F Ως υπονομευτή καταγγέλλουν τον Σημίτη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ – Επί του Πιεστηρίου

Ως υπονομευτή καταγγέλλουν τον Σημίτη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

  • Το πάλαι ποτέ «Συγκρότημα» θέλει να ελέγξει την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς με δικά του πρόσωπα

Αυτόνομη πορεία με στροφή σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, που άλλοτε στήριξαν το ΠΑΣΟΚ, είναι η επιλογή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που παίρνει σαφείς αποστάσεις από τις προσπάθειες αναδιάταξης της Κεντροαριστεράς μέσω της άθροισης επώνυμων παραγόντων.

Η προσπάθεια, δε, εμπλοκής του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, ως ηγετικής φυσιογνωμίας που θα επανένωνε τον χώρο μόνο ως «απόπειρα υπονόμευσης» του όλου εγχειρήματος από συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα εκλαμβάνεται από τους βασικούς πυλώνες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Η όλη προσπάθεια εμπλοκής του ονόματος του Κώστα Σημίτη, με ανάληψη ηγετικού μάλιστα ρόλου, στην υπόθεση της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς προκάλεσε αναταραχή και ισχυρές αναταράξεις. Μάλιστα θεωρήθηκε ως «χτύπημα κάτω από τη μέση» πρωτίστως για τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τη Φώφη Γεννηματά, αλλά και ευθεία αμφισβήτηση του αρχηγού του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, υπονοώντας ότι δεν έχει τις δυνατότητες να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Πάντως, όπως επισημαίνουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, σε μια προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι, η όλη υπόθεση δεν έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Αποδίδουν, δε, την εμπλοκή του ονόματος του Κ. Σημίτη και την προσπάθεια απαξίωσης της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα, που, όπως λένε, πολλές φορές και στο παρελθόν προσπάθησε να χειραγωγήσει τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, αλλά και σε ορισμένα στελέχη του άλλοτε εκσυγχρονιστικού ρεύματος του ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν πλέον ρόλους. Επισημαίνουν δε ότι δύο άλλοτε στενοί συνεργάτες του Κώστα Σημίτη μεθόδευσαν αυτό το δημοσίευμα και επιχείρησαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Αναφέρουν πολύ χαρακτηριστικά τα ονόματα δύο πρώην υπουργών, του Χρήστου Βερελή και του Νίκου Μπίστη, που εμπλέκονται στην όλη υπόθεση και επιχειρούν να ποδηγετήσουν τις εξελίξεις.

Το γεγονός, όπως το ερμηνεύουν στη Χαριλάου Τρικούπη, ότι ο Κώστας Σημίτης, με διαρροές από το περιβάλλον του, προσπάθησε να απεμπλακεί από το σενάριο της επαναφοράς του στην ενεργό πολιτική ναι μεν διευκολύνει στο να ηρεμήσουν κάπως τα πράγματα και να χαμηλώσουν οι τόνοι, ωστόσο πολλά στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους.

«Δεν πρόκειται να ησυχάσουν, θέλουν να επιβάλουν τις δικές τους λύσεις και τα δικά τους πρόσωπα στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς τα ίδια κατεστημένα συμφέροντα που χρόνια τώρα προσπαθούσαν να ελέγξουν τον χώρο μας», επεσήμαιναν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και σημείωναν πως «ένα τμήμα του κατεστημένου ουδέποτε αποδέχτηκε τη Φώφη Γεννηματά όχι μόνο ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και ως πολιτικό». Σημείωναν ακόμα πως το ίδιο κομμάτι του κατεστημένου «ήθελε και επεδίωκε, κάτω από την πίεση των καταστάσεων και της διαρκούς εκλογικής συρρίκνωσης του κόμματος, μια ελεγχόμενη αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας την ως μεταβατική λύση, μια αναγκαία παρένθεση».

Επίσης, όπως πλέον διαμορφώνονται οι καταστάσεις στη Χαριλάου Τρικούπη, έχουν πλέον συνειδητοποιήσει και αποδεχτεί ότι δεν υπάρχει προοπτική σύ­μπλευσης, συνεργασίας ή συνολικής επαναπροσέγγισης με τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ.

Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι το φθινόπωρο τα πράγματα για την κυβέρνηση θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο, καθώς ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με όλη την γκάμα των εφαρμοζόμενων νέων μνημονιακών μέτρων που ψηφίστηκαν το τελευταίο διάστημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *