F Ό,τι ισχύει για τα δάνεια των πολιτών, να ισχύσει και για τα κόμματα – Επί του Πιεστηρίου

Ό,τι ισχύει για τα δάνεια των πολιτών, να ισχύσει και για τα κόμματα

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

-Καμία εύνοια, καμία προνομιακή μεταχείριση

Χαρά στο νέο… Κάθε άλλο παρά μυστικό ήταν ότι τα κόμματα έπαιρναν τα χρόνια της… ευδαιμονίας δάνεια εκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες. Δανεικά και πολλά από αυτά… αγύριστα. Ήταν άλλη μια μετάλλαξη, που είχε αποτέλεσμα να τρέχει πολύ χρήμα στα Ταμεία των κομμάτων, ανάλογα και με τη… δύναμή τους, κάθε είδους. Τι έβαζαν ως εγγύηση;

Την κρατική επιχορήγηση για τη… λειτουργία τους, άλλη μια πόρτα… νόμιμου χρήματος για να μην έχουν… χορηγούς λεφτάδες, μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές, τραπεζίτες κ.λπ., που επενδύουν πάντα σε… αντιπαροχές κάθε είδους, οι οποίες όμως ποτέ δεν εξέλιπαν. Και δεν άφηναν εκτός ούτε τα μικρά κόμματα, που τα χρειάζονταν για να μη μιλούν, να κάνουν τα στραβά μάτια…

Κάποια από αυτά τα πακέτα κατέληγαν και στις ηγεσίες, για τα δικά τους έξοδα. Ο πρόλογος αναγκαίος, αποτέλεσμα της… είδησης που έσκασε την περασμένη Τρίτη, όταν η Τράπεζα Πειραιώς κινήθηκε κατά της Νέας Δημοκρατίας για τα απλήρωτα δάνεια που έχει, τα οποία φθάνουν κοντά στα 200 εκατ. ευρώ – κάτι πενταροδεκάρες, δηλαδή. Το γεγονός αυτό δεν το άφησε αναξιοποίητο η κυβέρνηση, με μπροστάρη το κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ / αξιωματική αντιπολίτευση παραδέχθηκε ότι χρωστάει, ισχυρίσθηκε όμως ότι το χρέος εξυπηρετείται και δεν υπάρχει πρόβλημα.

Για τα δάνεια που έχουν πάρει τα άλλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα «μικρά», λέξη δεν βγήκε από τις τράπεζες, όταν είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι έχουν χορηγήσει πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ελπίζουμε μέσα στις επόμενες μέρες ΟΛΑ τα κόμματα να δώσουν στη δημοσιότητα πλήρη στοιχεία για τα δάνεια που έχουν πάρει, το ύψος του αρχικού ποσού μαζί με τους τόκους και αν έχουν μπει σε κάποια ρύθμιση ποια είναι αυτή. Π.χ., αν υπήρξε «κούρεμα», σε τι ποσοστό και ποιο είναι το συνολικό ποσό που οφείλουν ανά τράπεζα.

Ο λαός, που είναι ο… υπερήφανος, και μεγάλη η χάρη του, όταν ψηφίζει τα κόμματα, δικαιούται να γνωρίζει τι δάνεια έχουν πάρει, ποιοι είναι οι όροι εξυπηρέτησής τους και αν οι ρυθμίσεις είναι ανάλογες με αυτές που προσφέρουν οι τράπεζες στους ανώνυμους δανειολήπτες, που δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη, εναντίον των οποίων σε πολλές περιπτώσεις έχουν γίνει κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

Και από τα στοιχεία αυτά ο κάθε πολίτης θα μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του…
Στο φως, λοιπόν, εδώ και τώρα, τα δάνεια που έχει πάρει το κάθε κόμμα, ποιο ήταν το αρχικό ποσό των δανείων και ποιο είναι το υπόλοιπό τους σήμερα.

Ό,τι ισχύει για τον επιχειρηματία, θα πρέπει να ισχύει και για τα κόμματα. Χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *