιατί λείπουν 50 γραμμικοί επιταχυντές, που κοστίζουν μόλις 100 εκατ. ευρώ… – Πρόκειται για εθνικό έγκλημα και ευθύνη έχουν όλοι οι πολιτικοί μας
Του ΜΑΚΗ ΚΟΥΡΗ

Μέρα με την ημέρα, με αυτά που έρχονται στο φως για τα τεράστια προβλήματα στον κρίσιμο χώρο της Υγείας και πρωτίστως για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, κάνεις τον σταυρό σου και παρακαλάς τον Ύψιστο να μην αρρωστήσεις και χρειαστεί να μπεις σε νοσοκομείο.  Να σφίξεις το ζωνάρι. Να αντέξεις τις περικοπές στη σύνταξή σου. Να είσαι χωρίς δουλειά και να ψάχνεις για ένα μεροκάματο. Να έχεις βάλει λουκέτο στο μαγαζί σου και να προσπαθείς με νύχια και με δόντια να κρατηθείς όρθιος. Η Εφορία να απειλεί να σου πάρει το σπίτι και να δεσμεύσει ό,τι πενταροδεκάρες έχουν απομείνει στον λογαριασμό που έχεις στην τράπεζα για ώρα ανάγκης. Ο ΕΦΚΑ να αυξάνει τις εισφορές και να μην μπορείς να τις πληρώσεις με τον τζίρο που κάνεις. Η μάνα με δυσκολία να στρώνει το τραπέζι. Όλα αυτά κάπως μπορείς να τα βολέψεις, ακόμη κι αν χρειαστεί να κάνεις… διακοπές στη φυλακή. Έτσι, όμως, και είσαι άτυχος και σου χτυπήσει η αρρώστια την πόρτα και στο νοσοκομείο που θα πας πρέπει να κάτσεις στην ουρά, με το καμπανάκι να χτυπάει πιο έντονα κάθε ώρα που περνάει, θα επαναστατήσεις… Θα πολεμήσεις για την υγεία σου. Είναι κάτι που σ’ το χρωστάνε… Μακάρι να ήταν ένα κακόγουστο αστείο όλα τα παραπάνω. Δυστυχώς, όμως, είναι η σκληρή, η αμείλικτη πραγματικότητα.

Μια γεύση θεόπικρη πήραμε όλοι μας την εβδομάδα που πέρασε, νιώθοντας οργή και αγανάκτηση. Και κανένας Πολάκης δεν τόλμησε να αμφισβητήσει την πραγματικότητα.

Αφορά την οδύσσεια των καρκινοπαθών που χρειάζονται ακτινοθεραπεία. Η λίστα αναμονής ξεπερνάει τους ΤΕΣΣΕΡΙΣ μήνες, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων! Από τους 50.000 ασθενείς με καρκίνο κάθε χρόνο οι 35.000 χρειάζονται ακτινοθεραπεία. Αλλά από αυτούς μόνο οι 22.000 είναι οι… τυχεροί. Οι υπόλοιποι 13.000 θα πρέπει να έχουν λεφτά να πάνε στα ιδιωτικά νοσοκομεία να κάνουν τις αναγκαίες για τη ζωή τους ακτινοθεραπείες, η καθεμία από τις οποίες στο ιδιωτικό νοσοκομείο κοστίζει πάνω από 300 ευρώ.

Αυτοί οι 13.000 ασθενείς, που η ζωή τους είναι στον αέρα, θα μπορούσαν να κερδίζουν κάθε χρόνο το στοίχημα αν το κράτος μας, η κυβέρνηση, αγόραζε –ή αν οι προηγούμενες είχαν αγοράσει– 50 ακόμη γραμμικούς επιταχυντές, συνολικής αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρει σε έρευνά της η ΠΟΕΔΗΝ.

Ωμά θα το πούμε: Τι άλλο από συνειδητό έγκλημα είναι, κύριε πρωθυπουργέ Αλέξη Τσίπρα, να χάνονται κάθε χρόνο 13.000 άνθρωποι γιατί δεν βρίσκονται 100 εκατομμύρια ευρώ;

Δεν μπορεί να το χωνέψει
ανθρώπινος νους.

Η ευθύνη δεν είναι μόνο της κυβέρνησης. Είναι ΟΛΟΥ του πολιτικού κόσμου, όλης της Βουλής. Είναι εθνικό θέμα. Δεν μπορεί να πεθαίνουν για 100 εκατ. ευρώ 13.000 συνάνθρωποί μας καρκινοπαθείς κάθε χρόνο και να μην καίγεται καρφάκι στους πολιτικούς μας.

Ας πάει πίσω η κατασκευή κάποιου δρόμου ή άλλου έργου και να δοθούν τα 100 εκατ. ευρώ για την αγορά εδώ και τώρα των 50 γραμμικών επιταχυντών.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *