F Τριπλές εκλογές στις 18 Μαΐου – Επί του Πιεστηρίου

Τριπλές εκλογές στις 18 Μαΐου

-​ Για ανάδειξη προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευρωβουλευτών, δημάρχων και περιφερειαρχών

Τριπλές εκλογές έχει αποφασιστεί να γίνουν την Κυριακή 18 Μαΐου του 2014, σύμφωνα με πληροφορίες από απόλυτα έγκυρη κυβερνητική πηγή.
Συγκεκριμένα θα διεξαχθούν ταυτόχρονα εκλογές για την ανάδειξη απευθείας από τους λαούς των χωρών – μελών του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέση την οποία κατέχει, με απόφαση της Συνόδου Κορυφής των 27, σήμερα ο Ρομπάι και η θητεία του λήγει τον επόμενο χρόνο. Θα είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της ΕΕ θα εκλέγεται και δεν θα διορίζεται.
Ταυτόχρονα θα γίνουν την ίδια μέρα οι ευρωεκλογές για την εκλογή των ευρωβουλευτών και οι δημοτικές και περιφερειακές για την ανάδειξη των δημάρχων και των περιφερειαρχών. Σε όσους δήμους δεν εκλεγεί δήμαρχος την Κυριακή 18 Μαΐου θα επαναληφθούν οι εκλογές την επόμενη Κυριακή 25 Μαΐου. Το ίδιο θα γίνει και σε όσες περιφέρειες δεν εκλεγεί περιφερειάρχης από την πρώτη Κυριακή. Αν και απέχουμε εννέα σχεδόν μήνες, οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει σε πολλά επίπεδα.
Πληροφορίες από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναφέρουν ότι για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διάδοχος του Χέρμαν Βαν Ρομπάι, προορίζεται ο γνωστός γερμανός σοσιαλιστής πολιτικός Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, όπως λέγεται, θα έχει τη στήριξη και του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, οπότε έχει αυξημένες πιθανότητες εκλογής, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα «ακολουθήσουν» και άλλα Χριστιανοδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης. Η κίνηση αυτή της Μέρκελ αποβλέπει, με το σοβαρό ενδεχόμενο στην περίπτωση που κατέβαζε το κόμμα της δικό του υποψήφιο να μην εκλεγόταν, στο να έχει επιρροή στον πρόεδρο που θα εκλέξουν, όπως προβλέπεται, οι Σοσιαλιστές.
Το ερώτημα είναι, ποιον θα υποστηρίξουν για τη ίδια θέση τα αριστερά κόμματα; Τα τελευταία 24ωρα ακούγεται εκ νέου το όνομα του Αλ. Τσίπρα, το όνομα του οποίου είχε συζητηθεί και παλαιότερα για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο.
Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν περίπου απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο (αν και κάποιοι δεν το αποκλείουν) καθώς δεν θα είχε καμιά πιθανότητα επιτυχίας και θα ήταν μόνο μια κίνηση για τη δημιουργία εντυπώσεων και την ενίσχυση του προφίλ του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο μέτωπο των περιφερειακών – δημοτικών εκλογών δεν έχουν καταγραφεί ως τώρα σημαντικές εξελίξεις. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, φημολογείται ότι υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ για την υποστήριξη κοινών υποψηφίων σε ορισμένες περιπτώσεις. Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοιχτό σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης.
Οι δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης Γ. Καμίνης και Γ. Μπουτάρης έχουν ανακοινώσει προ πολλού την απόφασή τους να διεκδικήσουν εκ νέου το αξίωμα, αλλά αν δεν έχουν τη στήριξη των κυβερνητικών κομμάτων έχουν περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας.
Πολύ περισσότερο δε αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στηρίξουν από κοινού άλλο πρόσωπο. Προ ημερών η ΝΔ άσκησε σκληρή κριτική στον Γ. Μπουτάρη για πεπραγμένα του στον δήμο κατηγορώντας τον για εικονικό προϋπολογισμό. Ενώ στην Αθήνα πολύ δύσκολα θα πειστεί η Λ. Συγγρού να μην κατεβάσει δικό της υποψήφιο. Ήδη έχουν ακουστεί αρκετά ονόματα, όπως του Μ. Βορίδη (που το διέψευσε) και των Ν. Δένδια και Όλ. Κεφαλογιάννη (που δεν το έχουν διαψεύσει).
Για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος έχει συζητηθεί το όνομα του Κ. Μπακογιάννη, δημάρχου Καρπενησίου σήμερα, ενώ υποψήφιος θέλει να είναι και ο πρώην υπουργός Θ. Γιαννόπουλος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *