F Απειλεί με Ειδικό Δικαστήριο τον Τσίπρα ο Σαμαράς! – Επί του Πιεστηρίου

Απειλεί με Ειδικό Δικαστήριο τον Τσίπρα ο Σαμαράς!


Νέο «βρώμικο ’89» ονειρεύονται στη ΝΔ

 

Με παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο απειλεί η Νέα Δημοκρατία τον Αλ. Τσίπρα και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη για το θέμα του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Καταγγέλλουν ότι η διαδικασία που επιβλήθηκε από τους δανειστές συνιστά εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και ισοδυναμεί με εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, ενώ προειδοποιούν ότι αν υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, «κάποιοι θα κάτσουν στο σκαμνί», ενώ οι πλέον θερμόαιμοι κάνουν λόγο για «προδοσία» σε βάρος της χώρας και του ελληνικού λαού. Ταυτόχρονα προαναγγέλλουν ότι όταν αναλάβουν τη διακυβέρνηση του τόπου θα προχωρήσουν στην ακύρωση της συμφωνίας, κάτι που εύλογα θα προκαλεί… ρίγη στην πλευρά των δανειστών.

Ωθούμενος από την πτέρυγα των «σκληρών» της παράταξης, στην οποία περιστασιακά έχει προσχωρήσει και η Ντ. Μπακογιάννη, ο Κυρ. Μητσοτάκης οδηγείται σε αλλαγή προσανατολισμού και αντιπαράθεση υψηλών τόνων με την κυβέρνηση. Παρότι έχει προμετωπίδα της πολιτικής θεώρησής του τις μεταρρυθμίσεις, υποχρεώνεται να τηρήσει μια μάλλον ερμαφρόδιτη στάση όσον αφορά το επίμαχο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ στη Βουλή.

Κι ενώ η αρχική του πρόθεση ήταν η Νέα Δημοκρατία να υπερψηφίσει τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η τελική απόφαση ήταν να πει «όχι» στα «κόκκινα» δάνεια και, το πλέον παράδοξο, να πει «όχι» στο Ταμείο Αποκρα- τικοποιήσεων, αλλά «ναι» στις… ορισμένες αποκρατικοποιήσεις . «Η Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνει δεκανίκι της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος», ανέφερε, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αιτιολογήσει και να επενδύσει πολιτικά την αλλαγή πλεύσης.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε τις προηγούμενες ημέρες είναι και το γεγονός ότι ενώ ο κ. Μητσοτάκης από το Παρίσι εμφανιζόταν ανοιχτός στη στήριξη των μεταρρυθμίσεων, ο αντιπρόεδρός του Άδ. Γεωργιάδης έλεγε στην Αθήνα «ναι μεν, αλλά… θα δούμε» και ο Μ. Βορίδης «αποκλείεται». Στην πορεία, στην ομάδα των «σκληρών» προσχώρησαν αρκετά ακόμη στελέχη, διότι θεωρούν ότι η κυβέρνηση με την απόφασή της όντως εκχωρεί την κυριαρχία της χώρας και αυτό πρέπει να ματαιωθεί. Παρά ταύτα, ο κ. Μητσοτάκης εξα- κολουθούσε να επιμένει στην αρχική του θέση, μέχρι και λίγο πριν από την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή. Εκεί τα πάντα άλλαξαν…

Οδικός χάρτης από Σαμαρά!

Στην αλλαγή στάσης του κ. Μητσοτάκη καταλυτικός ήταν ο ρόλος του Αντ. Σαμαρά , ο οποίος όχι απλά χάραξε τη γραμμή που πρέπει να τηρήσει η Νέα Δημοκρατία, αλλά έδωσε και συγκεκριμένο οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθηθεί από την ηγεσία και τους βουλευτές. Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η σύσκεψη με τους συντονιστές, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος ήταν -όπως λένε οι πληροφορίες- σαφής και επιγραμματικός. Είπε, πρώτον, ότι η Νέα Δημοκρατία «δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να δώσει άλλοθι στον Τσίπρα», δεύτερον, ότι η καταψήφιση του νομοσχεδίου είναι μονόδρομος και, τρίτον, ότι η παράταξη οφείλει να ακολουθήσει σκληρή στάση έναντι της κυβέρνησης. Οι οδηγίες του τηρήθηκαν κατά γράμμα από τον κ. Μητσοτάκη.

Η σύσκεψη εξελίχθηκε μέσα σε κλίμα έντασης, με τους «σκληρούς» να επιβάλλουν τελικά την άποψή τους. «Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πιούν μόνοι τους το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Γεωργιάδη. Αν και οι περισσότεροι γαλάζιοι βουλευτές συμφωνούν με τη σκληρή γραμμή έναντι της κυβέρνησης, ορισμένοι εξέφραζαν την ενόχλησή τους για την επιβολή των θέσεων του κ. Σαμαρά στην επίσημη γραμμή της παράταξης.

Οι διαστάσεις που δόθηκαν στο συγκεκριμένο θέμα από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης προκάλεσαν την αμηχανία αλλά και τη δυσφορία της Λ. Συγγρού. Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις εντυπώσεις, επιχειρούσαν να μεταφέρουν το κύριο βάρος της αντίδρασης της Νέας Δημοκρατίας σε άλλες πτυχές του νομοσχεδίου. «Το πρόβλημα είναι οι φόροι που θα κληθούμε να πληρώσουμε και όχι τόσο το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων», έλεγαν προκαλώντας -όχι απαραίτητα- την κατανόηση των συνομιλητών τους.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα όσα θα πει ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, αν δηλαδή θα υιοθετήσει πλήρως τη γραμμή των «σκληρών» και θα μιλήσει για αναζήτηση και καταλογισμό ευθυνών για το Ταμείο ή θα περιοριστεί στην καταγγελία των κυβερνητικών πεπραγμένων, χωρίς να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση για το μέλλον.

Γ. Ζ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *