Απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το ξεπούλημα του 67% του ΟΛΠ!
Έχει απόλυτο δίκιο ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης που σε προχθεσινή δήλωσή του τονίζει ότι «κανένα Μνημόνιο ή Πρόγραμμα δεν ζήτησε πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ», επισημαίνοντας ότι «η αναιτιολόγητη απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ είναι προϊόν πολιτικοοικονομικών διαπλοκών, όπως αποκάλυψε πρόσφατα με έγγραφό του προς τη Βουλή ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ».
Σύμφωνα με πολύ έγκυρες πηγές, ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας έχει πει ότι η πώληση του 67% του ΟΛΠ είναι απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ!
Και αυτό αναφέρει στο έγγραφο που έχει στείλει στη Βουλή. Κατόπιν αυτού, όλα δένουν, γι’ αυτό και ποιούνται την νήσσαν τα τότε συνεταιράκια, η δεξιά ΝΔ και το τότε ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου. Και όπως τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Ανωμερίτης: «Αυτό το λιμάνι των 2.500 χρόνων Ιστορίας το ΤΑΙΠΕΔ, ως “όργανο εκποίησης της περιουσίας και κατάργησης της Εθνικής Κυριαρχίας της Ελλάδας”, κατά την άποψη της καθηγήτριας κ. Αλίκης Μαραγκοπούλου και την αναφορά του κ. Ιωάννη Δραγασάκη το 2013 στη Βουλή, επιχειρεί να το ξεπουλήσει μέσα από πρωτοφανείς στα χρονικά της παγκόσμιας λιμενικής βιομηχανίας διαδικασίες». Αυτό το ξεπούλημα, όμως, και μάλιστα έναντι πινακίου φακής, δεν θα είναι και τόσο εύκολο να υλοποιηθεί, γιατί θα πρέπει να περάσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (δεν πρόκειται να εγκρίνει πώληση χωρίς διαγωνισμό και με έναν συμμετέχοντα) και από τη Βουλή, ενώ πρόκειται να ασκηθούν προσφυγές στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αναιρέσεις στον Άρειο Πάγο.
Στο άψε – σβήσε, μέσα σε 12 μέρες, το ok του Ελεγκτικού Συνεδρίου!
Στο μεταξύ, εντύπωση και πολλά ερωτήματα προκαλεί η… αστρονομική ταχύτητα με την οποία τα μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου διάβασαν χιλιάδες σελίδες και αποφάσισαν ότι όλα έχουν γίνει σωστά. Συγκεκριμένα, δύο κιβώτια με χιλιάδες σελίδες των σχετικών εγγράφων, που υποβλήθηκαν στις 26 Φεβρουαρίου, ελέγχθηκαν μέσα σε 12 ημέρες και στις 8 Μαρτίου εκδόθηκε η απόφαση, που καλύπτει 51 σελίδες! Τέτοια ταχύτητα δράσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν πρέπει να υπάρχει από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Μέσα στις επόμενες μέρες -η προθεσμία λήγει στις 8 Απριλίου- θα ασκηθούν προσφυγές από μετόχους και συνδικάτα, που υποστηρίζουν ότι η σύμβαση πώλησης των μετοχών του Δημοσίου είναι βλαπτική για το συμφέρον του Δημοσίου.
Αύξησε τα κέρδη του ο ΟΛΠ
«Παρά τις υπονομεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ και τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, ο ΟΛΠ ΑΕ παρουσίασε αύξηση καθαρών κερδών κατά 23,8% το 2015», τονίζει σε δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης και παραθέτει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2015, τα οποία ενέκρινε στις 29 Μαρτίου 2016 το ΔΣ του ΟΛΠ ΑΕ:
- «Είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση, χωρίς ζημίες τα τελευταία έξι χρόνια της κρίσης.
- Δεν έχει λάβει δάνεια από το Δημόσιο ούτε χρηματοδοτείται από αυτό.
- Τα ταμειακά του διαθέσιμα ανέρχονται σε 61 εκατ. ευρώ.
- Δεν υφίστανται συναλλαγματικοί κίνδυνοι.
- Διαθέτει σε ισχύ Συμβάσεις Παραχώρησης, των οποίων τα έσοδα το 2020 θα ανέρχονται σε 125 εκατ. ευρώ ετησίως.
- Διαθέτει τεχνογνωσία και εκπαιδευμένο προσωπικό, εκπληρώνοντας όλες τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην ευρωπαϊκή λιμενική
βιομηχανία».
***
ΕΝΘΕΤΟ
<ΤΙΤ> Τι πρέπει να γίνει
Στη συνέχεια, ο κ. Ανωμερίτης παρουσιάζει προτάσεις που θα οδηγήσουν το πρώτο λιμάνι της χώρας σε ακόμη περισσότερα έσοδα: «Από το 2010 έχω εγγράφως, προς όλες τις κυβερνήσεις, υποστηρίξει ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από μεταρρυθμίσεις και συνεργασίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Μεταρρυθμίσεις, όμως, δεν γίνονται με το ξεπούλημα όλων των μετοχών του Δημοσίου σε έναν και μόνο ιδιώτη, με τη μετατροπή του κρατικού μονοπωλίου σε ιδιωτικό μονοπώλιο, και μάλιστα σε ένα φθίνον Χρηματιστήριο, σε τιμή ευκαιρίας.
Η επιχειρούμενη από το ΤΑΙΠΕΔ πώληση του ΟΛΠ ΑΕ δεν θα ολοκληρωθεί ομαλά, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στο μέλλον για το Ελληνικό Δημόσιο, γιατί δεν ακολουθήθηκαν τα ελάχιστα λογικά βήματα μιας ιδιωτικοποίησης, που είναι:
- Συγκρότηση Συστήματος Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής για όλα τα λιμάνια.
- Δημιουργία “Ανεξάρτητης Αρχής Λιμένων”, ως οργάνου απελευθέρωσης της αγοράς λιμενικών υπηρεσιών. Το κρατικό “ανέκδοτο” που ονομάζεται ΡΑΛ από το 2013 παραμένει ανενεργό.
- Διαχωρισμός της Αρχής Λιμένος (Port Authority) από τις επιχειρηματικές λειτουργίες του (Operation).
- Προσέλκυση κεφαλαίων μέσω Συμβάσεων Παραχωρήσεων για περαιτέρω αξιοποίηση υποδομών ή υπηρεσιών των λιμένων.
- Διασύνδεση των λιμένων με τις πόλεις και τις τοπικές κοινωνίες.
- Νέα Σύμβαση Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου – Λιμένων, με όρους ανταγωνιστικότητας, προστασίας του περιβάλλοντος και διαφάνειας.
- Διασφάλιση θέσεων εργασίας μέσα από ένα “αποθετήριο εργασίας”, όπως γίνεται σε όλα τα διεθνή λιμάνια».
Αν η κυβέρνηση παραμείνει στους σχεδιασμούς του εκλεκτού της, ο κ. Ανωμερίτης προβλέπει ότι «η έξοδος από το στυγνό εισπρακτικό και αντιαναπτυξιακό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ θα επέλθει μέσα από τη Δικαιοσύνη, τα ευρωπαϊκά όργανα και τη Βουλή».
***
ΕΝΘΕΤΟ
<ΤΙΤ> Με τα… κρεμμυδάκια!
Πολύ δύσκολες ώρες πέρασε ο πρόεδρος του… ξεπουλήματος των ασημικών της χώρας μας κ. Πιτσιόρλας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τον έκαναν με τα κρεμμυδάκια» ήταν η εικόνα που μας μετέφεραν μέλη της ΠΓ που συμμετείχαν. Την ίδια… τύχη είχαν και κυβερνώντες προεδρικοί που ήταν στη συνεδρίαση. Αλλά ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ήταν αυτός που τα άκουσε πιο άγρια. Και αυτό δείχνει το κλίμα που υπάρχει στα υψηλά διαμερίσματα του κυβερνώντος κόμματος για τον Πιτσιόρλα. Αποδεικνύεται, όμως, ότι αυτό για τον κ. Στέργιο είναι δευτερεύον. Του αρκούν οι ισχυρές πλάτες που διαθέτει.
Leave a Reply