F ΥΠΟΠΤΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ σε βάρος της χώρας – Επί του Πιεστηρίου

ΥΠΟΠΤΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ σε βάρος της χώρας

 Στουρνάρας και Σακελλαρίου επί 10 μέρες έκρυβαν από την κυβέρνηση ότι μικρή τράπεζα πήγαινε για πτώχευση  

–      Το οργισμένο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

–      Η πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καρφώνει τραπεζίτες για να κρατήσει την καρέκλα της

«Τις τελευταίες εβδομάδες συμβαίνουν στη χώρα μας γεγονότα που προκαλούν αναταραχή και κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας στον τομέα της οικονομίας αλλά και της ασφάλειας και της τήρησης των νόμων και της τάξης, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Στην προσπάθεια να ερμηνευθεί ο σκοπός αυτών των «φαινομένων», συμπίπτουν οι εκτιμήσεις ότι πρέπει να υπάρχει κοινός παρονομαστής ως προς τον τελικό στόχο που επιδιώκεται, που δεν είναι άλλος από το να πληγεί η κυβέρνηση, και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πεδίο της μεγάλης αποδοχής που συνεχίζει να έχει.

 

Η μία πλευρά είναι η εδώ και βδομάδες μεθοδευμένη «επιχείρηση κατάληψης» πανεπιστημίων, δημαρχείων και δημοσίων οργανισμών αλλά και η εισβολή στη Βουλή, με αποκορύφωμα τη σπίλωση του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη με αναγραφή συνθημάτων, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. (Αναλυτικό ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη.)

Η άλλη πλευρά αφορά περίεργα παιγνίδια που οδηγούν στην πρόκληση πανικού στην οικονομία και στις τράπεζες. Και για αυτούς που βρίσκονται πίσω από αυτά έχει προσωπική γνώση ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τελευταίο κρούσμα, το ότι απέκρυψαν από τον υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό πως μικρή τράπεζα ήταν στα πρόθυρα κήρυξης πτώχευσης.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται τι βόμβα θα έσκαγε και τι αναστάτωση θα προκαλείτο μέσα και έξω από την Ελλάδα. Θα γινόταν χαμός με τους καταθέτες και τις επιχειρήσεις.

Το γεγονός αυτό το γνώριζαν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και η πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου, αλλά επί δέκα ημέρες το απέκρυπταν από την κυβέρνηση! Λίγο πριν η περί ης ο λόγος τράπεζα προσφύγει σε πτώχευση, το έμαθε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ενέργησε αστραπιαία και απέτρεψε το μοιραίο, που θα ήταν μεγάλο κτύπημα για την κυβέρνηση και θα είχε δραματικές συνέπειες στην Αγορά αλλά και στις προσπάθειες χρηματοδότησης της χώρας.

 

Έχει πολλά μαζεμένα του Στουρνάρα

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας «συλλαμβάνεται» από τον πρωθυπουργό να παίζει τα προσωπικά του παιγνίδια. Ένα από αυτά ήταν ο ρόλος του στη Σύνοδο της Ολομέλειας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (όπου μετέχουν 17 κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και ο Στουρνάρας), που έγινε στην Κύπρο στις 4 και 5 Μαρτίου, υπό την προεδρία του κ. Ντράγκι. Στις 4 Μαρτίου, την πρώτη ημέρα της Συνόδου της ΕΚΤ, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας παρέθετε στο Προεδρικό Μέγαρο γεύμα προς τιμήν του νέου Προέδρου, του Προκόπη Παυλόπουλου, στο οποίο μετείχαν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μόλις τελείωσε το γεύμα, ο κ. Τσίπρας πήγε στο γραφείο του στο Μαξίμου και ζήτησε να του πάρουν τον Στουρνάρα. Ο πρωθυπουργός είχε πληροφορηθεί ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είχε στηρίξει τις ελληνικές θέσεις. Το τι του… έψαλε δεν λέγεται ούτε γράφεται…

Δεν ήταν η μοναδική φορά που κατέκρινε τη στάση του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος δεν κρύβει ότι είναι ο άνθρωπος του Ντράγκι στην Ελλάδα, που μαθαίνει ό,τι γίνεται εδώ μέσα σε λίγα λεπτά…

 

Μάχη για να κρατήσει την καρέκλα…

Τα δικά της παιγνίδια παίζει και η κυρία Αναστασία Σακελλαρίου, η οποία, αν και συγκαταλέγεται στους κατηγορουμένους -διώκεται για απιστία, σύμφωνα με το πόρισμα της Εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου-, παραμένει πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το γιατί είναι αξιοπερίεργο… Άλλωστε, αν και είχε προσληφθεί για τη θέση της αναπληρώτριας προέδρου, ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών την επέβαλε ως πρόεδρο του ΤΧΣ!

Σήμερα, όπως μαθαίνουμε, είναι απέναντι στον… ευεργέτη της, που συμπεριλαμβάνεται στους τραπεζίτες τους οποίους «καρφώνει» σε υπουργούς και σε όποιους έχουν πρόσβαση στο Μαξίμου. Η κυρία Σακελλαρίου «πουλάει» τον έναν στον άλλον για τα… κόλπα που έκαναν για δάνεια και παράνομες χρηματοδοτήσεις σε φίλους τους και πολιτικούς υποστηρικτές τους, με αντάλλαγμα την παραμονή της στο ΤΧΣ.

Δύσκολα, όμως, θα γίνει κάτι τέτοιο γιατί στο Μαξίμου τής έχουν πολλά μαζεμένα… Με πρώτο και κύριο, την επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ -«κατά λάθος» ήταν η δικαιολογία της-, ενέργεια που από την κυβέρνηση χαρακτηρίσθηκε υπονομευτική κίνηση. Κατηγορείται, επίσης, ότι άλλαξε τον νόμο για τις προϋποθέσεις που πρέπει να καλύπτει κάποιος που θέλει να διεκδικήσει θέση στο ΤΧΣ, μεταξύ των οποίων είναι και το ότι την τελευταία τριετία πρέπει να έχει εργασθεί εκτός τραπεζικού συστήματος, αποκλείοντας έτσι έλληνες υποψηφίους και κάνοντας το χατίρι στους ξένους, που έχουν πάντα στο μάτι το ΤΧΣ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *