F Το κλειδί της κρίσης έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας – Επί του Πιεστηρίου

Το κλειδί της κρίσης έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας

Στα χέρια του Συμβουλίου της Επικρατείας βρίσκεται πλέον η αποτροπή της κυβερνητικής κρίσης και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, αν και όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός έχει πάρει τις αποφάσεις του για κάλπες, με οδηγό μυστικά γκάλοπ  που έχει και τα οποία κατά κύκλους του Μαξίμου δίνουν στη ΝΔ ποσοστά κοντά στο 35%!

Αν κάνει δεκτό το αίτημα της ΠΟΣΠΕΡΤ για έκδοση προσωρινής διαταγής για επαναλειτουργία της ΕΡΤ, τότε ακυρώνεται ο σχεδιασμός του κ. Σαμαρά για προσφυγή σε εκλογές, από την στιγμή που αποδυναμώνεται το επιχείρημα του ότι οι δυο κυβερνητικοί εταίροι αντιδρούν στη μεταρρύθμιση (…μαύρες οθόνες) της Δημόσιας τηλεόρασης.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί αύριο, πιθανόν πριν την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που έχει προγραμματισθεί για τις 6 το απόγευμα, χωρίς όμως να αποκλείεται αναβολή της έκδοσης για την Τρίτη. Πάντως έγκυροι νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να πάρει πάνω του ΣτΕ το βάρος της λύσης μιας δημόσιας διένεξης των δυο κυβερνητικών πλευρών, οι οποίες έχουν αναγάγει το θέμα της ΕΡΤ σε κορυφαία σύγκρουση και κατάληξη της μπορεί να είναι η πτώση της κυβέρνησης.

 Τραβάει το σχοινί ο Σαμαράς…

Δεν φαίνεται όμως, τουλάχιστον προς το παρόν, καμία διάθεση του πρωθυπουργού να κάμει βήμα πίσω. Και αυτό το μήνυμα θέλησε να στείλει προς Βενιζέλο και Κουβέλη, μιλώντας πριν λίγες ώρες στο Ναύπλιο στην προσυνεδριακή εκδήλωση με θέμα την αναθεώρηση του Συντάγματος. Δεν άφησε κανένα περιθώριο υποχώρησης από την θέση που ανακοίνωσε την Παρασκευή για άνοιγμα της ΕΡΤ μετά από κάποιες μέρες με την πρόσληψη λίγων ατόμων για την προβολή ενός…πειραματικού προγράμματος, θέση την οποία ήδη έχουν απορρίψει οι άλλοι δυο κυβερνητικοί εταίροι. Πέραν όμως αυτού, η ουσία ήταν αλλού. Ότι μίλησε ως πρωθυπουργός μονοκομματικής κυβέρνησης, όπως επεσήμαναν όλοι, θέλοντας να καταστήσει σαφές στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ότι εγώ κυβερνώ, εγώ αποφασίζω και δεν σας υπολογίζω. Και η ερμηνεία είναι ότι θεωρεί τον εαυτό του πανίσχυρο.

Μονόδρομος οι εκλογές

Για τον Βενιζέλο και τον Κουβέλη είναι μονόδρομος οι εκλογές αν δεν πάρει πίσω ο Σαμαράς την απόφαση για κλείσιμο – μαύρο στην ΕΡΤ. Στη ίδια γραμμή είναι και όλοι οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, όπως προέκυψε από τις συσκέψεις που έγιναν.

Όπως μάλιστα μας έλεγε βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, που είναι από τους πολύ στενούς συνεργάτες του προέδρου, έχει πάρει τις αποφάσεις του ο Κουβέλης,

που επιβεβαιώνει, ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά για τον πρωθυπουργό και οι σχεδιασμοί του δύσκολα θα περάσουν.

 Πάμε για διερευνητικές εντολές

Στο ΠΑΣΟΚ, έχοντας την βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση έχει τις αποφάσεις για την ΕΡΤ, είναι έτοιμοι για όλα. Άτομα που είναι πολύ κοντά στον Βενιζέλο τονίζουν ότι αν επιμείνει ο Σαμαράς στο λουκέτο της ΕΡΤ, το επόμενο βήμα είναι αναπόφευκτα   οι διερευνητικές εντολές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα μετά από παραίτηση της κυβέρνησης. Αρκετά χρεώθηκε η παράταξη για κάτι που δεν έχει ευθύνη και από την πρώτη στιγμή και οι δυο αρχηγοί προσπάθησαν να το αποτρέψουν, αλλά ο πρωθυπουργός ήταν ανυποχώρητος, λένε στην Ιπποκράτους.

Μάλιστα στη μυστική σύσκεψη των τριών που έγινε το βράδυ της περασμένης Κυριακής στο πατρικό σπίτι του Σαμαρά στην Μουρούζη, όταν σε κάποια στιγμή είπε στον Βενιζέλο να στηρίξει την απόφαση για την ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του είπε: Μου ζητάς να εξαφανίσω την δημοκρατική παράταξη στο όνομα του εθνικού συμφέροντος που εσύ το υπονομεύεις.

 Βουλευτές δεν θα πειθαρχήσουν 

Είναι τέτοιο το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και στα δυο συγκυβερνώντα κόμματα, μετά μάλιστα τις τεράστιες αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί μέσα και έξω και τον ξεσηκωμό που συνεχίζεται, που βουλευτές και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ έχουν προειδοποιήσει τους αρχηγούς τους πως αν κάνουν πίσω και συρθούν για άλλη μια φορά από τον Σαμαρά θα φύγουν, αρνούμενοι να αποδεχθούν τον διασυρμό.  Απαιτούν μάλιστα, στην περίπτωση που καταλήξουν σε ένα αξιοπρεπή συμβιβασμό που δεν θα τους εκθέτει, να μπουν όροι στον Σαμαρά ότι η κυβέρνηση θα λειτουργεί ως κυβέρνηση συνεργασίας και με συμφωνημένο πλαίσιο.

Η αλήθεια είναι ότι και τα δυο κόμματα έχουν εγκλωβισθεί από την στήριξη των Μνημονίων και κινδυνεύουν στις εκλογές όποτε γίνουν να μην μπουν στη Βουλή. Και έχουν στοιχεία από δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι είναι στα…Τάρταρα, βρίσκονται κάτω από τον πήχυ του 3%.

 Η μάχη για το ποιος θα χρεωθεί τις εκλογές 

Ολοφάνερη είναι η προσπάθεια του πρωθυπουργού να χρεώσει στον Βενιζέλο και τον Κουβέλη την προσφυγή σε εκλογές, με σημαία την…μεταρρύθμιση στην ΕΡΤ. Πράγμα δύσκολο αφού από καιρό τώρα και οι δυο έχουν καταστήσει σαφές και μάλιστα δημόσια ότι διαφωνούν με τον τρόπο που θέλει να επιβάλει την αλλαγή,  χωρίς να υπάρχει επεξεργασμένο σχέδιο και πρόγραμμα. Και η θέση τους δικαιώνεται από την θύελλα που προκάλεσε το μαύρο στις οθόνες ακόμη και από εκείνους που ήταν υπέρ μιας βαθιάς τομής στη κρατική τηλεόραση.

Εδώ ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας επίσημα διαφώνησε με το κλείσιμο της ΕΡΤ και αυτό έχει στοιχίσει στο Μέγαρο Μαξίμου, οπού είναι στα κάγκελα.

Χρήσιμο για να έχει ο καθένας όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια του παζλ, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στο Ναύπλιο με πρώην υπουργό και πολύ σημαντικό στέλεχος της καραμανλικής πλευράς έλεγε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε εκλογές.

Ψυχάρης: Κάμε πίσω…

Οι κυριακάτικες εφημερίδες δεν ήταν καθόλου υποστηρικτικές για την κυβέρνηση, με ελάχιστες πάντως εξαιρέσεις.

Ο εκδότης του “Βήματος” Σταυρός Ψυχάρης, που έχει την μεγάλη εμπειρία να πιάνει τον σφυγμό της κοινής γνώμης, στο πρωτοσέλιδο άρθρο του στην ναυαρχίδα του ΔΟΛ με τίτλο “Ο κ. Αντώνης Σαμαράς να τολμήσει!” καλούσε τον πρωθυπουργό να τολμήσει να κάμει πίσω! Σημείωνε συγκεκριμένα: “Έστω και τώρα ο κ. Σαμαράς έχει τη λύση τα χέρια του. Να αλλάξει τον τίτλο του εγχειρήματος —  ΔΕΝ κλείνει η ΕΡΤ, αλλά αλλάζει ριζικά, όπως απαιτεί σύμπασα η Κοινή Γνώμη”.

Θα εισακουσθεί άραγε; 

Σημαντικές όμως είναι και οι επισημάνσεις του Γιώργου Ρωμαίου, ο οποίος έχει περάσει από την δημόσια τηλεόραση. Στο άρθρο του στο “Βήμα” με τίτλο “Τα πολιτικά παίγνια του κ. Σαμαρά” γράφει: “Οι πάντες εξυμνούσαν την ΕΡΤ όταν τους πρόβαλλε και την πετροβολούσαν όταν είχαν δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα παράπονα. Για την απαξίωση της ΕΡΤ τη βασική ευθύνη έχουν τα κόμματα και τα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία από την πρώτη μέρα την έβαλαν στόχο. Αυτή η απαξίωση εξυπηρετεί σήμερα το παιγνίδι του κ. Σαμαρά. Δεν είναι τυχαία η απαράδεκτη κατηγορία του κ. Κεδίκογλου: “Η ΕΡΤ είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης”. Ένα χρόνο εκτελεί χρέη πολιτικού προϊσταμένου. Τι έκαναν για να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο οι εκλεκτοί της ΝΔ που διοικούν έναν χρόνο την ΕΡΤ;”.

Άλλη κυβέρνηση θέλει η “Καθημερινή”!

“Τρικομματική κυβέρνηση που δεν θα υπάρχει κανένας παλαιοκομματικός από κανένα κόμμα”, προτείνει η “Καθημερινή” μέσα από το κύριο άρθρο της. Και αν δεν…εκτελεστεί πάραυτα η εντολή, υποδεικνύει στον κ. Σαμαρά ότι “Πρέπει να ηγηθεί ενός ευρύτερου πολιτικού σχήματος με ικανούς ανθρώπους από άλλους χώρους, που θα πείσει ότι θέλει και μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή ριζοσπαστικών αποφάσεων”.

Και αυτή η κυβέρνηση από ποιους θα στηριχθεί;

Ολίγον τι εκείνο το αποφασίζομεν και διατάσσομεν δεν θυμίζει η εντολή;

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *