F Ψήφος εμπιστοσύνης η ψηφοφορία για τα μέτρα – Επί του Πιεστηρίου

Ψήφος εμπιστοσύνης η ψηφοφορία για τα μέτρα

Ενώ μέρα – νύχτα συνεχίζεται το… μασάζ στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

  • Στο συρτάρι μπήκε η ποσοτική χαλάρωση! – Λέξη δεν είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1

Αγώνας δρόμου για να κλείσει τουλάχιστον η τεχνική συμφωνία τα επόμενα 24ωρα από το Μαξίμου και την κυβέρνηση, που παράλληλα με τη διαπραγμάτευση έχουν στραμμένο το βλέμμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όσον αφορά το αν θα υπάρξουν ή όχι αντιδράσεις στη συμφωνία αλλά και στο κόμμα.

Πάντως, και ενώ ήδη έχει ξεκινήσει το πολιτικό μασάζ στους βουλευτές για τα πολύ δύσκολα μέτρα που θα κληθούν σύντομα να ψηφίσουν, στο Μαξίμου, για να σφραγίσουν κάθε ενδεχόμενο περιπέτειας ή διαρροής κατά την κρίσιμη ψηφοφορία, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να μετατρέψουν την ψηφοφορία σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση…

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, μέσα στα επόμενα 24ωρα θα έχει κλείσει η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ειδικά μόλις το ΔΝΤ αναθεωρήσει κάποιες υπερβολικές απαιτήσεις του.

Η συμφωνία αμέσως θα πάει για ψήφιση στη Βουλή και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα υπάρξει μια τριμερής συζήτηση μεταξύ 12 και 14 Μαΐου, που θα κλείσει με την ψήφιση της συμφωνίας, ώστε να είναι όλα έτοιμα για το Eurogroup της 22ας Μαΐου, όπου η Ελλάδα θα προσέλθει με ψηφισμένη συμφωνία για να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης και να τρέξει η διαδικασία/ διαπραγμάτευση για τη συνολική συμφωνία, στην οποία η ελληνική πλευρά επιδιώκει να συμπεριληφθεί το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Εν όψει μάλιστα και της κρίσιμης ψηφοφορίας έχει αρχίσει το πολιτικό μασάζ στους βουλευτές. Εκεί που επικεντρώνεται το Μαξίμου στην προσπάθειά του να ηρεμήσει τους βουλευτές είναι ότι μέχρι το 2019 δεν θα υπάρχουν μέτρα, ενώ μετά για να προχωρήσει η εφαρμογή τους θα υπάρχει το αντίβαρο με τα λεγόμενα «αντίμετρα» και τα μέτρα για το χρέος.

Μόλις στο μέσο της βδομάδας μάλιστα υπήρξε δίωρο πολιτικό μασάζ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαντά προκειμένου να στοιχειοθετηθεί επαρκώς το αφήγημα για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να πούνε «ναι» σε εξαιρετικά σκληρά μέτρα, όπως το «κούρεμα» συντάξεων κατά περίπου 22%, με παράλληλη μείωση και στις επικουρικές, φορολογική επιβάρυνση τουλάχιστον 650 ευρώ από τη μείωση του αφορολόγητου, πώληση του 40% της ΔΕΗ (θα δοθούν οι λιγνιτικές μονάδες αλλά και υδροηλεκτρικές, καθώς δεν επαρκούν οι πρώτες για να καλύψουν το ποσοστό πώλησης), ένταξη των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων κ.ά.

Λέξη για το QE!

Πάντως φαίνεται πως καθώς περνάει ο καιρός χάνονται και τα όποια πλεονεκτήματα θα είχε η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Όπως μάλιστα σημειώνουν οικονομικοί και πολιτικοί κύκλοι, είναι αξιοπερίεργο ότι ο πρωθυπουργός στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 δεν έκανε καμιά αναφορά για τον στόχο της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δημοσίως πάρα πολλές φορές -το τελευταίο τουλάχιστον εξάμηνο- έδινε έμφαση σε αυτό και το τοποθετούσε ως έναν από τους άμεσους στόχους και προτεραιότητες της κυβέρνησης και μάλιστα είχε προσδιορίσει χρονικά ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα υπήρχε ένταξη στο QE, δηλαδή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *