F Αλληλοεκβιασμοί για την α΄κατοικία – Επί του Πιεστηρίου

Αλληλοεκβιασμοί για την α΄κατοικία

Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης και «θεσμών»

Μέχρι την ύστατη ώρα θα συνεχιστεί το «σκληρό παζάρι» κυβέρνησης – «θεσμών» για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της πρώτης κατοικίας. Ένα πρώτο «μπρα-ντε-φερ» θα δοθεί στο EuroWorking Group που θα συνέλθει την Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019, όπου οι δύο πλευρές θα ανοίξουν τα χαρτιά τους σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των «θεσμών» αλλά και με τραπεζικούς παράγοντες. Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει μεγάλη, καθώς οι «θεσμοί» προβάλλουν σοβαρές ενστάσεις σε αρκετά σημεία του σχεδίου που προτείνει η κυβέρνηση και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν. «Οι δύο πλευρές έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν», ανέφερε ο Ντέκλαν Κοστέλο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, αποτυπώνοντας το κλίμα των διαπραγματεύσεων.

Από την άλλη πλευρά, τα «κόκκινα» δάνεια και η πρώτη κατοικία είναι ζητήματα μείζονος σημασίας για την κυβέρνηση, καθώς υπό ευνοϊκές προϋποθέσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν το «ισχυρό χαρτί» του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα προς τις εκλογές. Υπό το πρίσμα αυτό, προφανώς, τις προηγούμενες ημέρες διακινήθηκαν σενάρια περί «μονομερούς ενέργειας», που ήθελαν το υπουργείο Οικονομικών να καταθέτει το σχετικό νομοσχέδιο χθες, Παρασκευή, με την προοπτική μάλιστα να ψηφισθεί την προσεχή Τρίτη.

Η διάσταση μεταξύ των δύο πλευρών έχει να κάνει με την κατεύθυνση (φιλοσοφία) του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί προς έγκριση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι μεν «θεσμοί» επιδιώκουν να υπάρχουν ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια, προκειμένου να μην επωφεληθούν και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, περιορίζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό αυτών που θα υπαχθούν στις νέες ρυθμίσεις. Η δε κυβέρνηση θέλει πιο ελαστικούς όρους, ώστε από τις ευεργετικές διατάξεις του νομοσχεδίου να ευνοηθούν μεγαλύτερα τμήματα δανειοληπτών. Οι ενστάσεις των «θεσμών» εντοπίζονται σε τρία σημεία:

Πρώτον, στα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν προσημείωση την πρώτη κατοικία. Υποστηρίζουν ότι, αν ενταχθούν στις διατάξεις του νομοσχεδίου, θα ανέβει ο συνολικός αριθμός των οφειλών που θα πρέπει να ρυθμιστούν. Η κυβέρνηση επικαλείται το παράδειγμα της Κύπρου, όπου οι «θεσμοί» είχαν αποδεχθεί παρόμοιες ρυθμίσεις.

Δεύτερον, στον πήχη που θα μπει στην αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας που θα τύχει της προστασίας του νόμου και δεν θα κινδυνεύει να τεθεί σε πλειστηριασμό. Η κυβέρνηση ζητάει το όριο να είναι 250.000 ευρώ, ενώ οι «θεσμοί» επιμένουν να είναι αρκετά χαμηλότερο, στα 150.000 ευρώ.

Τρίτον, στο όριο που πρέπει να τεθεί όσον αφορά την αξία της ακίνητης περιουσίας των δανειοληπτών. Οι «θεσμοί» ζητούν η αξία της να μην υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ και το όριο για τις καταθέσεις να είναι 5.000 ευρώ. Στην περίπτωση που ίσχυε κάτι τέτοιο, η συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών θα έμενε εκτός ρυθμίσεων. Η αρχική πρόταση της κυβέρνησης ήταν 260.000 για την ακίνητη περιουσία και 65.000 ευρώ για τις καταθέσεις. Στην πορεία, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιρρήσεις των «θεσμών», πρότεινε μειωμένα κατά το ήμισυ τα σχετικά ποσά, χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση από τους εκπροσώπους των «θεσμών». Διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει και όσον αφορά τη διάρκεια που θα έχουν οι ρυθμίσεις, με τους «θεσμούς» να επιμένουν ότι δεν πρέπει να είναι πάνω από έξι μήνες, ενώ η κυβέρνηση διεκδικεί μεγαλύτερο διάστημα.

Όπως προαναφέραμε, μια πρώτη προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα θα γίνει στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της 5ης Απριλίου.

ΕΝΘΕΤΟ

<ΤΙΤ> Σαν τον κάβουρα πάει ο Εξωδικαστικός…

Λίγο πάνω από 46,1 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη επιχειρήσεων προς τράπεζες που έχουν ρυθμιστεί τα δύο περίπου χρόνια λειτουργίας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Κάτι που δείχνει ότι η διαδικασία είναι περίπλοκη και αντί να λύνει προβλήματα δημιουργεί νέα. Γι’ αυτό και πρέπει ΑΜΕΣΑ να γίνουν βελτιώσεις, πριν πολλαπλασιασθούν τα λουκέτα, από κει που θα περνούσαν στα αζήτητα.

Μόλις 2.920 αιτήσεις έχουν υποβληθεί έως τώρα από επιχειρήσεις και από αυτές μόνο οι 736 αφορούν χρέη προς τράπεζες, με το σύνολο των χρεών στα 927,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία έχουν ρυθμιστεί μόνο τα 46,1 εκατ., όπως σημειώνουμε στην αρχή, και αφορούν μόλις 97 αιτήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *