F Ψαλίδισε τον Σαμαρά η Μέρκελ…. – Επί του Πιεστηρίου

Ψαλίδισε τον Σαμαρά η Μέρκελ….

 

Οι αγάπες δεν είναι μόνιμες. Ιδιαίτερα όταν έχουν βάση σε συμφέροντα, τα οποία από την μια μέρα στην άλλη αλλάζουν ή κάλυψαν την αποστολή τους, οπότε τελειώνουν… Κάτι τέτοιο διαφαίνεται στις σχέσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου και του πρωθυπουργού μας. Το τελευταίο δεκαήμερο τα νέα δεν ήταν καθόλου καλά. Σύννεφα εμφανίσθηκαν στον ορίζοντα και το κλίμα έδειχνε να χαλάει και το ασφυκτικό δέσιμο με το Βερολίνο κάπου άρχισε να απογοητεύει, γιατί τα προσδοκώμενα οφέλη, στα οποία η Αθήνα είχε επενδύσει δεν ήρθαν… Ακόμη και εκείνο το νεύμα της Μέρκελ προς τον Σαμαρά να πάει κοντά της για την οικογενειακή φωτογραφία στη Σύνοδο Κορυφής για την καταπολέμηση της ανεργίας, μόνο το δικό της προφίλ ενίσχυε και όχι του έλληνα πρωθυπουργού, που κάθε άλλο κολακευτικό ήταν, όπως παρουσιάσθηκε από γνωστά «πρόθυμα» κανάλια, αντίθετα ενόχλησε τον κ. Σαμαρά που το θεώρησε το νεύμα ως υποτιμητικό.

 

Θέλει τις ψήφους της Ομογένειας

 

Συγκεκριμένα όπως παρατήρησαν συνεργάτες του πρωθυπουργού «είναι προφανές ότι η Μέρκελ θέλει τον Σαμαρά στο κάδρο της εν όψει των γερμανικών εκλογών. Η Ελλάδα αποτελεί ένα επιτυχημένο οικονομικό μοντέλο σταθερότητας, ενώ η Ομογένεια είναι ισχυρή στη Γερμανία. Αλλά είναι υποτιμητικό για ηγέτες, όπως ο έλληνας πρωθυπουργός και ο καγκελάριος της Αυστρίας να τους υποδεικνύει που θα καθίσουν για να φωτογραφηθούν».

Το γεγονός ότι ενώ είχε προγραμματισθεί, όπως έγραψε την Κυριακή το «Βήμα» να μεταβεί ο Σαμαράς στην γερμανική πρωτεύουσα από την προηγούμενη ημέρα της Συνόδου για να δειπνήσει με την κυρία Μέρκελ και να συναντηθεί με ορισμένους επιφανείς γερμανούς επιχειρηματίες, όλες αυτές οι συναντήσεις ακυρώθηκαν «λογω βεβαρημένου προγράμματος του πρωθυπουργού», όπως ειπώθηκε, οδηγεί στην εκτίμηση ότι κάτι έχει αλλάξει. Και προφανώς ο κ. Σαμαράς είχε πάρει τα μηνύματα, εξ ου και η ανησυχία του ήταν έκδηλη μετά και το φιάσκο με την ΕΡΤ. Ίσως αυτό μαζί με τα περί προσφυγής σε εκλογές, που με κανένα τρόπο δεν ήθελε η Μέρκελ, εν όψει των γερμανικών εκλογών, για να μην υπάρξει κανένα απρόοπτο και έχει απώλειες, να έφερε την αλλαγή στάσης, που είχε κατάληξη την χθεσινή απόφαση του Γιούρογκρουπ για καταβολή της δόσης σε τρεις δόσεις, ενώ επανειλημμένες ήταν οι διαβεβαιώσεις ότι η δόση των 8,1 δισ. ευρώ θα δινόταν όλη. Και αυτό εξόργισε το Μαξίμου, απόδειξη ότι δεν υπήρξε καμιά πανηγυρική δήλωση, όπως συνέβαινε σε άλλες περιπτώσεις, όπου υπήρχαν θριαμβολογίες για την εκταμίευση της δόσης.

Η τμηματική καταβολή αποβλέπει στο να έχει μόνιμα σφιχτά δεμένη την θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας, η δε χορήγηση της τρίτης δόσης της δόσης μετά τις γερμανικές εκλογές δεν είναι καθόλου τυχαία επιλογή. Θέλει η Μέρκελ να έχει δεμένη την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για να μην δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα και έχει επιπτώσεις σε βάρος της μέχρι στις εκλογές που θα γίνουν στις 19 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για μια εξευτελιστική για την χώρα μας απόφαση, η οποία επεβλήθη στο Γιούρογκρουπ από το Βερολίνο και κάνει μεγάλο λάθος ο Σαμαράς που δεν αντέδρασε. Και δεν κατάλαβε ότι η τμηματική καταβολή της δόσης ψαλλιδίζει και τον ίδιο. Και αυτό δια χειρός της… φίλης του της Άνγκελας.

Χάνει η Ελλάδα και η κυβέρνηση έναν άσσο που έχει μέχρι τις γερμανικές εκλογές και δεν τον έπαιξε στις διαπραγματεύσεις με την Μέρκελ, τον Σόιμπλε και τον Βερστεβέλε που ήρθε εδώ. Μετά τις γερμανικές εκλογές ούτε σημασία δεν θα μας δίνει το Βερολίνο. Εκτός και αν αλλάξει άρδην στάση η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πριν τον φθείρουν περισσότερο… Και τότε θα είναι πολύ αργά για την μεγάλη ανατροπή… Και όχι αποτροπή που είναι η στρατηγική του στενού συνεργάτη και προσωπικού συμβούλου του πρωθυπουργού  Χρύσανθου Λαζαρίδη. Απόδειξη ότι η αποτροπή δεν απέτρεψε τον διασυρμό με την εκταμίευση της δόσης σε τρεις δόσεις, που όποτε θέλουν θα δώσουν για να μας βγάλουν την ψυχή και να τα παραδώσουμε όλα…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *