F Το χαρτί της ΝΔ παίζει ο Βενιζέλος – Επί του Πιεστηρίου

Το χαρτί της ΝΔ παίζει ο Βενιζέλος


Κόντρα στη γραμμή του ΠΑΣΟΚ
  • Παπανδρέου: Αυτός με ανέτρεψε

Με το ένα πόδι εκτός ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πλέον ο Β. Βενιζέλος και κάνει… σχέδια για νέα κόμματα και συμμαχικές κυβερνήσεις. Η ηχηρή δημόσια διαφοροποίησή του ως προς την επίσημη γραμμή του κόμματος στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών ενίσχυσε την αίσθηση, που ούτως ή άλλως είναι διάχυτη στο εσωτερικό του κόμματος, ότι ο πρώην πρόεδρος ακολουθεί δική του στρατηγική και κινείται με γνώμονα τις προσωπικές του φιλοδοξίες.

Με δήλωσή του τόνισε ότι αν επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου εκείνος θα αποχωρήσει, κάτι που ενίσχυσε την εκτίμηση ότι στην πραγματικότητα αναζητεί αφορμές προκειμένου να αποχωρήσει και να αναζητήσει άλλη πολιτική στέγη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος είναι πεπεισμένος ότι φεύγοντας θα μπορούσε να συμπαρασύρει μαζί του το… μισό ΠΑΣΟΚ και με πυρήνα αυτό να φτιάξει ένα νέο κόμμα, το οποίο στην πορεία θα μπορούσε να διαδραματίσει κομβικό ρόλο για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη.
Η δήλωσή του από τηλεοράσεως -«αν ήμουν στη Βουλή δεν θα ψήφιζα τις τροπολογίες της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες»- προκάλεσε οργή στα ανώτατα κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ, ενώ κορυφαία στελέχη έκαναν λόγο για κίνηση με αμιγώς επικοινωνιακά χαρακτηριστικά, που θολώνει το στίγμα που εκπέμπει το κόμμα στο συγκεκριμένο ζήτημα, με διακριτές αποστάσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τη Νέα Δημοκρατία.

Η οργή στα κεντρικά γραφεία είχε να κάνει περισσότερο με τον ισχυρισμό του κ. Βενιζέλου ότι δήθεν δεν γνώριζε τη στάση που θα τηρούσαν οι βουλευτές στις επίμαχες τροπολογίες. Κάτι απολύτως ψευδές, καθώς, όπως τόνιζαν στενοί συνεργάτες της Φ. Γεννηματά, είχε ενημερωθεί από την περασμένη Δευτέρα, ενώ, παρότι κλήθηκε, δεν παρέστη στη συνεδρίαση του Συντονιστικού που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Στη συνεδρίαση αυτή οι βουλευτές συμφώνησαν ομόφωνα για τη στάση που θα τηρούσαν στη Βουλή, στοιχιζόμενοι πίσω από την άποψη και την ανάλυση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ανδρ. Λοβέρδου.

Ένα ακόμη γεγονός που κάνει διαβλητή τη στάση του κ. Βενιζέλου είναι και το ότι ενώ γνώριζε από τη Δευτέρα, δεν εξέφρασε δημόσια ή κατ’ ιδίαν καμιά ένσταση ή επιφύλαξη. Αντίθετα, περίμενε να διεξαχθεί η ψηφοφορία για να το κάνει με τον πλέον ηχηρό τρόπο. Δεν περιορίστηκε ωστόσο εκεί, αλλά, επιπλέον, διατύπωσε αιχμές κατά της ηγετικής ομάδας λέγοντας ότι «αν κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να ψηφίζουμε τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να δείχνουμε ότι διαφοροποιούμαστε από τη ΝΔ, αυτή είναι δεύτερη πλάνη, χειρότερη από την πρώτη».
Αναταράξεις και αντιδράσεις προκάλεσε η επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΚΙΔΗΣΟ Γ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα «δεν είναι πολιτικό με τη στενή έννοια του όρου, είναι ιστορικό και ηθικό», ενώ ταυτόχρονα έθεσε βέτο στο ενδεχόμενο επιστροφής του στο ΠΑΣΟΚ. «Προσωπικά, δεν δέχομαι να λένε ότι κάποιοι έριξαν την κυβέρνηση Παπανδρέου», σημείωσε. «Ποιοι; Ποιος;

Γιατί; Δεν βλέπει τους βουλευτές του, που ήταν οπαδοί του το 2007 και είναι στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα; Που είχαν φύγει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ επειδή δεν ήθελαν να ψηφίσουν το 1ο και το 2ο Μνημόνιο και πήγανε στον Τσίπρα για να ψηφίσουν με πάθος το 3ο;», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Σκληρή ήταν η απάντηση από το ΚΙΔΗΣΟ: «Η Ιστορία έχει καταγράψει -και σιγά σιγά αποκαλύπτονται- όλες τις παραμέτρους μιας μαύρης σελίδας για την πολιτική ζωή και τον δημόσιο βίο της χώρας: Πώς μια κυβέρνηση του 45% και ένας εκλεγμένος πρωθυπουργός οδηγήθηκαν στην ανατροπή». «Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται κατά τις θελήσεις, τις επιδιώξεις ή τις ύστερες βολικές θεωρήσεις του καθενός», καταλήγει η ανακοίνωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *