F Το οργισμένο τηλεφώνημα του Σαμαρά στον πρόεδρο της ΝΕΡΙΤ – Επί του Πιεστηρίου

Το οργισμένο τηλεφώνημα του Σαμαρά στον πρόεδρο της ΝΕΡΙΤ

  • Μορώνης: Δεν ήθελαν μια ανεξάρτητη, αντικειμενική και ποιοτική τηλεόραση
  •  Ο ρόλος του Βενιζέλου και οι προσλήψεις

ΔΕΙΓΜΑ πανικού και απόρροια της πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής που έχουν προκαλέσει οι τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης θεωρείται η πρωτοφανής ενέργεια του Μεγάρου Μαξίμου να απαγορεύσει την κάλυψη από την κρατική ΝΕΡΙΤ της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Κι όλα αυτά σε πλήρη συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ, καθότι αποτελεί κοινό μυστικό ότι την τελευταία διετία η κρατική ραδιοτηλεόραση διοικείται από τη Χαρ. Τρικούπη και τον Β. Βενιζέλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «πραξικοπηματική πράξη λογοκρισίας», ενώ αντιδράσεις εκδηλώνονται κι από άλλα κόμματα, αλλά και μεμονωμένους βουλευτές ακόμη και από τις τάξεις της πλειοψηφίας.

Αρνούμενοι να υλοποιήσουν τη συγκεκριμένη απόφαση, υπέβαλαν την παραίτησή τους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ Αντ. Μακρυδημήτρης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ρ. Μορώνης. Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τηλεφωνική επικοινωνία, μέσα σε κλίμα έντασης και διαξιφισμών, του Αντ. Σαμαρά με τον Αντ. Μακρυδημήτρη. Από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμιά ανάμιξη, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφ. Βούλτεψη επιχείρησε, με έωλα ωστόσο επιχειρήματα, να αιτιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης. Επιπλέον δήλωσε ότι οι κύριοι Μακρυδημήτρης και Μορώνης παραιτήθηκαν χωρίς να ενημερώσουν τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.

Το χρονικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Σε επικοινωνία που είχε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης με τον κ. Μακρυδημήτρη συμφωνήθηκε η τηλεοπτική κάλυψη τόσο της ομιλίας του κ. Τσίπρα όσο και της συνέντευξης Τύπου. Ο κ. Σκουρλέτης μάλιστα αποδέχτηκε τον όρο να δοθεί η δυνατότητα σε δημοσιογράφο της ΝΕΡΙΤ να απευθύνει ερώτηση προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που συνιστούσε παροχή, αφού, ως γνωστόν, η Κουμουνδούρου δεν αναγνωρίζει τη ΝΕΡΙΤ κι έχει «απαγορεύσει» στα στελέχη του να μετέχουν στις εκπομπές. Ο κ. Μακρυδημήτρης ενημέρωσε στη συνέχεια τον γενικό διευθυντή Β. Θωμόπουλο για τη συμφωνία και του ζήτησε να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες. Πληροφορίες λένε ότι ο κ. Θωμόπουλος επικοινώνησε αμέσως με τη Χαρ. Τρικούπη, με την οποία είναι σε ανοιχτή γραμμή, μίλησε και με τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο που του έδωσε εντολή να μην υλοποιήσει τη συμφωνία και να μην καλύψει τις δραστηριότητες του κ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε με τη σειρά του με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος συμφώνησε μαζί του στον τρόπο που πρέπει να χειριστούν την υπόθεση. Ανέλαβε δε ο πρωθυπουργός να τηλεφωνήσει ο ίδιος στον πρόεδρο της ΝΕΡΙΤ και να του δώσει σαφείς εντολές. Ο κ. Μακρυδημήτρης λέγεται ότι αιφνιδιάστηκε από τα λεγόμενα του κ. Σαμαρά, αλλά μετά την πρώτη έκπληξη του εξήγησε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό που ζητούσε. Οι τόνοι στη συνομιλία ανέβηκαν με τον πρωθυπουργό να επιμένει στην απαίτησή του να μην μεταδοθούν τηλεοπτικά από τη ΝΕΡΙΤ η ομιλία και η συνέντευξη Τύπου του κ. Τσίπρα. Αμετακίνητος στη θέση του όμως παρέμεινε κι ο κ. Μακρυδημήτρης που εξήγησε στον κ. Σαμαρά ότι είναι στη διάθεσή του η παραίτησή του.

Λίγες ώρες αργότερα το έκανε πράξη μαζί με τον κ. Μορώνη. Ο τελευταίος, μάλιστα, ανάρτησε στο twitter το παρακάτω αιχμηρό σχόλιο: «Αν διακηρύττεις ότι θέλεις να φτιάξεις κάτι ανεξάρτητο, αντικειμενικό και ποιοτικό και δεν το εννοείς, μην το αναθέτεις σε κάποιον που το εννοεί…».

Μεταξύ των επιχειρημάτων που προέβαλε η κυβέρνηση, επίσημα ή ανεπίσημα, ήταν ότι «αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τη ΝΕΡΙΤ -προσέφυγε εναντίον της και στη δικαιοσύνη- για ποιον λόγο ζητάει τώρα να προβάλει τον κ. Τσίπρα;» Η δε κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφ. Βούλτεψη υποστήριξε ότι η ΝΕΡΙΤ κάλυψε μία μόνο εκδήλωση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά και των αρχηγών των άλλων κομμάτων, οπότε για ποιο λόγο για τον κ. Τσίπρα να ισχύσουν δύο. Παράλληλα υπαινίχθηκε ότι, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκηρύξει τη ΝΕΡΙΤ, έχει προνομιακή μεταχείριση και μεγαλύτερη προβολή από όση δικαιούται βάσει της εκλογικής του δύναμης.

Θέλουν να ακυρώσουν τις προσλήψεις

Η διαφωνία για την τηλεοπτική κάλυψη της επίσκεψης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής στη ΝΕΡΙΤ. Οι κύριοι Μακρυδημήτρης και Μορώνης βρίσκονταν το τελευταίο διάστημα σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση με αφορμή το θέμα των προσλήψεων δημοσιογράφων. Κι αυτό διότι το Μέγαρο Μαξίμου και η Χαρ. Τρικούπη έχουν αποδυθεί σε μια προσπάθεια να ακυρώσουν τον διαγωνισμό που διενεργήθηκε και ολοκληρώθηκε. Με σκοπό, όπως λέγεται από το περιβάλλον των κ. Μακρυδημήτρη και Μορώνη, να τοποθετήσουν στη θέση τους δημοσιογράφους της αρεσκείας Βενιζέλου και Βούλτεψη!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *