F Όμηρος της Novartis η Δικαιοσύνη – Επί του Πιεστηρίου

Όμηρος της Novartis η Δικαιοσύνη

Εμφύλιος μεταξύ δικαστών και εισαγγελέων

  • Φωτιά οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις του αντεισαγγελέα Γιάννη Αγγελή

Eμφύλιος έχει ξεσπάσει στα υψηλά κλιμάκια της Δικαιοσύνης μεταξύ εκείνων που σε κάποια φάση χειρίσθηκαν την καυτή πατάτα που λέγεται «Novartis», από τη στιγμή που η κυβέρνηση θέλησε να την «αξιοποιήσει» για να χτυπήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους, με κάποια φιλόδοξα στελέχη του δικαστικού και εισαγγελικού κλάδου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Και εδώ και πάνω από δύο χρόνια η πολιτική αντιπαράθεση έχει μετακομίσει στα ανακριτικά και εισαγγελικά γραφεία. Με μάρτυρες που στην πορεία των ανακρίσεων αποδείχθηκε ότι θα έπρεπε να είχαν καθίσει από καιρό στο σκαμνί.

Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η Novartis κάθε άλλο παρά… παρθένα ήταν. Δεν σημαίνει, όμως, ότι όποιος περνούσε έξω από τα γραφεία αυτού του κολοσσού των φαρμάκων έπαιρνε και το… «πακέτο» (παλιά λεγόταν «τούβλο»).

Πικρή είναι, όμως, η αλήθεια.

Η Novartis δίχασε τη Δικαιοσύνη, με ευθύνη ανώτερων και ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων, και κυρίως εκείνων που επέλεξαν στρατόπεδο με βάση την εξουσία… Από κει και πέρα ξεκίνησε στα πρωτοσέλιδα κάποιων εφημερίδων η… παρέλαση πολιτικών που ως μέλη προηγούμενων κυβερνήσεων είχαν χειρισθεί το πλούσιο πακέτο των φαρμάκων. Χωρίς, όμως, να συνοδεύεται και από τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία που θα οδηγούσαν όποιον έβαλε το δάχτυλο στο μέλι με συνοπτικές διαδικασίες στον Κορυδαλλό.

Αυτή είναι η μία πλευρά, η πολύτιμη.

Στα γρανάζια της Novartis, όμως, μπλέχθηκαν και δικαστές και εισαγγελείς. Και οι πρόθυμοι μόνο φανέλα που δεν φόρεσαν, με αντάλλαγμα προαγωγές και ζηλευτές καρέκλες. Όλοι οι άλλοι, όσοι έμειναν πιστοί στον όρκο που έδωσαν, στο πυρ το εξώτερον… Και γεύθηκαν και σκληρά δημοσιεύματα.

Μόνο που ξεχνούν αυτό που η ίδια η ζωή έχει αποδείξει σε πολλές υποθέσεις, όπως σε εκείνη του «βρώμικου ’89»: Όποιος σκάβει τον λάκκο των άλλων, πέφτει ο ίδιος μέσα. Όλοι εκείνοι που είχαν χειρισθεί τότε εκείνη τη στημένη δίωξη εξαφανίσθηκαν…

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου…

Απίστευτες καταστάσεις καταγγέλλει σε εξώδικό του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής, ο οποίος καλεί να καταθέσουν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και οι Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς.

Ο κ. Αγγελής αναφέρεται σε σωρεία παραβάσεων στις έρευνες για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis, σε «fast track» διαδικασίες ενοχοποίησης πολιτικών προσώπων και σε πλήρη γνώση των πάντων από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Καταλήγοντας στο εξώδικο, ο κ. Γιάννης Αγγελής τονίζει: «Δεν στρέφομαι προσωπικώς εναντίον οποιουδήποτε συναδέλφου, όπως γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί. Απλώς καταγγέλλω πράξεις, το γεγονός δε ότι ορισμένες από αυτές ενδεχομένως να αφορούν και κάποιους φίλους και αγαπητούς από χρόνια συναδέλφους, νυν και πρώην, δεν νομίζω ότι μου δίνει το δικαίωμα να σιωπήσω, αφού ‘‘φίλος μεν ο συνάδελφος, φιλτάτη όμως η αλήθεια’’. Οφείλω και στην περίπτωση της Novartis να τηρήσω τον όρκο που έχω δώσει πριν από 36 χρόνια, ήτοι ‘‘να τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους και να εκτελώ τιμίως και ευσυνειδήτως τα καθήκοντά μου’’».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου υποστηρίζει ότι η μόνη ενημέρωση που είχε αφορούσε αντικείμενα που εμπίπτουν στα καθήκοντά του και ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει επιλέξει να μην τοποθετείται ή με οποιονδήποτε τρόπο να εμπλέκεται σε αξιολογήσεις σχετικά με τη δικονομική μεταχείριση οποιασδήποτε υπόθεσης.

Αναλυτικά το ρεπορταζ στο paron.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *