F ΤΡΑΒΑΝΕ ΤΟ ΧΑΛΙ στον Τσίπρα – Επί του Πιεστηρίου

ΤΡΑΒΑΝΕ ΤΟ ΧΑΛΙ στον Τσίπρα


Σημάδια διάλυσης μετά τα διαδοχικά αλαλούμ και την ασυνεννοησία υπουργών
  • Προ των θυρών ανασχηματισμός
  • Αναστρέψιμη η εικόνα στις δημοσκοπήσεις, λένε στο Μαξίμου

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έδινε τη μάχη στη Σύνοδο Κορυφής, καταγράφοντας δύο μικρές αλλά σημαντικές νίκες, τόσο στο προσφυγικό όσο και στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την αξιολόγηση, η κυβέρνηση παρουσίαζε εικόνα αποσύνθεσης και σημάδια διάλυσης!

Μέσα σε ένα 48ωρο, ο υφυπουργός Μεταφορών Π. Σγουρίδης υπαινίχθηκε -ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι ο πρωθυπουργός παραπλάνησε προεκλογικά τους αγρότες, ενώ η πρωτοβουλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα να απομακρύνει από την ηγεσία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τον Μ. Σφακιανάκη αρχικά «μαζεύτηκε» και στην πορεία άλλαξε, εκθέτοντας τόσο τον ίδιο όσο και το Μαξίμου, που για πολλές ώρες τελούσε σε κατάσταση αμηχανίας με αλληλοσυγκρουόμενες διαρροές και πληροφορίες κορύφωνε το, επικοινωνιακό και πολιτικό, μπάχαλο.

Ωστόσο, τα δύο αυτά επεισόδια αποτελούν -όπως φαίνεται- την κορυφή του παγόβουνου. Με την κοινωνία στα κάγκελα από δραματικά λαθεμένους χειρισμούς στο Ασφαλιστικό, την εμφανή ασυνεννοησία μεταξύ υπουργών, τις πρωτοβουλίες άλλων παραγόντων που αιφνιδιάζουν (περιπτώσεις αεροδρομίου και ΟΛΠ – αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στη σελ. 11) τους αρμόδιους υπουργούς, η κυβέρνηση φαίνεται να παραπαίει έχοντας χάσει κατά κράτος τον επικοινωνιακό πόλεμο. Η εικόνα αυτή είναι βούτυρο στο ψωμί της διαπλοκής, με τα κανάλια σε καθημερινή βάση να στήνουν θέματα και να βγάζουν στη σέντρα κυβέρνηση, υπουργούς και πάει λέγοντας.

Όχι όμως άδικα σε ορισμένες περιπτώσεις καθώς:

• Κορυφαίοι παράγοντες στο Μαξίμου, παραμονές της έλευσης της «τρόικας» στην Αθήνα και λίγο πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες, εκτιμούν ότι το ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης δεν θα περάσει!

• Οι αρμόδιοι υπουργοί Σπίρτζης και Δρίτσας άλλα υποστηρίζουν δημοσίως για τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλες αποφάσεις λαμβάνει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλας!

• Πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επιχείρησε να διαψεύσει για άλλα είκοσι χρόνια τη σύμβαση παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος, αυτό, δηλαδή, που ο ίδιος προωθεί και συνεχίζει να επιμένει, το οποίο αποτελεί μέγα σκάνδαλο.

Άμεσες πρωτοβουλίες Τσίπρα

«Η εικόνα αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, που δεν αποκλείει ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε μίνι ανασχηματισμό ακόμα και πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης! Μάλιστα, όπως επιβεβαιώνεται και από άλλες πηγές, πολλοί εισηγούνται πλέον στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε στοχευμένες κινήσεις ανανέωσης του κυβερνητικού σχήματος αλλά και να ξεκαθαρίσει το επικοινωνιακό αλαλούμ που εκπέμπεται από το Μαξίμου. «Δεν γίνεται να περιμένουμε τον Τσίπρα να λύσει ακόμα και το θέμα Σφακιανάκη», είναι το δηκτικό σχόλιο.

Σύμφωνα πάντως με ορισμένες εκτιμήσεις, η κυβέρνηση έχει ήδη μπει σε τροχιά ανασχηματισμού μετά τα μπρος-πίσω στην υπόθεση Σφακιανάκη και τη δρομολογούμενη απομάκρυνση του Π. Σγουρίδη από το υπουργείο Μεταφορών, αν και το Μαξίμου επιμένει ότι δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή.

Υποχώρηση στις δημοσκοπήσεις, αλλά…

Υπό αυτό το πρίσμα αξιολογούνται και οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική υποχώρηση της κυβέρνησης, κάτι που όμως ήταν αναμενόμενο στην παρούσα φάση.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που σχολίαζαν την τελευταία δημοσκόπηση της MRB, πέρα από την αναμενόμενη, συγκυριακή -όπως σημείωναν- πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας με μια διαφορά της τάξης του 3,5%, τα στοιχεία δεν είναι αποκαρδιωτικά για την κυβέρνηση.

Αντιθέτως, λένε, μπορούν να διαβαστούν και διαφορετικά. «Αν συνυπολογιστεί ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην πιο δύσκολη φάση της, με ανοιχτά μέτωπα στο Ασφαλιστικό, με αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες στον δρόμο, με τα κανάλια να έχουν κηρύξει ”πόλεμο μέχρις εσχάτων” και με το Προσφυγικό σε κορύφωση, τα ποσοστά που συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία και ο ”νέος και άφθαρτος” αρχηγός δείχνουν ότι ο περισσότερος κόσμος είναι στην αναμονή και δεν εμπιστεύεται την αξιωματική αντιπολίτευση, που σε ορισμένα θέματα, όπως, π.χ., στο Ασφαλιστικό, ζητάει χειρότερα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, επαγγελματιών και αγροτών, όπως έδειξε και στην ομιλία του στη Βουλή ο Κ. Μητσοτάκης», τονίζουν.

Και μάλιστα προσθέτουν ότι στη δημοσκόπηση της MRB η Ν. Δημοκρατία δεν κατορθώνει να ξεπεράσει το ιστορικά χαμηλό ποσοστό που πέτυχε ο υπηρεσιακός αρχηγός Ευ. Μεϊμαράκης στις πρόσφατες εκλογές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *