Ανοικτός ο αριθμός των δόσεων!
- Γεγονός μεν η ρύθμιση για τα χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά…
- Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να αναφερθεί…
- Θα υπαχθούν στη ρύθμιση και οφειλές πάνω από 1.000.000
- Τέλος το Αυτόφωρο = Στόχος, η είσπραξη 2,5 με 3 δισ. ευρώ
Μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με την τελική μορφή της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται και ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και αίρεται το διαρκές αυτόφωρο της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.
Ανησυχία και ερωτήματα προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου στον αριθμό των δόσεων, αν δηλαδή θα είναι 100 όπως έχει ανακοινωθεί από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη ή 80 όπως ζητούν οι δανειστές, ούτε αν θα ισχύσει το «κούρεμα» κατά 50% των οφειλών έως 31/12/2013, ούτε αν θα καταβάλλονται μαζί με τη δόση και οι τρέχουσες οφειλές.
Στη ρύθμιση θα υπαχθούν και χρέη πάνω από 1.000.000 ευρώ, όπως σαφέστατα άφησε να εννοηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι «στερούνται πλέον οποιαδήποτε δικαιολογία μεγαλοοφειλέτες που αποκλείονται από τις μέχρι τώρα ρυθμίσεις».
Ο στόχος της ρύθμισης είναι διπλός, είπε ο πρωθυπουργός:
- Η άμεση ανακούφιση πριν από όλα των 3.700.000 φυσικών προσώπων και πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που στις συνθήκες της κρίσης έφθασαν να χρωστούν έως και 5.000 ευρώ ο καθένας, χωρίς ελπίδα αποπληρωμής, με αποτέλεσμα να έχει καταρρεύσει η ζωή τους. Και
- Η δραστική ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.
Δεν κάνουν πίσω οι δανειστές
Ανάλγητοι παραμένουν οι δανειστές – «θεσμοί», κατά την ορολογία της νέας κυβέρνησης. Με τα βέτο που βάζουν στην αρκετά ευνοϊκή ρύθμιση για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις αποδεικνύεται -για να μην πούμε το αυτονόητο, πως επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, όπως και τα πέντε προηγούμενα χρόνια- ότι επιδίωξή τους δεν είναι να βγει η Ελλάδα από τη μέγγενη των Μνημονίων και να… απελευθερωθεί, αλλά να παραμείνει εσαεί στο κλουβί, ως ζωντανό παράδειγμα για το τι περιμένει τον επόμενο… απείθαρχο! Αν δεν ήταν αυτός ο σκοπός τους, θα έπρεπε να είχαν ανησυχήσει βλέποντας ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές όχι μόνο δεν μειώνονταν αλλά αυξάνονταν κάθε μήνα κατά 1,1 δισ. ευρώ και από 30 δισ. ευρώ που ήταν το 2009, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, έχουν φθάσει σήμερα στα 75 δισ. ευρώ.
Αυτό από μόνο του κάτι σημαίνει, ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά, όπως συμπεραίνεται και από το ότι στη ρύθμιση που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά λίγους μήνες πριν πέσει εντάχθηκαν μόνο 168.000 από τους 3.500.000 οφειλέτες γιατί οι όροι δεν διευκόλυναν να ενταχθεί η μεγάλη μάζα των οφειλετών. Ίδια θα είναι η κατάληξη στην περίπτωση που οι «θεσμοί» επιμείνουν στις αλλαγές τις οποίες ζητούν στη ρύθμιση που εξήγγειλε η κυβέρνηση.
Οι όροι των… «θεσμών»
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι… εντολές των… διαδόχων της «τρόικας» είναι:
- Να αποσυρθεί η διάταξη για «κούρεμα» κατά 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών (φόρος εισοδήματος, «χαράτσι» ΔΕΗ) μέχρι 31/12/2013. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι παρακρατούμενοι φόροι (ΦΠΑ κ.ά.).
- Να μη συμπεριλαμβάνει μεγάλα χρέη (η ρύθμιση Σαμαρά ήταν μέχρι 1.000.000 ευρώ, ενώ στην τωρινή δεν υπάρχει όριο).
- Η ένταξη στη ρύθμιση να ισχύει υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι θα καταβάλλονται ταυτόχρονα και οι τρέχουσες οφειλές (από φόρους και εισφορές), κάτι που δεν προβλέπει η εξαγγελθείσα από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών ρύθμιση.
- Να ενταχθούν στη ρύθμιση μόνο όσοι βρίσκονται σε αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής και όχι οι κακοπληρωτές.
Το όπλο της κυβέρνησης
Απέναντι στα τελεσίγραφα των δανειστών η απάντηση της κυβέρνησης, και προσωπικά του πρωθυπουργού, είναι μία και μόνο: Ότι με τη ρύθμιση που ανακοινώθηκε θα μαζευτούν τα χρήματα που έχουμε ανάγκη για να πληρωθούν οι δόσεις που λήγουν από τώρα μέχρι τον Ιούνιο.
Η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη έχει δηλώσει ότι από τα 75 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα, άμεσα εισπράξιμα είναι τα 9,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα, δε, με τον υπουργό Οικονομικών ο άμεσος στόχος είναι να εισπραχθούν 2,5 με 3 δισ. ευρώ.
Leave a Reply