ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΟΣΤΟΥΜΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ
Προάγγελος εξελίξεων οι ξαφνικές αγάπες του με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές
- Η στήριξη του Ολάντ στη Σύνοδο Κορυφής σηματοδοτεί τη στροφή του Αλέξη προς τους σοσιαλιστές
- Τελειώνει ο γάμος με τον Καμμένο, στον προθάλαμο Φώφη, Θεοδωράκης και Κουβέλης
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δρομολογεί η απόφαση του Αλ. Τσίπρα να αλλάξει πολιτικό προσανατολισμό με απώτερο σκοπό να καλύψει τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Προάγγελος των αλλαγών που επίκεινται αποτελούν τόσο οι «ξαφνικές αγάπες» των ευρωπαίων σοσιαλιστών προς το πρόσωπό του όσο -κυρίως- η σημαντική στήριξη που του παρείχε ο Φρ. Ολάντ στη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό.
Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι και το γεγονός ότι δύο φορές το τελευταίο δεκαπενθήμερο ο κ. Τσίπρας κλήθηκε να συμμετάσχει σε συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Την πρώτη στο Παρίσι, όπου πέραν του Φρ. Ολάντ, με τον οποίο είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση ο πρωθυπουργός, το «παρών» έδωσαν ο ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι, ο πορτογάλος ομόλογός του Αντ. Κόστα, ο ηγέτης του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος Τζ. Κόρμπιν αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς. Τη δεύτερη στις Βρυξέλλες, όπου ο κ. Τσίπρας κλήθηκε να είναι στην «οικογενειακή» φωτογραφία με τους σοσιαλιστές ηγέτες, γεγονός ιδιαίτερα ασυνήθιστο. Η προνομιακή αυτή μεταχείριση αντανακλά την επιθυμία των ευρωπαίων σοσιαλιστών ο ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Αριστερά και να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Η κρίση που προέκυψε με αφορμή τις δηλώσεις του Γ. Μουζάλα κατέστησε πιο επιτακτική την απόφασή του αυτή και ενδεχόμενα να επισπεύσει τις εξελίξεις. Η συγκατοίκηση ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων στην εξουσία κλείνει τον κύκλο της και είναι θέμα χρόνου να πέσουν οι τίτλοι τέλους. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, η λύση που δρομολογείται είναι η ανασύνθεση της
κυβέρνησης με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, με πρωθυπουργό φυσικά τον Αλ. Τσίπρα. Έτσι ο μεν ΣΥΡΙΖΑ θα απαλλαγεί από το «βαρίδι» των ΑΝΕΛ και τις «αναχρονιστικές θέσεις» τους, η δε κυβέρνηση θα αποκτήσει σαφώς μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ισχύ, καθώς τα τρία κόμματα θα αθροίζουν 171 βουλευτές. Προοπτική που έχει τις ευλογίες, αλλά και τη στήριξη των ευρωπαίων σοσιαλιστών που ποτέ δεν «χώνεψαν» την παρουσία των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην κυβέρνηση. Ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα κατ’ επανάληψη είχαν προτρέψει τον κ. Τσίπρα να «απαλλαγεί» από τον Π. Καμμένο και να αναζητήσει τη στήριξη της Φ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη.
Την ίδια στιγμή, η κρίση που προκλήθηκε με αφορμή τις δηλώσεις του Γ. Μουζάλα και με ευθύνη του κ. Καμμένου έφερε πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Και τα δύο κόμματα στήριξαν ανοιχτά τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ αποδοκίμασαν έντονα και τις πρακτικές του προέδρου των ΑΝΕΛ. Από το Μέγαρο Μαξίμου εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τη στάση των δύο κομμάτων. Λέγεται, δε, ότι έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Φ. Γεννηματά, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για δύο τουλάχιστον συναντήσεις.
Στο όλο εγχείρημα πρέπει να συνυπολογιστεί και ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος συναντήθηκε και είχε ουσιαστική συζήτηση με τον πρωθυπουργό και οι φήμες κάνουν λόγο για επικείμενη ενεργοποίησή του σε κυβερνητικό πόστο. Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν σε ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία οι βουλευτές και τα στελέχη των κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ). Η εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι συμπαγής, παρά τις όποιες ενστάσεις μπορεί να έχουν ορισμένοι για τη συμπόρευση με μεμονωμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Β. Βενιζέλος, Ανδρ. Λοβέρδος κ.ά.
Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Β. Βενιζέλος, που λοξοκοιτάζει προς τα δεξιά και βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τον Αλ. Τσίπρα. Πιο εύκολα είναι τα πράγματα όσον αφορά το Ποτάμι, καθώς πιστεύεται ότι ο Στ. Θεοδωράκης θα σπεύσει να ενταχθεί στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Αποφεύγοντας έτσι και τον… κίνδυνο των εκλογών, όπου το κόμμα του, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν πρόκειται να πιάσει το όριο εισόδου στη Βουλή.
Leave a Reply