F Το παιχνίδι του Σόιμπλε έπαιξε ο Βαρουφάκης! – Επί του Πιεστηρίου

Το παιχνίδι του Σόιμπλε έπαιξε ο Βαρουφάκης!

  • Τον αφόπλισε ο Τσίπρας την τελευταία στιγμή

Το λιγότερο επιβαρυντικό για τον ρόλο που έπαιξε ο Γιάννης Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ήταν αυτό που αποκάλυψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ότι στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου πήγε με δική του πρωτοβουλία, είπε: «Είμαι υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας»!

Αλλά υπάρχουν, δυστυχώς, και χειρότερες… πρωτοβουλίες, που θα τίναζαν στον αέρα την Ελλάδα, όπως τα ξημερώματα της επομένης της 12ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν η ελληνική αποστολή για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, αν ο πρωθυπουργός δεν τράβαγε το αυτί του Βαρουφάκη λίγο πριν μπει στο Eurogroup για την οριστική απόφαση σχετικά με τα μέτρα που θα έπρεπε να υλοποιήσει η Ελλάδα.

Αυτά που ζητούσε ο Σόιμπλε και τα είχε αποδεχθεί ο Βαρουφάκης, λέγοντας ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να τα δεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Στην περίπτωση δε που συναινούσε, θα γινόταν χαμός στην Ελλάδα. Ήταν τέτοιες οι πιέσεις και τα αδιέξοδα, που έβγαλε έρπητα στα χείλη.

Γύρω στις 6.30 το πρωί ενημέρωσε τον κυβερνητικό εταίρο του, τον Πάνο Καμμένο. «Έχουμε τεράστιο πρόβλημα», του είπε και του ζήτησε να πάει όσο πιο γρήγορα μπορούσε στις Βρυξέλλες. Πράγματι, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ πήγε στη βελγική πρωτεύουσα με ένα δικινητήριο και αμέσως έβαλαν κάτω όλα αυτά που ζητούσε ο Σόιμπλε και εξέτασαν τις εναλλακτικές που υπήρχαν για να ξεφύγουμε από τον κλοιό που είχε στήσει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Στις μυστικές συσκέψεις που έγιναν (ακόμη και σε εστιατόριο πήγαν γιατί, προφανώς, όλα παρακολουθούνταν), στις οποίες όχι μόνο δεν μετείχε ο Βαρουφάκης αλλά δεν είχε ιδέα ότι γίνονταν, μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας είπαν στον πρωθυπουργό ότι ο Βαρουφάκης τούς έδινε παραπλανητική εικόνα.

Μάλιστα, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, έδωσαν στον πρωθυπουργό πλήρες ενημερωτικό σημείωμα. Στην αντιπροσωπεία μας, εκτός των άλλων, μετείχε ο κ. Χουλιαράκης και ο πρέσβης κ. Καραγιάννης.

Σε αυτές τις γεμάτες αγωνία ώρες, υπήρξε επικοινωνία και με την Ουάσινγκτον, από την οποία ζητήθηκε να παρέμβει άμεσα σε ευρωπαίους ηγέτες για να πάρουν πίσω τα ακραία μέτρα που ζητούσε ο Σόιμπλε, στα οποία συμφωνούσε ο Βαρουφάκης. Ύστερα από τηλεφώνημα του Λευκού Οίκου, υπήρξε άμεση κινητοποίηση του γάλλου Προέδρου Φρ. Ολάντ και σχηματίσθηκε μια ομάδα ηγετών που ανάγκασε τον Σόιμπλε να κάνει πίσω.

Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Βαρουφάκη και του έδωσε ένα χαρτί στο οποίο ήταν καταγεγραμμένο τι θα ζητούσε η Ελλάδα, για να μην μπορεί να ξεφύγει και να πει τα δικά του. Ο τότε υπουργός Οικονομικών το διάβασε και η απάντησή του ήταν ότι ο Σόιμπλε τα είχε απορρίψει. «Αυτά θα πεις», του είπε κοφτά ο Τσίπρας, «έχει συμφωνήσει ο Σόιμπλε μετά από επαφές που έγιναν»… Του επέβαλαν, μάλιστα, και… επιτηρητές, μεταξύ των οποίων ο Χουλιαράκης και ο Καραγιάννης.

Έτσι αφοπλίστηκε ο Βαρουφάκης και έχασε τον άνθρωπό του ο Σόιμπλε. Και ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στην Αθήνα χωρίς ο χαρτοφύλακάς του να είναι βαρύς και ασήκωτος, με την επόμενη μέρα του σκοτεινή…

Αυτά, για να πάρει ο κόσμος μια μικρή γεύση του παιγνιδιού που έπαιξε ο… επαναστάτης Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος όχι μόνο δεν αμφισβήτησε την αποκάλυψη του Στουρνάρα αλλά, αντίθετα, την επιβεβαίωσε. Έκανε απλώς τη… διευκρίνιση: «Ως υπουργός Οικονομικών ενός πτωχευμένου κράτους ταξίδευα (οικονομική θέση! – σιγά την οικονομία που μας έκανες, σφίγγοντας τη θηλιά ακόμη περισσότερο) για τη Φρανκφούρτη, με σκοπό να πείσω τον πρόεδρο της ΕΚΤ ότι προαπαιτούμενο ανάκαμψης ήταν η απομείωση του δημοσίου χρέους».

Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής με όπλο τη δραχμή

Επιβεβαίωση των παραπάνω αποκαλύψεων για τη δραματική θέση στην οποία ήρθε ο Αλέξης Τσίπρας τις μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής είναι η δημοσιοποίηση από τον γάλλο Πρόεδρο του τηλεφωνήματος του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν το βράδυ της 6ης Ιουλίου 2015 –όπως εκμυστηρεύθηκε σε δύο δημοσιογράφους της «Le Monde» και καταγράφεται στο βιβλίο που εξέδωσαν με τίτλο «Ένας Πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά»–, όπου ο ρώσος Πρόεδρος τον ενημέρωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας τον ρώτησε αν μπορεί να τυπώσει στη Ρωσία χαρτονομίσματα για δραχμή.

Ως προς την κυβερνητική διάψευση, δεν πείθει, γιατί δεν μπορεί ξαφνικά να… τρελάθηκε ο Πούτιν και να πήρε τον Ολάντ να του πει ότι ο Τσίπρας πάει την Ελλάδα στη δραχμή.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τους λόγους για τους οποίους ο Πούτιν μετέφερε στον Ολάντ τα περί αιτήματος του Τσίπρα να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία, προστίθεται άλλο ένα κομμάτι στο παζλ της ελληνικής περιπέτειας, που ξεκίνησε το 2009 και σταματημό δεν φαίνεται να έχει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *