F Τρεις γερμανικές εταιρείες λάδωναν αξιωματικούς για να παίρνουν εξοπλιστικά προγράμματα – Επί του Πιεστηρίου

Τρεις γερμανικές εταιρείες λάδωναν αξιωματικούς για να παίρνουν εξοπλιστικά προγράμματα

  • Ιδού, κυρία Μέρκελ και κύριε Σόιμπλε, ποιοι είναι οι διαφθορείς 

Σε ρυθμό πολυβόλου έπεφταν οι μίζες στο υπουργείο Άμυνας από τις… έντιμες εταιρείες της Γερμανίας προκειμένου να παίρνουν εξοπλιστικά προγράμματα.

Δύο και τρεις και πέντε φορές πλήρωνε το Ελληνικό Δημόσιο την αγορά οπλικών συστημάτων και κανείς δεν έπαιρνε χαμπάρι, μέχρι που άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι μόλις έπεσε στα δίχτυα των εισαγγελέων και των ανακριτών ο Άκης Τσοχατζόπουλος και η παρέα του.

Από εκεί κάτω αποκαλύπτεται συνεχώς ότι καμία προμήθεια δεν έγινε χωρίς να πέσει μίζα, όχι μόνο σε πολιτικούς αλλά και σε στρατιωτικούς.

Μία ακόμη ιστορία ήρθε στο φως από τον νέο υφυπουργό Άμυνας κ. Νίκο Τόσκα.

Πρόκειται για τις γερμανικές εταιρείες STN ATLAS ELEKTRONIK GmbH, ATLAS ELEKTRONIK GmbH και RHEINMETALL DEFENCE ELECTRONICS GmbH, οι οποίες «υποσχέθηκαν και παρείχαν παράνομα ωφελήματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ (συνολικά περί τα 62 εκατομμύρια) σε έλληνες αξιωματούχους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου αυτοί να ενεργήσουν κατά παράβαση των καθηκόντων τους, ώστε να ανατεθούν συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα στις άνω εταιρείες και όχι στους ανταγωνιστές τους», όπως αναφέρεται στο αποκαλυπτικό έγγραφο του παρέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Διονύσιου Κολοβού.

Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής και ζητάει «να υποχρεωθεί έκαστος των Mayersieck Manfred κ.λπ. να καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο ως χρηματική ικανοποίηση για την κάλυψη της ηθικής βλάβης το ποσό του 1.000.000 ευρώ». Στην ίδια δήλωση «το Ελληνικό Δημόσιο ρητά επιφυλάσσεται για τη διεκδίκηση αποζημίωσης τόσο έναντι των ως άνω φυσικών προσώπων όσο και έναντι των εμπλεκομένων εταιρειών, προς ικανοποίηση κάθε περαιτέρω αξίωσής του που αφορά σε υλικές ζημίες και περαιτέρω ηθική βλάβη». Επίσης, το Ελληνικό Δημόσιο δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής κατά των εταιρειών ATLAS ELEKTRONIK GmbH και RHEINMETALL DEFENCE ELECTRONICS GmbH ζητώντας να καταβάλουν «ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης τα εξής ποσά: Α) Η πρώτη καθής το ποσό των οκτώ (8) εκατομμυρίων ευρώ, εις ολόκληρον με τους οκτώ (8) πρώτους κατηγορουμένους. Β) Η δεύτερη καθής το ποσό των πέντε (5) εκατομμυρίων ευρώ, εις ολόκληρον με τους πέντε (5) τελευταίους κατηγορουμένους, με τη ρητή επιφύλαξη να επιδιωχθεί η ικανοποίηση κάθε περαιτέρω αξίωσης του Δημοσίου που αφορά σε υλικές ζημίες και περαιτέρω ηθική βλάβη, που προέρχεται από τη διάπραξη των αδικημάτων στα οποία αφορά η εν θέματι ποινική δίωξη».

Καμπάνα 37.000.000 ευρώ 

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη ποινική διαδικασία διεξάγεται στη Γερμανία από την Εισαγγελία της Βρέμης. Μάλιστα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όρισε νομικό εκπρόσωπό του τον κ. Σταύρο Κόνα, δικηγόρο γερμανικού νομικού γραφείου, για να εκπροσωπήσει το Ελληνικό Δημόσιο σε όλες τις σχετικές υποθέσεις.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του ΝΣΚ, «η εταιρεία RHEINMETALL DEFENCE ELECTRONICS GmbH παραδέχθηκε ήδη την ενοχή της για δωροδοκία ελλήνων αξιωματούχων στο πλαίσιο ανάθεσης εξοπλιστικών προγραμμάτων επί ζημία του Ελληνικού Δημοσίου και επιβλήθηκε αποζημίωση, ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ. Ανάλογη προβλέπεται να είναι και η συνέχεια της άλλης υπόθεσης που αφορά την εταιρεία ATLAS ELEKTRONIK GmbH».

Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται ότι οι τρεις εμπλεκόμενες γερμανικές εταιρείες προτίθενται να προσέλθουν «αφενός μεν για παροχή διευκρινίσεων στην ανάκριση και αφετέρου για διαπραγμάτευση για συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς που αφορά τις απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *