F Ψήφος εμπιστοσύνης στον Τσίπρα – Επί του Πιεστηρίου

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Τσίπρα

ΓΚΑΛΟΠ ΤΗΣ RASS
Παραμένει βασικός παίκτης στο πολιτικό σκηνικό
  • Το 43,5% πιστεύει ότι έχει ηγετικές ικανότητες και το 45% ότι είναι έντιμος πρωθυπουργός

Αξιοσημείωτη αντοχή επιδεικνύει ο Αλ. Τσίπρας παρά τα οξυμμένα – δυσεπίλυτα ζητήματα (οικονομία) που καλείται να διαχειριστεί αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται από εξωγενείς παράγοντες (Προσφυγικό) και υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες μίας και μόνης χώρας. Ύστερα από 14 μήνες στην πρωθυπουργία διατηρεί μεγάλο μέρος του πολιτικού του κεφαλαίου, γεγονός που τον εδραιώνει πλέον ως βασικό παίκτη στο πολιτικό σκηνικό. Παρά την εύλογη φθορά που προκαλεί η άσκηση της εξουσίας, η απήχησή του στους πολίτες εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά ποσοστά, κοντά ή και μεγαλύτερα από το ποσοστό που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ωστόσο ότι ένας στους τρεις από όσους στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται επιφυλακτικός ή ακόμη και αμφισβητεί τις προθέσεις του. Τα σημαντικά όσο και κρίσιμα αυτά συμπεράσματα προκύπτουν από μεγάλη έρευνα που διενήργησε η εταιρεία RASS το διάστημα 1-4 Μαρτίου, στην κορύφωση δηλαδή του Προσφυγικού και ενώ υπήρχε σε εκκρεμότητα ακόμη το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και η αξιολόγηση. Σύμφωνα με την έρευνα, το 45% πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας είναι ένας έντιμος πρωθυπουργός, το 35,7% ότι είναι καλός πρωθυπουργός, το 43,5% ότι έχει ηγετικές ικανότητες, ενώ το 44,6% ότι έχει τη βούληση να ανασυγκροτήσει τη χώρα. Πιο αναλυτικά: Στο ερώτημα αν ο κ. Τσίπρας είναι έντιμος ή όχι, το 45% απαντά ναι και μάλλον ναι, το 48% όχι και μάλλον όχι, ενώ το 7% δεν παίρνει θέση.

Στο ερώτημα αν συγκριτικά με τους προηγούμενους πρωθυπουργούς ο κ. Τσίπρας είναι ένας καλός πρωθυπουργός ή όχι, το 35,7% απαντά ναι και μάλλον ναι, ενώ το 60,8% λέει όχι και μάλλον όχι. Στο ερώτημα αν ο πρωθυπουργός έχει τη βούληση να ανασυγκροτήσει τη χώρα, το 44,6% απαντά ναι και μάλλον ναι, ενώ το 52,8% λέει όχι και μάλλον όχι. Αξιοσημείωτο, δε, είναι ότι το 31,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να πιστεύει ότι δεν έχει τη βούληση αυτή. Στο ερώτημα αν ο κ. Τσίπρας είναι κοντά στον πολίτη ή όχι, το 32,4% απαντά ναι και μάλλον ναι, ενώ το 66,1% όχι και μάλλον όχι. Ακόμη, στο ερώτημα αν έχει ηγετικές ικανότητες, το 43,5% απαντά ναι και μάλλον ναι, σε αντίθεση με το 55,5% που λέει όχι και μάλλον όχι. Τέλος, στο ερώτημα αν ο πρωθυπουργός υπερασπίζεται τους αδύναμους, το 33,9% απαντά ναι και μάλλον ναι, ενώ το 61,5% λέει όχι και μάλλον όχι.

2,8% μπροστά η ΝΔ

  • Εκτός Βουλής ΑΝΕΛ, Ποτάμι και ΛΑΕ

Προβάδισμα 2,8 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η δημοσκόπηση της RASS, με ποσοστά και οι δύο αρκετά χαμηλότερα από αυτά που συγκέντρωσαν στις τελευταίες εκλογές. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να αποκομίζει σημαντικά οφέλη από την αλλαγή ηγεσίας αλλά και τη δικαιολογημένη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Το προβάδισμα που καταγράφει έχει να κάνει κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, με την υψηλή συσπείρωση (80,8%) που έχει, σε αντίθεση με την αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στο χαμηλό 57,2%. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 26,2% έναντι 23,4% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μαζί στην τρίτη θέση είναι Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ (σε άνοδο) με 6,4% και 6,2% αντίστοιχα. Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5,3%, η Ένωση Κεντρώων (σε άνοδο) με 4,7%, ενώ οριακά εκτός Βουλής με 2,8% βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Το Ποτάμι έχει 2,3%, η Λαϊκή Ενότητα 2%, ενώ στο 16,1% κινείται το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου (αναποφάσιστοι). Ως προς τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, από αυτούς που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ το 8,5% πηγαίνει στη Νέα Δημοκρατία, το 4,7% στην Ένωση Κεντρώων, το 2,7% στο ΚΚΕ κ.λπ. Αντίστοιχα από αυτούς που φεύγουν από τη Νέα Δημοκρατία το 2,1% κατευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, το 1,5% στο Ποτάμι και το 1% στην Ένωση Κεντρώων.

74,1%: Συγκάλυψε ο Σαμαράς φοροφυγάδες της λίστας Μπόριανς

  • Ακόμα και το 49,5% της ΝΔ το πιστεύει

Καταπέλτης για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον τότε πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά είναι η γνώμη των πολιτών όσον αφορά τους χειρισμούς του στην υπόθεση με τη λίστα Μπόριανς.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα (74,1%) πιστεύουν ότι πρόθεσή του ήταν να συγκαλύψει φοροφυγάδες, ενώ την ίδια άποψη έχει και το 49,5% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων μεταφέρεται και στον Κυρ. Μητσοτάκη, που έστω και σε χαμηλούς τόνους έσπευσε να καλύψει πολιτικά τον πρώην πρωθυπουργό. Σύμφωνα με την έρευνα, το 74,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι μη παραλαμβάνοντας η προηγούμενη κυβέρνηση τη λίστα Μπόριανς «προσπάθησε να συγκαλύψει περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής».

Αντίθετα, ένα πολύ μικρό ποσοστό (13,2%) πιστεύει ότι «ήθελε να προασπίσει τη νομιμότητα, καθώς δεν ήταν βέβαιο αν μπορούσε αυτή η λίστα να αξιοποιηθεί». Το 12,7% δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση.

Να φύγει το ΔΝΤ, λένε και οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας

Πάνδημο είναι το αίτημα των πολιτών για απεμπλοκή της χώρας από το ΔΝΤ, στην περίπτωση που αυτό δεν εκλογικεύσει τις απαιτήσεις του. Το 65,8% ζητάει από τον πρωθυπουργό να μη συμβιβαστεί και να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη συνέχιση ενός αμιγώς ευρωπαϊκού μηχανισμού, χωρίς το ΔΝΤ, ενώ μόλις το 23,5% τον προτρέπει να συμβιβαστεί με κάθε κόστος, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι υπέρ της πρώτης άποψης (του μη συμβιβασμού) τάσσονται οι μισοί σχεδόν ψηφοφόροι (46,9%) της Νέας Δημοκρατίας αλλά και το 71,9% των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων.

Στη μάχη κατά της διαφθοράς εμπιστεύονται τον Τσίπρα

Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν οι πολίτες στον Αλ. Τσίπρα ως προς την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής, σε αντίθεση με τον Κυρ. Μητσοτάκη, για τον οποίο υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις.

Συγκεκριμένα, το 34,3% εμπιστεύεται για την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της διαπλοκής μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα. Αντίθετα, το 26,5% προτιμά μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν σε ποσοστό 30% οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων (πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ), ενώ το 17% προτιμά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *