Έπεσαν οι υπογραφές για το ξεπούλημα του ΟΛΠ
Από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλα και τον κινέζο πρόεδρο της Cosco Xu Lirong, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα
- Απουσία με νόημα του Δρίτσα – Πανηγύρι στο Ζάππειο έστησε αμέσως μετά ο Πιτσιόρλας, με πολλούς καλεσμένους και πλούσια εδέσματα
Με την εμφαντική απουσία του αρμόδιου υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, που σε όλους τους τόνους έχει εκφράσει τη διαφωνία του για την εκποίηση του ΟΛΠ, έπεσαν, την Παρασκευή το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, οι υπογραφές για το ξεπούλημα του λιμανιού στους Κινέζους.
Αρχικά είχε προγραμματιστεί η τελετή της υπογραφής να γίνει στο Ζάππειο, αλλά η κυβέρνηση φοβήθηκε τις αντιδράσεις και σκέφτηκε να την κάνει σε πιο ελεγχόμενο χώρο, οπότε επελέγη το Μαξίμου.
Από το πρωί, στο πλαίσιο της απεργίας της ΟΜΥΛΕ, λιμενεργάτες είχαν κατακλύσει τη λεωφόρο Αμαλίας και γύρω στις 12 το μεσημέρι επιχείρησαν να κάνουν «ντου» στο Ζάππειο για να αποδοκιμάσουν τους υπουργούς και τους κυβερνητικούς παράγοντες για το ξεπούλημα. Βρέθηκαν όμως απέναντι από τα ΜΑΤ, που τους αντιμετώπισαν με ασυνήθιστη βιαιότητα. Δακρυγόνα, χημικά, βόμβες κρότου, καπνογόνα και γκλομπ χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον για να μη χαλάσει η… σούπα που μαγείρεψε η κυβέρνηση με την Cosco και φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με τις πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Οι λιμενεργάτες, που είναι όλοι κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αγανακτισμένοι από το ξεπούλημα του λιμανιού, που δεν το είχαν φανταστεί ούτε στον χειρότερο εφιάλτη τους, επιχείρησαν τέσσερα «γιουρούσια» για να φτάσουν μέχρι το Ζάππειο. Τελικά, όμως, μετά τον ορυμαγδό των χημικών και το άγριο ξύλο που έφαγαν από τα ΜΑΤ, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, υποσχόμενοι, όμως, ότι θα κάνουν… δύσκολη τη ζωή της Cosco και των παρατρεχάμενών της, είτε αυτοί είναι ομοϊδεάτες τους είτε όχι.
Νεκρική σιγή στην τελετή
Στη διαδικασία των υπογραφών που έγινε παρουσία του πρωθυπουργού, τελετάρχης ήταν ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλας που υπέγραψε τη σύμβαση από ελληνικής πλευράς, ενώ για τους Κινέζους υπέγραψε ο πρόεδρος της Cosco Xu Lirong. Στην αίθουσα επικρατούσε νεκρική σιγή και μόνο οι φιλοφρονήσεις του πρωθυπουργού και του κινέζου αξιωματούχου τη διέκοπταν.
Ο πρόεδρος της Cosco έδειξε ανήσυχος για τα επεισόδια που έγιναν στη λεωφόρο Αμαλίας, αλλά οι συνοδοί του πρωθυπουργού τον καθησύχασαν λέγοντας ότι αυτά συνηθίζονται στη χώρα μας. Επίσης, ο Xu Lirong ζήτησε να μάθει πότε θα «καθαρίσει» το λιμάνι από τους πρόσφυγες και πήρε τη διαβεβαίωση ότι αυτό θα γίνει σύντομα, καθώς υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που υλοποιείται.
Στους δημοσιογράφους δεν επιτράπηκε η είσοδος και υπήρχε μόνο συνεργείο της ΕΡΤ. Στο μεταξύ, το Μαξίμου, θέλοντας να… διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει το ξεπούλημα του λιμανιού, διοχέτευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Στο νούμερο αυτό, όμως, φτάνουν με διάφορες… αλχημείες, αφού στα έσοδα του κράτους προσμετρούν τα 350 εκατ. ευρώ που θα διαθέσει η Cosco για επενδύσεις την επόμενη δεκαετία και τα 400 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ για το 7% των μετοχών του ΟΛΠ, που θα συνεχίσει να κατέχει μέχρι το 2052, από την αξία που θα πάρουν στο χρηματιστήριο και από τα μερίσματα! Τα μισά λεφτά, που θα… εισπράξει το Δημόσιο, είναι… αέρας!
Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η κινεζική πλευρά απαίτησε να παρίσταται στην υπογραφή της σύμβασης ο πρωθυπουργός για να έχουν απόλυτη δέσμευση ότι η συμφωνία θα υλοποιηθεί. Και όπως αποδείχθηκε, ο Αλέξης Τσίπρας συναίνεσε.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας το ΤΑΙΠΕΔ είχε στήσει… πανηγυρική δεξίωση στο Ζάππειο, στην οποία την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης, ενώ παρέστησαν πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου (Γεροβασίλη, Κουντουρά κ.ά.) και βουλευτές.
Επίσης, το «παρών» έδωσαν οι δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης και Περάματος Γ. Λαγουδάκης, που μετέχουν και στο ΔΣ του ΟΛΠ, σύσσωμο το ΔΣ της εταιρείας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο Στ. Θεοδωράκης, ο Γ. Στουρνάρας, που χαριεντιζόταν συνέχεια με τον Στ. Πιτσιόρλα, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ψινάκης, όλο το προσωπικό της κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα, με επικεφαλής τον πρέσβη, και πολλοί άλλοι.
Οι μπουφέδες είχαν όλων των ειδών τις λιχουδιές για τους καλεσμένους, ενώ υπήρχαν και κινέζικα εδέσματα για τους ξένους επισήμους.
Leave a Reply