F Το 70% πιστεύει ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές θα ψηφίσουν με βάση το προσωπικό τους συμφέρον – Επί του Πιεστηρίου

Το 70% πιστεύει ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές θα ψηφίσουν με βάση το προσωπικό τους συμφέρον

  • ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ της PRORATA
  • Έσυρε η «τρόικα» την κυβέρνηση στην εκλογή Προέδρου, λέει το 52%
  • Το χειρότερο στοιχείο για έναν ηγέτη είναι η δέσμευσή του με συμφέροντα
  • Σταθερά μπροστά 7% ο ΣΥΡΙΖΑ

ΣΤΟ κενό πέφτει η προσπάθεια του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά να πείσει τον ελληνικό λαό ότι αποφάσισε να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να τερματιστεί η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα. Η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει ακράδαντα ότι άλλοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι που τον «υποχρέωσαν» να προχωρήσει στην κίνηση αυτή. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ProRata, που δημοσιεύει σήμερα το «ΠΑΡΟΝ», το 52% των πολιτών πιστεύει ότι πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση κάτω από την πίεση της «τρόικας» και το 24% λόγω της πολιτικής υπεροχής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πολίτες παραμένουν διχασμένοι ως προς τον χρόνο που πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το 39% θέλει να εκλεγεί από την παρούσα κυβέρνηση και το 38% να εκλεγεί μετά από εθνικές εκλογές. Πάντως, το 52% δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της κυβέρνησης και πιστεύει ότι δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το 70% των πολιτών θεωρεί ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν με βάση το προσωπικό συμφέρον. O ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Νέας Δημοκρατίας με 7 μονάδες (28,5%-21,5%), όσο ακριβώς ήταν και στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, ενώ το 38% προτιμά το ζήτημα του χρέους να το διαχειριστεί ο Αλ. Τσίπρας. Εξαιρετικά δυσμενές είναι το περιβάλλον για τον Γ. Παπανδρέου, με το 35% να κρίνει αρνητικά την πρωτοβουλία του για τη διεξαγωγή συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 49% δηλώνουν παγερά αδιάφοροι για τις κινήσεις του.

Πιο αναλυτικά:

* Στο ερώτημα για ποιο λόγο εκτιμάτε πως η κυβέρνηση προχώρησε στην έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, το 16% απάντησε ότι (η κυβέρνηση) εκτίμησε πως θα εκλέξει ΠτΔ και συνεπώς θα έλυνε την εκκρεμότητα νωρίτερα. Το 52% ότι την πίεσε η «τρόικα» για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, το 24% ότι ήταν η διαφαινόμενη πολιτική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ που πίεσε την κυβέρνηση. Το 8% δεν εξέφρασε άποψη.

* Στο ερώτημα ως προς τον χρόνο εκλογής του νέου Προέδρου, το 38% απάντησε ότι πρέπει να εκλεγεί από την επόμενη Βουλή μετά τις εκλογές. Το 16% να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή, αφού πρώτα συμφωνηθούν οι εκλογές, το 39% να εκλεγεί από την παρούσα (Βουλή) και να συνεχίσει η κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ 7% δεν πήρε θέση.

* Ως προς την έκβαση των τριών ψηφοφοριών, το 52% πιστεύει ότι η Βουλή δεν θα εκλέξει Πρόεδρο και θα προκηρυχθούν εκλογές, το 29% ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος και η κυβέρνηση Σαμαρά θα συνεχίσει. Το 8% θεωρεί ότι η Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο αφού συμφωνηθεί η ημερομηνία των εκλογών, ενώ το 11% δεν εξέφρασε άποψη.

* Οι πολίτες δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις για τα κριτήρια με τα οποία θα αποφασίσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές να ψηφίσουν ή όχι για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το 70% πιστεύει ότι θα επιλέξουν με βάση το προσωπικό συμφέρον, το 15% με βάση τη συνείδησή τους και το 13% βάσει της κομματικής ταυτότητας.

* Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι πολίτες ακόμη και στην περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος κι η χώρα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές. Το 44% πιστεύει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στην οικονομική κατάσταση, το 35% ότι η χώρα δεν θα βγει από τα Μνημόνια και η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί, ενώ μόλις το 18% πιστεύει ότι η χώρα θα βγει από τα Μνημόνια και θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση.

Η έρευνα της ProRata διενεργήθηκε το τριήμερο 8-10 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.008 ατόμων.

* Σταθερό κι ευρύ (7%) παραμένει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 28,5% και η Νέα Δημοκρατία 21,5%, ενώ στην τρίτη θέση με 5,5% βρίσκεται το Ποτάμι. Ακολουθούν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή με 5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,5% (σταθερά κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι, Δράση με 0,5%, ενώ το 4,5% επιλέγει κόμματα πέραν των παραπάνω. Ο ΛΑΟΣ, μετά και τις αποκαλύψεις για τις offshore του Γ. Καρατζαφέρη, έχει πλήρως αποψιλωθεί, ενώ σταθερά ψηλά, στο 20,5%, παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Στο ερώτημα ποιος θα θέλατε να συζητήσει το «κούρεμα» του χρέους, το 38% απαντά ο Αλ. Τσίπρας, το 34% ο Αντ. Σαμαράς, ενώ το 23% απαντά κανένας από τους δύο. Στο ερώτημα ποιο είναι το χειρότερο στοιχείο ενός πολιτικού ηγέτη, το 59% λέει να είναι δεσμευμένος από συμφέροντα, το 16% να είναι υποτελής στους ξένους, το 13% να έχει ανεπαρκείς συνεργάτες, το 7% να μην έχει κατανόηση του διεθνούς περιβάλλοντος.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *