F Από τα 110 δισ. «κόκκινα» δάνεια οι τράπεζες μπορούν να πάρουν γύρω στα 40 δισ. ευρώ – Επί του Πιεστηρίου

Από τα 110 δισ. «κόκκινα» δάνεια οι τράπεζες μπορούν να πάρουν γύρω στα 40 δισ. ευρώ

Αγωνία για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και οικογένειες
Στο 20-25% της αξίας τους θα πουληθούν σε funds τα 60 δισ. ευρώ
  • «Μας χωρίζει χάος με τους θεσμούς», λέει υπουργός που μετέχει στις διαπραγματεύσεις – Απαιτούν να μην υπάρχει καμία προστασία για την πρώτη κατοικία

 

Κοντά στην τελική φάση βρίσκεται το ξεκαθάρισμα του θέματος των «κόκκινων» δανείων (επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών) που έχουν όλες οι τράπεζες, το συνολικό ύψος των οποίων φθάνει στα 110 δισ. ευρώ! Είναι από τα κυρίαρχα καυτά θέματα στην ατζέντα της αξιολόγησης με το περιβόητο «κουαρτέτο», το οποίο πήγε να κάνει Πάσχα (των καθολικών) και θα επιστρέψει στις 2 Απριλίου, για να μας βγάλει τον τελικό λογαριασμό…

Οι θέσεις των εκπροσώπων των δανειστών έχουν… τρελάνει τους υπουργούς που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Απαιτούν να μην υπάρξει καμία εξαίρεση για την πρώτη κατοικία. Δεν εξαιρούν, μάλιστα, ούτε τα επιχειρηματικά δάνεια για τα οποία ως υποθήκη έχει μπει η πρώτη κατοικία. Για την κυβέρνηση παραμένει μέχρι στιγμής η γραμμή ότι δεν συζητά άρση της ισχύουσας προστασίας της πρώτης κατοικίας και ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Το κλίμα, πάντως, είναι πολύ βαρύ και αποτυπώνεται στη δήλωση που έκανε στο «Π» οικονομικός υπουργός που μετέχει στις συζητήσεις ότι «υπάρχει χάος σε σχέση με τις απαιτήσεις των δανειστών». Η εξήγηση που δίνει ο υπουργός είναι ότι πρόκειται για την τελευταία αξιολόγηση, καθώς δεν προβλέπονται άλλες από το τρίτο Μνημόνιο, και θέλουν να πάρουν όσο περισσότερα μπορούν.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, με γνώση και πολύτιμη εμπειρία γύρω από τραπεζικά και χρηματιστηριακά θέματα σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, από τα 110 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των «κόκκινων» δανείων μπορούν να εισπραχθούν περί τα 40 δισ. ευρώ.
Από αυτά, τα 25 δισ. τα χρωστούν κακοπληρωτές, που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους εκμεταλλευόμενοι το γενικότερο κλίμα. Αλλά μόλις πεισθούν ότι πρέπει να το κάνουν, θα πάνε να πληρώσουν γιατί έχουν λεφτά.
Από κει και πέρα, γύρω στα 60 δισ. ευρώ οι τράπεζες τα έχουν «διαγράψει» μέσω των προβλέψεων που έχουν ήδη κάνει, εκτιμώντας ότι δεν θα τα πάρουν ποτέ. Αλλά οι οφειλέτες-επιχειρήσεις έχουν οικόπεδα, ακίνητα, σπίτια, εργοστάσια και, επομένως, μπορούν να εισπράξουν κάποια χρήματα. Τα δάνεια αυτά θα πουληθούν σε ξένα funds στο 20% με 25% (πάνω – κάτω) της αξίας τους.

Από την πώληση των 60 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι οι τράπεζες μπορεί να πάρουν γύρω στα 15 δισ. ευρώ. Μαζί με τα «κόκκινα» δάνεια θα πουληθεί και ένα ποσοστό δανείων υγιών επιχειρήσεων, για να είναι πιο ελκυστικό το πακέτο στα funds και να δώσουν μεγαλύτερη τιμή αγοράς.

Έτσι, λοιπόν, τα 110 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια, αν αφαιρεθούν τα 25 δισ. ευρώ που είναι σε καθυστέρηση αλλά θα πληρωθούν μόλις «στριμωχθούν» οι κακοπληρωτές από πεποίθηση, μειώνονται στα 85 δισ. ευρώ. Αν δε αφαιρεθούν και τα 60 δισ. ευρώ για τα οποία ήδη έχουν πάρει προβλέψεις οι τράπεζες, περιορίζονται στα 25 δισ. ευρώ.

Κι αν αφαιρεθούν και τα 15 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν από την πώληση των δανείων που αντιστοιχούν στις προβλέψεις, μένουν ακάλυπτα 10 δισ. ευρώ. Δηλαδή, από 3 δισ. ευρώ προβλέψεις για την επόμενη τριετία. Και δεν μπαίνει θέμα νέας ανακεφαλαιοποίησης και bail-in. Καιρός, επομένως, για άμεση δράση από πλευράς κυβέρνησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *